„Blestemul“ celor trei stadioane noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Arena Naţională“
„Arena Naţională“

Cele trei arene inaugurate în acest an - „Arena Naţională“,„Cluj Arena“ şi „Ilie Oană“ - sunt adevărate bijuterii. Bucuria inaugurărilora fost însă umbrită de lăcomia sau de superficialitatea administratorilor.

În Bucureşti, gazonul a fost mizerabil pe „Arena Naţională", iar la „Cluj Arena" s-a dat mită în schimbul unor informaţii legate de contractul de întreţinere. Cât despre arena „Ilie Oană" din Ploieşti, aceasta va fi pustie pentru mult timp, în urma incidentelor grave de la partida Petrolul - Steaua.

„Arena Naţională": iarba ruptă de acasă

Investiţia. Contractul dintre Primăria Capitalei şi firma Max Bogl a fost semnat în aprilie 2007. Costurile unei arene de 50.000 de locuri erau estimate la 119 milioane de euro. Modificările ulterioare au însemnat alte trei contracte adiţionale semnate de Sorin Oprescu, care au ridicat costurile la 200 de milioane de euro. În plus, Primăria Bucureşti a mai contractat şi alte firme pentru lucrări auxiliare, aşa că suma a ajuns la 234 de milioane de euro. Prin comparaţie, „Commerzbank Arena" din Frankfurt,  stadionul cu 52.000 de locuri după modelul căruia a fost construită şi „Arena Naţională", a costat doar 126 de milioane de euro.

Bucuria. După ce 100.000 de oameni au vizitat stadionul la Noaptea Porţilor Deschise (6 august), arena a fost inaugurată oficial la partida cu Franţa (6 septembrie). Suporteri români de toate vârstele au descoperit un stadion spectaculos, cu o arhitectură remarcabilă, iar atmosfera la jocul cu „Les Bleus" a fost la înălţime.

Dezamăgirea. Ceea ce s-a întâmplat la România - Franţa cu suprafaţa de joc poate fi cu greu descris. Brazdele de teren zburau în toate părţile, iar fotbaliştii călcau pe gazon ca în muşuroaiele de cârtiţe. Presa străină a râs de noi, iar UEFA a cerut urgent schimbarea gazonului montat de firma lui Adrian Oprişan, responsabilă şi pentru „plaja" de la meciul cu Danemarca, din 2003. 

 Date tehnice

- Cost:  234 de milioane de euro
- Proprietar: Primăria Municipiului Bucureşti
- Finanţare: Guvern (70%), Primăria (30%)
- Durata construcţiei: 2007 - 2011
- Capacitate: 55.000 de locuri
- Costul închirierii: 35.000 de euro
- Categoria UEFA: Elite (cea mai ridicată)
Poate găzdui meciuri la cel mai înalt nivel (aici se va disputa finala Ligii Europa din 2012)

„Cluj Arena": satisfacţie mânjită de mită

Investiţia. Lucrările au început în vara lui 2009, costurile totale fiind estimate iniţial la 27,5 milioane de euro fără TVA. Pe parcurs, investiţia a mai necesitat încă 8,8 milioane de euro, după ce Consiliul Judeţean a susţinut că mai e nevoie şi de alte lucrări pentru a îndeplini toate normele ­UEFA. Din suma totală, ­Guvernul a aprobat alocarea a 14 milioane de euro. 

Radu Bica (medalion) , vicepreşedintele CJ Cluj, şi alţi grei locali încinseseră o miuţă înainte de inaugurarea stadionului captură youtube



Bucuria. Peste 40.000 de fani ai rockului au asistat la primul eveniment de pe stadionul din Cluj: concertul Scorpions (8 octombrie 2011). Meciul de deschidere a fost un amical între „U" Cluj şi Kuban Krasnodar (11 octombrie), iar fanii au umplut stadionul din nou şi
s-au bucurat de jocul de artificii de după meci, chiar dacă echipa lui Dan Petrescu a câştigat cu un sever 4-0. 

Dezamăgirea. Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a fost surprins în flagrant când primea 43.000 de lei mită, în schimbul unor informaţii referitoare la licitaţia privind contractual de întreţinere pentru noua arenă. Conform DNA, Bica ar fi urmat să primească în total 25.000 de euro. 

Date tehnice

- Cost: 36 de milioane de euro
- Proprietar: Consiliul Judeţean Cluj
- Finanţare: Consiliul Judeţean (70 %), Guvern (30 %)
- Durata construcţiei: 2009-2011
- Capacitate: 30.000 de locuri
- Costul închirierii: 7.500 de euro
- Categoria UEFA: Elite
Poate găzdui meciuri la cel mai înalt nivel

„Ilie Oană": violenţă

Investiţia. Banii au venit exclusiv de la Consiliul Judeţean Prahova. Ca şi la celelalte arene, contractul iniţial a avut nevoie de un act adiţional, ceea ce a ridicat costurile de la 11 la circa 18 milioane de euro. Din banii publici investiţi în arenă, primăria nu poate recupera nimic, întrucât arena îi este oferită Petrolului gratuit!

Radu Bica (medalion) , vicepreşedintele CJ Cluj, şi alţi grei locali încinseseră o miuţă înainte de inaugurarea stadionului p captură youtube

30 noiembrie 2011, Stadionul „Ilie Oană“:  huliganul pătruns pe teren, la meciul Steaua - Petrolul, a îngrozit o ţară întreagă

Bucuria. Jocurile de laser şi un concert extraordinar susţinut de tenorul Vlad Miriţă au precedat o partidă-eveniment la inaugurarea arenei din Ploieşti (22 septembrie 2011). Gică Hagi, Gică Popescu, Viorel Moldovan, Didi Prodan şi alţi mari jucători au întâlnit o echipă formată din fotbalişti de legendă ai Petrolului.

Dezamăgirea. Imaginile de groază de la meciul cu Steaua, cu un huligan intrând pe teren şi lovind un jucător, au ajuns şi pe canalele media din străinătate. Şefii clubului Petrolul au angajat o firmă de de pază, Galant Security, ai cărei oameni au dormit când ar fi trebuit să intervină.

Date tehnice

- Cost: circa 18 mil. de euro
- Proprietar: Consiliul Local Ploieşti
- Finanţare: Consiliul Local
- Durata construcţiei: 2010-2011
- Capacitate: 15.500 de locuri
- Costul închirierii: 0 (Petrolul joacă pe gratis)
- Categoria UEFA: trei stele (a doua categorie)
Poate găzdui semifinalede Liga Europa, meciuri din grupele Ligii
Campionilor

Dedesubturile portocalii ale mitei în rate de la „Cluj Arena"

La doar o zi după decizia magistraţilor clujeni de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru luare de mită, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica (PDL), încep să iasă la iveală detalii din culisele unei „licitaţii anunţate". Radu Bica a condus în ultimii ani cele mai importante comisii de licitaţie, valoarea contractelor încheiate cifrându-se în jurul a 850 de milioane de lei. Bica a intrat în atenţia DNA încă din 2009. Atunci, vicepreşedintele CJ Cluj a fost acuzat de presiuni asupra şefului de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

30 noiembrie 2011, Stadionul „Ilie Oană“:  huliganul pătruns pe teren, la meciul Steaua - Petrolul, a îngrozit o ţară întreagă

Radu Bica, vicepreşedintele CJ Cluj, a fost arestat pentru 29 de zile

Cine a dat şpaga

Prima tranşă din cei 25.000 de euro, reprezentând „taxa" pentru facilitarea obţinerii contractului de întreţinere pentru anul 2012 pe Stadionul „Cluj Arena", a fost achitată către Radu Bica de omul de afaceri Aspazia Droniuc. Femeia a fost audiată, la începutul acestei săptămâni, de procurorii DNA Cluj, iar surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit că aceasta a fost dispusă să colaboreze, recunoscându-şi fapta. Împotriva Aspaziei Droniuc, şi ea membru PDL, a fost începută urmărirea penală, aceasta fiind acuzată de infracţiunea de dare de mită. Femeia este cercetată acum în stare de libertate.

Aspazia Droniuc (36 de ani), originară din judeţul Suceava, şi-a înfiinţat firma, Frarom Import-Export, în urmă cu cinci ani, la Cluj. Coincidenţă sau nu, sediul firmei a fost, până în mai 2011, în locuinţa părinţilor Brânduşei Mândru, consilier local, membru PDL şi fost consilier parlamentar, în perioada 2000-2004, în cadrul biroului parlamentar al lui Emil Boc, pe atunci, deputat.

Radu Bica, vicepreşedintele CJ Cluj, a fost arestat pentru 29 de zile

„Ştiu că părinţii doamnei consilier au încercat să o ajute acum câţiva ani, era tare amărâtă. Îşi ridica de aici corespondenţa, aşa mi s-a spus. Eu nu am văzut-o niciodată pe această Aspazia", a declarat un vecin. „La etajul trei locuiesc bătrânii, la parter, doamna Brânduşa. Chiar nu vreau să am probleme", s-a scuzat vecinul din blocul de pe Aleea Clăbucet.

În luna mai, sediul firmei Frarom Import-Export, societate care urma, potrivit procurorilor DNA, să câştige licitaţia prin care se atribuia contractul privind asigurarea serviciilor de mentenanţă pe „Cluj Arena", a fost mutat la o altă adresă din Cluj: strada Trifoiului, nr. 14. Aici locuieşte în prezent Aspazia Droniuc. Femeia este căsătorită cu Robert Roşu, fost director de dezvoltare al centrului comercial Polus Center. Bărbatul este acum managerul florăriei Roberto Rossi.

Droniuc avea telefoanele ascultate

Apărătorul Aspaziei ­Droniuc, avocatul Mircea Ilian, a refuzat să dea detalii cu privire la situaţia clientei sale. „Deocamdată, ancheta este la început. Însă pot să afirm că multe lucruri vehiculate în presă sunt simple presupuneri", a declarat Mircea Ilian. Firma patronată de Aspazia Droniuc, Frarom Import-Export, a mers, potrivit bilanţului pe 2010, în pierdere.

Valoarea pierderii s-a cifrat, pe anul trecut, în jurul valorii de 95.000 de lei. Avocatul Aspaziei Droniuc susţine că nici măcar procurorii DNA nu cunosc încă date concrete cu privire la provenienţa celor 10.000 de euro care au ajuns la vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica. „Nu sunt în măsură să comentez acum, consider că firesc este să lăsăm justiţia să-şi facă treaba", a adăugat Ilian.

Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit că Aspazia Droniuc se afla în atenţia procurorilor de aproape doi ani. Convorbirile femeii erau ascultate şi, astfel, procurorii au fost conduşi la Radu Bica. Vicepreşedintele CJ Cluj a fost arestat, marţi seară, pentru 29 de zile, fiind acuzat de infracţiunea de luare de mită. Procurorii DNA susţin că Bica ar fi solicitat suma de 25.000 de euro în schimbul facilitării obţinerii contractului de mentenanţă pe „Cluj Arena", pentru 2012, de către societatea Frarom Import-Export SRL. Bica şi-a susţinut nevinovăţia, spunând că banii reprezentau, de fapt, un împrumut.

Bica, suspendat din PDL

PDL Cluj l-a suspendat ieri pe Radu Bica din partid. „Radu Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie, urmând ca aceasta să fie probată în faţa organelor abilitate. Din punct de vedere politic, este suspendat de drept din calitatea de membru al PDL", se arată în comunicatul partidului.

60 de mii de euro este contravaloarea lunară a serviciilor de mentenanţă pe „Cluj Arena".

Citește si:

Cum poate fi oprită violenţa pe stadioane în România?

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite