Augusto Inacio, noul antrenor al Vasluiului: "Am învăţat meserie de la Bobby Robson, Mourinho şi Guardiola!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul portughez a condus abia ieri primul antrenament şi a povestit de ce a acceptat oferta vasluienilor.

„Am avut şi alte oferte în afară de cea de la Vaslui. De exemplu, înainte cu 10 zile de a veni aici am mers în Maroc, la Casablanca, însă nu mi-a plăcut ce proiect aveau cei de acolo. La Vaslui am găsit cu totul altceva, ştiam această echipă, o văzusem în meciul cu Sporting Lisabona, mi s-a pus pe masă un proiect extrem de atrăgător, m-am înţeles cu patronul şi am acceptat.

Am lucrat în afara Portugaliei în alte ţări precum Iran, Grecia, Qatar şi Angola, am fost cam în toate colţurile lumii, fotbalul e acelaşi peste tot, aceleaşi reguli, chiar n-am fost surprins. În plus, România e o ţară care chiar contează în fotbalul european la nivel de cluburi.

Patronul nu mi-a cerut nici un loc anume. Adică nu mi-a zis ceva de genul «dacă nu terminăm pe locurile 1-3, atunci ne despărţim». Eu ştiu însă această echipă şi vreau să ne găsim motivaţia pentru a propune nişte obiective importante, tocmai pentru a putea progresa.

Eu pot să vreau să joc 4-4-2, dar dacă nu am mijlocaşi care să se încadreze în acest modul, n-am un cuplu de atacanţi, atunci pierd fiecare meci fără drept de apel. Dar ca să răspund totuşi la întrebare, dacă am un lot care să poată să pună în practică ideile mele, modulul tactic favorit al meu e 4-3-3.
Antrenorii portughezi au crescut fantastic în ultima vreme. Uite, exemplu, acum 10 ani, în campionatul portughez erau doar 5 antrenori autohtoni, restul străini. Azi, toţi sunt portughezi, în plus, în toată lumea găseşti cîte un antrenor portughez! Asta spune multe, oamenii din Portugalia, patronii, conducătorii şi-au schimbat viziunea şi le-au dat credit. Asta nu înseamnă că antrenorii români n-au valoare dacă sîntem eu, Jorge Costa şi Conceicao în campionatul României.

Eu sunt recunoscut în Portugalia ca un luptător. Mai mult, la mine acasă se spune despre mine că sînt antrenor de fotbal, nu antrenor de cluburi mari. Am luat această experienţă numită Vaslui ca pe o altă provocare a carierei mele, să vedem dacă voi reuşi aici.

Când Wesley era în Portugalia, eu antrenam în Qatar, dar ştiam de el că e deja un mare jucător. Totuşi, e greu să ajungi la marile cluburi din Portugalia atunci cînd evoluezi la o echipă mică tot din Portugalia. Eu ştiu un antrenor de la o echipă mare de tot care l-a vrut pe Wesley atunci, dar nu s-a realizat transferul.

Bobby Robson e un mare domn. Era fantastic cum ştia să motiveze echipa în timpul antrenamentului. Practic toţi jucătorii, la fiecare şedinţă, erau la maximum, avea un fel al lui de a le vorbi cu ajutorul căruia îi făcea să dea totul şi la antrenamente. E adevărat că şi la refacere era la fel de bun motivator. Era şi foarte spontan, le spunea jucătorilor glume în continuu, avea un simţ al umorului extrem de dezvoltat.

Am lucrat cu Mourinho şi Guardiola. Cu Mourinho la Porto, el era traducătorul lui Bobby Robson, eu eram asistentul principal al lui Robson. Cu Guardiola am lucrat în Qatar, la Al-Ahli, cînd el era jucător, dar aveam de multe ori discuţii prelungite cu el despre cum vede fotbalul, despre ce şi-ar dori să facă atunci cînd va antrena. Să ai posibilitatea să lucrezi şi să înveţi meserie de la Bobby Robson, Mourinho şi Guardiola trebuie să te consideri foarte norocos, iar eu am avut această şansă fantastică.

Nu pot să aleg, dar pot să spun ceva cu tărie, şi anume că au stiluri total, dar total diferite de a vedea fotbalul, de a pregăti o echipă. Îmi place de amîndoi pentru că îi consider uriaşi ca antrenori.

"Dacă ştiu cîte puncte sunt între Vaslui şi primul loc? Da, 10 puncte. Va fi un retur infernal. În perioada asta eu trebuie să-mi fac o idee despre cît poate această echipă, ce potenţial de creştere are, apoi să scoatem maximum în retur, dar şi să pregătim viitorul sezon" (Augusto IŞnacio, antrenor Vaslui)

sursa: www.gsp.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite