Băncile îi somează pe „câini“: scoateţi banii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Borcea
Cristi Borcea

Dinamoviştii aveau termen  până ieri să achite jumătate dintr-un credit de patru milioane de euro către o instituţie financiară care le-a acordat suma în iarna lui 2008. Roş-albii au împrumutat banii pentru a efectua transferuri. Acţionarii erau convinşi că vor câştiga titlul iar prezenţa automată în Liga Campionilor le-ar fi umplut conturile.

După parcursul excelent din 2007, când au obţinut laurii de campioni, dar au fost stopaţi de Lazio pentru a ajunge în Liga Campionilor, „câinii" doreau neapărat să cucerească din nou titlul, ceea ce în 2008 însemna participarea directă în cea mai puternică competiţie din Europa.

Planul era simplu: întărirea lotului cu investiţii masive,  bugetul alocat fiind de patru milioane de euro. Suma necesară a fost împrumutată de la o bancă, iar cei din Floreasca au garantat cu banii din drepturile TV şi cei ce urmau să fie obţinuţi din Liga Campionilor sau cel puţin din Liga Europa.

Un calcul simplu arăta că bucureştenii ar fi primit de la UEFA în jur de zece milioane de euro, adică şi-ar fi acoperit datoria şi conturile tot ar fi rămas pline.

Dinamoviştii sunt înglodaţi în datorii

Prima tranşă de returnare a datoriei a fost stabilită pentru luna noiembrie 2010, timp în care roş-albii nu-şi făceau probleme că nu vor lua titlul şi vor rata Liga. Însă calculele au fost date peste cap: rând pe rând, acţionarii s-au împuţinat, Turcu, Walter şi Săvulescu figurând doar cu numele în organigramă, fără a mai aduce bani la buget, Liga Campionilor a rămas un vis neînplinit, iar parcursul în Europa s-a limitat la "dubla" ruşinoasă cu NEC Nijmegen.

Timpul a trecut, şi acum, Borcea şi Badea, singurii rămaşi la conducere, s-au văzut puşi în faţa faptului împlinit: incapacitate de plată, scadenţa fiind până ieri.

Acum, conducătorii încearcă să obţină prelungirea perioadei de graţie, mai ales că roş-albii sunt afundaţi în datorii. Ei mai au şi o restanţă de 2,4 milioane de euro către Vasile Turcu.

"Toţi jucătorii pe care i-am vrut, i-am luat. Cred că suma pe care am investit-o noi, patru milioane de euro, nu a investit-o nimeni. Vrem să redevenim Dinamo care câştiga tot şi pe oriunde."
Cristi Borcea
acţionar Dinamo
(iarna 2008)

Ce jucători a adus Dinamo în iarna 2008

Nume        Preţ    Situaţie

Gabi Torje        2 milioane    cel mai bun jucător din lot
Osvaldo Miranda    1,5 milioane    vândut la Astra
Nino Pekarici    600.000    împrumutat la Steaua Roşie
Blagoja Todorovski      35.000    trimis la echipa secundă

Total         4.135.000

sumele sunt exprimate în euro

Ce datorii are Dinamo

Clubul Sportiv   45.000
Bănci   4 milioane
ANAF   1,2 milioane
Vasile Turcu   2,4 milioane
Total  7.645.000

*sumele sunt exprimate în euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite