Mircea Călin, directorul Fiscului din Timiș „Dosarul Poli este cel mai voluminos caz de după Revoluție “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Fiscului explică de ce bănăţenii nu vor putea face niciun transfer fără acordul instituţiei. Mircea Călin vorbeşte despre dosarul „Poli“ ca fiind cel mai greu pe care l-a avut instituţia de după Revoluţie.

„Adevărul": La ce sumă se ridică datoriile clubului către Finanţe? Se vorbeşte de o sumă mai mare de 20 de milioane de euro...

Mircea Călin: În niciun caz nu este suma reală. Datoriile sunt undeva la jumătate şi provin în principal din declaraţiile depuse de Marian Iancu pe perioada 1 ianuarie 2011 până azi. Banii sunt din neplata impozitului pe salarii şi contribuţii sociale, din perioada februarie 2006 - decembrie 2008. Acestea au fost decoperite de noi după ce Iancu a cerut un control după o solicitare de rambursare de TVA.

Care este termenul-limită până la care trebuie să achite datoriile?

20 august. Totuşi Iancu va putea contesta decizia în justiţie. E un drept pe care îl dă legea. Iar Iancu uzează de contestaţii de când se ştie. El poate cere suspendarea plăţii. Totul ţine de modul de soluţionare a contestaţiei. Poate o să avem un happy-end.

Sechestrul pe jucători a rămas?

A rămas. La fel şi conturile clubului au rămas blocate pentru neachitarea obligaţiilor curente. Timişoara mai are datorii nu doar către noi. Orice transfer face trebuie să aibă şi acordul nostru. Iar banii intră, evident, la noi în cont. Aşa s-a întâmplat la transferurile lui Bourceanu şi Nikolici. La Pantilimon nu s-a pus problema, pentru că el a fost împrumutat, dar rămâne sub sechestrul nostru.

Unii cred că Finanţele îi blochează pe cei de la Poli să joace în Liga a II-a...

Noi îi lăsăm să joace. Nu avem interes să-i blocăm. Vrem să ne vină banii. Este un moment unic în care şi noi, dar şi Poli vrem să ne stingem datoriile. S-au mai schimbat şi mentalităţile. Ţin minte că noi am fost primii în ţară care am pus sechestru asigurator pe jucători. Atunci, Iancu ne-a acuzat de sclavagism. Acum, a înţeles că e o practică curentă şi că e în beneficiul lui. Dosarul Poli a fost cel mai voluminos dintre toate cele pe care le-am avut de la Revoluţie. E mult mai mare decât cel al lui Zaher Iskandarani.

Iancu vorbeşte despre insolvenţă. Ce înseamnă asta?

Orice societate poate cere în instanţă faliment, insolvenţă sau reorganizare, conform Legii 85. Asta înseamnă că se va numi un adminsitrator special. Societatea este condusă de un executor, care decide toate intrările şi ieşirile.

De ce credeţi că Poli a fost retrogradată?

Marea greşeala a fost divizarea acelei societăţi pentru a scăpa de datorii. A fost o mare greşeală de management pentru că Iancu putea să plătească datoriile lejer cu banii obţinuţi din drepturi TV, de la UEFA sau din vânzarea de jucători.

Ce jucători importanţi sunt sub sechestru:

- Pantilimon (împrumutat de Manchester City)
- Goga
- Cisovsky
- Sepsi
- Luchin

Iancu ameninţă cu insolvenţa lui Poli

Timişoara este în pericol de a se desfiinţa după ce echipa a fost retrogradată. Motivul? Fiscul nu vrea să deblocheze conturile clubului. „Suntem cu salariile aproape la zi, fără datorii la buget, dar nu putem funcţiona pentru că avem toate conturile blocate şi nu putem face nicio tranzacţie. Ne va fi imposibil să începem campionatul şi BkP va cere insolvenţa clubului. Viitorul lui Poli este în pericol", a spus Iancu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite