Așa e în fotbalul mare! Olimpia Cluj- Olympique Lyon 0-9

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de fotbal feminin Olimpia Cluj a pierdut cu 0-9 meciul tur din șaisprezecimile Champions League, cu Olympique Lyon. Campioana Europei nu le-a lăsat prea des pe fetele lui Albon să treacă linia de centru.

Mai mulți oameni la tribuna oficială decât în Tirbuna a II-a, unde au scos organizatorii bilete la vânzare. Olimpia lui Albon primea vizita campioanei Europei, Olympique Lyon, formație care are un buget anual cât o echipă modestă din Liga I a României. Trei milioane de euro este o sumă din care Sportul Studențesc sau Concordia Chiajna ar putea lejer să rămână în prima ligă. Pe parcus, și la tribuna a doua au mai apărut oameni curioși, care nu văzuseră niciodată o echipă de fotbal feminin.

În total, în jur de 2.000 de spectatori, care au avut ce vedea. Tiki-taka a fost în Gruia. Primul capitol la care franțuzoaicele au câștigat duelul, încă de pe culoarul de la vestiare, a fost înălțimea. Cea mai înaltă jucătoare a lui Albon e Cosmina Dușa. Are cinci goluri marcate în această ediție a preliminariilor Champions League și face senzație în campionatul intern. Dar ce șanse să aibă ea la un duel aerian dacă și cea mai scundă fotbalistă a franțuzoiacelor este cu un cap mai mare?

Aproape tot meciul cu o fată în minus


Niciodată în istoria stadionului din Gruia nu s-au mai înscris atâtea goluri. Asta pentru că diferența de valoare nu a fost niciodată atât de mare între două echipe. “Piticele” noastre au trecut de două ori linia de centru în prima parte. De partea cealaltă, o mașinărie de pase, o mostră de virtuzitate tehnică și forță net superioară. Patrice Lair, antrenorul lionezelor a trecut patru rezerve pe foaie, chiar nu avea rost să deplaseze tot lotul. Mirel Albon ar fi trecut mai multe, dar nu a avut de unde.

Doar trei fete au luat loc lângă el pe bancă. Fatidicul minut 13 a deschis balul pentru franțuzoiace. Ibrahimovic al lor, Lotta Eva Shelin a trimis de pe picioare cu capul în plasă, nu era nevoie să se înalțe. N-au trecut decât trei minute și Adina Giurgiu a confundat fotbalul cu handbalul în apropiere de linia porții. Arbitrul, armeanca Knarik Grigoryan, a cărei frizură amintea de celebrul Valderama, nu putea decide altceva decât penalty și eliminare. Le Sommer a transformat cu ușurință. Apoi, imediat după ce s-a reluat jocul de la mijloc, a trecut ca de niște jaloane prin careul nostru și a dus scorul la 3-0. Meciul era jucat!

Încă cinci până la pauză

“Cine-or fi și fetele astea”? Păreau să se întrebe franțozoaicele, în timp ce Ana Maria Gaiță, portărița clujeană, nu mai știa de câte ori a scos mingea din poartă. Le Sommer reușea deja hattrick-ul și noi tot nu puteam ieși din propriul careu. Când deținătoarea Ligii Campionilor te prinde ieșită șapte metri din poartă și tu ai numai 170 de centimetri, nu te iartă. Bonpastor a vrut să centreze, dar gol a fost să fie. Era 5-0. Singura tentativă ofensivă a româncelor, în prima parte a fost o centrare de pe stânga, la care Cosmina Dușa nu a ajuns înaintea portăriței.

6-0, 7-0, apoi 8-0. Așa s-a intrat la cabine. La reluare, fetele din “Hexagon” au demonstrat că au mult bun simț și nu s-au întrecut în jonglerii sau acțiuni în viteză pe lângă firavele fete din defensiva clujeană. Tribuna a prins viață când Alexandra Lunca a luat mingea în propria jumătate, a sprintat 40 de metri, dar nu a mai avut forță și pentru un șut cadrat. Atât de consemnat la capitolul ocaziilor noastre! Chiar dacă au dat impresia că nu mai vor să înscrie, franțuzoaicele tot aveau un blazon de apărat și trebuaiau să mai șuteze pe poartă.

Norocul nostru a fost Gaiță, ale cărei parade ne-au salvat. În tribune, mulți se întrebau de ce e Olimpia Cluj în Champions League în aceste condiții. Răspunsul e simplu! Pentru că UEFA permite fiecărei echipe campioane naționale să participe în prelimarii. Olimpia și-a depășit condiția. Bravo lor! Diferența e uriașă. Doar pasiunea lui Albon face ca fotbalul feminin să existe și în țara noastră. Între timp, Majri a stabilit scorul final. Olimpia Cluj- Olympique Lyon 0-9. Dar mai e un retur de jucat în Franța!

ȚDiferența am stabilit-o destul de repede, le-am cerut fetelor mele să fie foarte eficiente, în fața unei echipe care s-a dovedit foarte curajoasă, chiar dacă și-a pierdut moralul după ce a început să încaseze goluri. Țin să felicit echipa adversă și vom căuta să fim vigilenți în meciul retur. Mă așteptam la o diferență, având în vedere că adversarele noastre sunt atât de tinere, dar nu mă așteptam la o asemenea diferență. Ne va fi mai ușor să tratăm meciul retur. Echipa de la Cluj are nevoie de muncă, să-și contruiască o strategie, să aibă răbdare și poate va progresa. Și în Franța sunt doar patru- cinci echipe la acest nivel", a declarat antrenorul Patrice Lair, antrenorul franțuzoaicelor.

De partea cealaltă, Mirel Albon a spus: "Este pozitiv ce s-a întâmplat astăzi la Cluj. Nu ne așteptam la o diferență atât de mare, dar am pierdut o jucătoare la început. Avem nevoie de profesioniști în România pentru a dezvolta și la noi fenomenul. Interesul arătat astăzi a demonstrat că fotbalul nu este un sport pur pentru bărbați. Vom face deplasarea în Franța, rămâne de văzut în ce condiții. Nu am muncit atât pentru a da cu piciorul unui nou meci de asemenea nivel".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite