Arpi s-a îmbogăţit din vânzarea de şampoane!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbal. Azi: Arpad Paszkany. Paszkany este un tip căruia nu-i place publicitatea. Tocmai de aceea, nu se cunosc foarte multe amănunte despre copilăria şi tinereţea sa, ori cum a început afacerile. 

Arpad, sau Arpi, cum îl alintă apropiaţii, s-a născut la Sfântu Gheorghe, localitate unde bunica sa, de profesie moaşă, fusese transferată la spitalul ce tocmai se construise. A făcut şcoala generală la Cluj, Liceul de Matematică Fizică apoi, timp de trei ani, Facultatea de Construcţii. S-a mutat cu familia în Germania şi a fost nevoit să renunţe la cursurile de zi, trecând la Matematică-Informatică, la fără frecvenţă. În Germania nu a rezistat decât cinci ani, în perioada 1990-1995, decizând apoi să revină în ţară, chiar dacă afacerile familiei, în care era deja implicat serios, mergeau foarte bine. „N-am putut să mă acomodez acolo. Toţi prietenii mei erau la Cluj, iar pentru mine acest oraş înseamnă acasă", a mărturisit Paszkany.

La München a făcut însă primii paşi în afaceri. La începutul anilor '90 tatăl său şi-a deschis o firmă de construcţii în München, unde Arpi avea atribuţii minore. Paszkany senior a decis să-i dea şi alte responsbilităţi, aşa că a mai deschis o societate comercială care se ocupa cu vânzarea produselor cosmetice. „Luam sprayul cu 39-45 de pfenningi şi îl vindeam cu 3,5 mărci. Aşa am făcut primul mi lion", a povestit Paszkany, care în aceea perioadă a câştigat fabulos de pe urma comerţului cu şampoane şi detergenţi.

Doi ani mai târziu, Arpad a schimbat puţin domeniul de activitate, bazându-se pe maşini şi piese auto. I-a mers foarte bine, cu atât mai mult cu cât a fost patronul primului magazin cu piese auto din Cluj. Le importa din Germania, unde avea relaţii datorită tatălui său şi le comercializa angro, dar şi en-detail în toată ţara.

Ajutat de „putere"

Realizând că este născut pentru afaceri, s-a gândit să se extindă, aşa că a adus marca Opel în România, având in 1995 reprezentanţă în Cluj. Cum afacerile se dezvoltau, apetitul lui Paszkany pentru bani creştea şi mai mult. Aşa că a mai găsit o oportunitate şi s-a implicat şi în imobiliare. A început atunci colaborarea cu cei de la Trigranit, companie care este şi acum unul dintre sponsorii principali ai campioanei din Gruia. Din 1997 a cumpărat terenuri în mai multe oraşe din ţară, a construit hipermarketuri, dar şi clădiri destinate locuinţelor şi spaţiilor comerciale mai mici. Cel mai mare proiect imobiliar al său este Esplanada, însă acum stagnează.

El implică investiţii de peste 800 de milioane de euro. În ultimii ani, numele lui Paszkany a fost pomenit în mai multe dosare care au ajuns în justiţie, însă în cele din urmă i s-a dovedit nevinovăţia. „Gurile rele" susţin că a fost ajutat foarte mult politic, fiind un simpatizant, dar şi un sponsor al actualei puteri.

A slăbit 20 de kilograme

În urmă cu trei ani, Arpad Paszkany era un tip cu destule kilograme în plus, dar brusc a hotărât să slăbească. S-a apucat de sport, fixându-şi un program strict de antrenamente, cu patru şedinţe pe săptămână şi o dietă corespunzătoare. În câteva luni a reuşit să dea jos 20 de kilograme, practicând fitness, bodybuilding, powerlifting, arte marţiale, dar şi tenis cu piciorul şi nataţie. De altfel, nataţia şi polo sunt sporturile pe care Paszkany le-a practicat în copilărie la Voinţa Cluj. Patronul CFR- ului se îmbracă în special de la Zegna şi Armani şi adoră ceasurile Zenith, toate seriile, conduce un Ferrari şi e înnebunit să meargă la concerte.

Finanţează CFR-ul din 2002

Arpad Paszkany s-a intersectat cu lumea fotbalului cu totul întâmplător. Una dintre firmele sale sponsoriza echipa clujeană, aflată în liga a treia, pe cale să se desfinţeze. Atunci omul de afaceri a fost contactat de oficialii echipei, care i-au cerut ajutorul. Paszkany a promis că se va implica financiar serios şi că va duce echipa departe. În primul sezon a promovat în a doua ligă, apoi, după doi ani a ajuns în primul eşalon al fotbalului românesc. Istoria recentă a CFR-ului se ştie. După un parcurs bun în Cupa UEFA Intertoto, ardelenii au luat prim-planul în Liga 1, reuşind să câştige nu mai puţin de şapte trofee în trei ani.

Pe toate feţele

- Afaceri: În prezent, firmele lui Paszkany lucrează la un proiect care presupune construirea celor mai înalte clădiri din Cluj, două turnuri, de 27 şi 25 de etaje. Investeşte în continuare şi în fotbal, dar şi în industria de automobile.
- Avere: Patronul CFR-ului apare în „Topul Forbes 500 miliardari" pe locul 142, cu o avere estimată la 65 de milioane de euro.
- Defect major: Nu are scrupule.
- Calitate: Este foarte abil din toate punctele de vedere
- Familie: Este căsătorit de mai bine de 20 de ani cu Kinga, femeia alături de care este împreună din timpul liceului. Au doi copii, o fată, Timea, şi un băiat, Robert. În prezent, Arpad şi Kinga nu mai locuiesc împreună, fiecare îşi vede de viaţa lui. Kinga trăieşte alături de copii într-o casă care aparţine uneia dintre firme, în vreme ce Paszkany împarte o vilă impunătoare cu Ana Maria Feher, amanta sa, cu 20 de ani mai tânără decât el.
- Performanţe: A cucerit şapte trofee în trei ani, două titluri de campion, trei Cupe ale României şi două Supercupe şi are o participare în grupele Ligii Campionilor.

Notele „Adevărul" 

- Corectitudine: 8
- Influenţă: 8
- Credibilitate: 8
- Abilitate: 9
- Relaţii: 7
- Cunoscător de fotbal: 7
- Profesionalism: 8

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite