Bastos, pregătit pentru export

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Bastos
Rafael Bastos

CFR Cluj intenţionează să-l vândă în iarnă pe mijlocaşul brazilian, care a făcut furori în partida de la Braga, unde a reuşit „dubla“ victoriei ardelenilor.

Conducerea lui CFR Cluj se pricepe la afaceri. Nu ia bani doar din prezenţele în Liga Campionilor, ci şi din transferurile de jucători. După Alvaro Pereira, Lacina Traore, Juan Culio şi Renan Garcia, care au adus în vistieria clubului milioane de euro, un alt fotbalist este pregătit pentru export.  Numele lui? Rafael Bastos, brazilianul care a condus echipa către succesul de la Braga. Rafa e dorit insistent de un club din campionatul Rusiei, iar conducerea CFR-ului şi-a dat acceptul de principiu ca mijlocaşul să fie cedat în pauza de iarnă. Mai ales că posibilele viitoare evoluţii bune din Liga Campionilor i-ar putea ridica şi mai mult cota.

Până să ajungă însă la ruşi, Bastos i-a făcut pe portughezii de la Braga să regrete că au renunţat prea uşor la el. Fotbalistul a făcut parte din lotul lui Sporting în 2010, dar nu a jucat decât în opt partide. Cauza apariţiilor sale meteorice este conflictul pe care l-a avut cu antrenorul de atunci, fostul internaţional Domingos, acum tehnician la Sporting Lisabona. Acesta l-a acuzat pe Bastos de lipsă de implicare la antrenamente şi l-a trimis pe banca de rezerve, iar la sfârşitul sezonului l-a pus pe lista de transferuri.

CFR Cluj l-a ochit prin scouterii pe care îi are în Portugalia, iar pentru achiziţia sa a militat însuşi patronul Arpad Paszkany. „Majoritatea fotbaliştilor de la CFR au venit la cererea antrenorilor, dar pentru Bastos eu am insistat", a recunoscut finanţatorul campioanei. Şi poate tocmai de aceea, Paszkany s-a opus ori de câte ori tehnicienii au vrut să-l dea afară, în această postură regăsindu-se chiar şi Ioan Andone, la începutul sezonului.

„Da, e adevărat că am vrut să renunţ la el. Toată lumea îmi spunea să am grijă cu Bastos pentru că fanii nu-l iubesc deloc şi îl înjură la meciurile de acasă. Acum cred însă că au început să-l iubească. Eu sunt convins că Rafa va ajunge la un club mai mare decât CFR Cluj", a spus Andone după meciul de la Braga, anticipând oarecum cedarea fotbalistului în Rusia, o afacere convenabilă pentru clujeni, ţinând cont că fotbalistul a venit liber de contract.

De ce nu-l iubeau însă fanii Clujului pe Bastos? Pentru că în mai 2011, la meciul de acasă cu Oţelul, brazilianul a arătat publicului degetul mijlociu, răspunzând astfel fluierăturilor care sancţionaseră jocul său slab. Tribuna n-a înghiţit golănia şi de atunci suporterii s-au pus cu gura pe el. „A fost un gest de maidan", l-a sancţionat antrenorul de atunci, Alin Minteuan. Şefii l-au amendat cu 3.000 de euro, iar la finalul campionatului l-au pus pe lista de transferuri, Cum nimeni nu s-a înghesuit să-l ia, iar la CFR Cluj a venit antrenor Jorge Costa, care l-a vrut neapărat în echipă, Rafa a rămas pe loc şi a luat-o de la început.

S-a cuminţit, însă n-a rupt gura târgului pe gazon, marcând doar trei goluri în tot sezonul. El a erupt sub comanda lui Ioan Andone, care pare să-i fi găsit atât postul potrivit în echipă, cât şi motivaţia de a face performanţă. „Golurile mele sunt un cadou şi pentru dânsul. Merita să aibă un debut pozitiv în Liga Campionilor. Este cel mai bun antrenor român cu care am lucrat", a declarat Bastos după victoria de la Braga. 

"Acum gândul meu este numai la fotbal.  Mi-am pus în cap să fac performanţă şi cred că mai am multe de demonstrat."
Rafael Bastos mijlocaş CFR Cluj

CV:
Numele : Rafael Bastos
Data şi locul naşterii: 1 ianuarie 1985, Rio de Janeiro
Înălţime şi greutate: 1,85 m- 80 kg
A jucat la: Bahia, Cruzeiro, Vitoria (Brazilia), Belenenses, Nacional Madeira, Braga (Portugalia) şi Consadole Sapporo (Japonia)
Meciuri - goluri la CFR :  57 - 9, din 2010
Cotă de piaţă: 1,2 milioane de euro (conform transfermarkt.de)

A dansat samba după o înfrângere

Bastos e recunoscut ca un tip rebel, cu gesturi controversate. Spre exemplu, acum două sezoane, după o înfrângere a echipei sale, el a fost surprins de antrenor dansând samba în autocar. Altădată s-a certat cu Sorin Cârţu chiar la încălzirea dinaintea unui meci de Liga Campionilor şi a fost schimbat înainte de a începe meciul.

Modelul său a fost Ronaldo

Rafael Bastos a început să joace fotbal, în copilărie, pe străzile din periferiile metropolei Rio de Janeiro. „Toţi cei care nu au bani se refugiază la fotbal. Aşa e în Brazilia. Nu se joacă însă pe plajă, cum cred mulţi. Pe Copacabana ajungi doar dacă ai bani. Restul joacă pe străzi şi la şcoală. Dacă ai noroc poţi ajunge şi la Academiile de Fotbal", a dezvăluit Bastos.

„Eu n-am avut bani de Copacabana şi oricum mi-ar fi fost greu să ajung acolo. Stăteam destul de departe. Două-trei ore cu autocarul. Am jucat pe străzi, chiuleam de la şcoală ca să joc fotbal", a mai mărturisit el. Primul său model a fost chiar tatăl lui, un fost fotbalist. Apoi se visa ca Zico şi Romario, dar mai ales ca Ronaldo. Grăsuţul Ronaldo.

„Dacă erai bun la fotbal se uitau şi fetele la tine, iar eu am avut mereu admiratoare, deci eram bun", a povestit el într-un interviu. Era bun, dar risipitor.

Prima mie de dolari câştigată din fotbal a „spart-o" la shopping. „Am avut o copilărie săracă şi de aceea mi-am dorit şi eu mai multe. N-am fost copil rău, dar făceam şi eu boacăne. Am furat şi am mâzgălit pereţii cu graffiti, dar viaţa mea a fost fotbalul. Am stat departe de droguri, pentru că drogurile ucid. Mulţi tineri mor din cauza drogurilor. Am avut prieteni care au murit, ba chiar şi unul dintre fraţii mei a avut aceeaşi soartă. Eu mereu mi-am dorit să ajung mare şi să am bani. Acum sunt ok, am o casă frumoasă în Brazilia şi mă simt foarte bine la Cluj.
Am avut şi perioade dificile, dar mi-am revenit cu capul" , a încheiar eroul CFR-ului.

"Fetele din România sunt mai frumoase decât cele din Brazilia. Acolo multe au fundul mare."
Rafael Bastos mijlocaş CFR Cluj

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite