Alexe, pe urmele lui Mutu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă povestea jucătorului care va fi împrumutat la Cesena, acolo unde va deveni coleg de echipă cu fotbalistul care i-a fost idolul copilăriei. Alexe a fost descoperit de „câini“, între 16 şi 19 ani s-a pierdut, dar cariera sa a fost relansată de doi tehnicieni italieni: Napoli şi Bonetti. Acum, la 21 de ani, e la un pas de Serie A!

Unul dintre cele două produse de export ale roş-albilor pentru această vară se va despărţi de Dinamo în câteva zile. Dacă Torje încă mai aşteaptă să vadă unde va ajunge, în Germania sau în Rusia, destinaţia lui Alexe este bătută în cuie. Fostul agent, Ioan Becali, i-a pregătit atacantului o mare supriză: un contract în Italia, la Cesena, dar, mai ales, şansa unui parteneriat, în ofensivă, cu Adi Mutu.

„Briliantul" a semnat deja cu gruparea din Serie A, iar Alexe urmează să fie împrumutat tot la Cesena. Dinamo se va alege cu 600.000 de euro acum, plus 3,4 milioane de euro peste un an, dacă italienii vor opta pentru transferul defenitiv al jucătorului.

Rednic l-a lăudat şi l-a retrogradat

Alexe a fost remarcat de antrenorii şi de acţionarii lui Dinamo în sezonul 2006-2007. Atunci, cu Mircea Rednic pe banca roş-albilor, atacantul a mers într-un cantonament cu echipa mare. Deşi „Puriul" l-a lăudat după amicale, puştiul nu a prins niciun meci oficial. A fost trimis la echipa secundă, fiind chemat printre „seniori" numai când Rednic avea nevoie să completeze foaia de joc. Fotbalistul s-a plictisit să fie ignorat şi a cerut un împrumut la Astra, în liga a doua. Alexe a ajutat la promovarea prahovenilor, acesta fiind primul semn al renaşterii sale.

Italienii l-au salvat

Dinamovistul a legat o legătură specială cu antrenorii din Italia cu mult înainte de iminentul său împrumut la Cesena. Practic, cariera lui s-a relansat în mandatul lui Nicolo Napoli, la Astra, în 2009. Atunci, atacantul a prins tot mai multe meciuri în Liga I, fiind, alături de Liviu Ganea, golgheterul echipei. Evoluţiile bune l-au repropulsat la Dinamo, unde a dat peste un alt antrenor italian, Dario Bonetti. Acesta l-a împins pe Alexe în primul „11", dar şi spre echipa naţională. „Bonetti m-a ajutat foarte mult. A discutat cu mine, m-a ascultat când am avut nevoie ", a descris jucătorul relaţia cu fostul său tehnician.

A crescut cu Mutu

După două sezoane bune la Dinamo, cea mai mare satisfacţie pentru Alexe este că, la Cesena, va face tandem în atac cu Adi Mutu. „Briliantul" a fost dintotdeauna un model pentru tânărul jucător al „câinilor". Cei doi s-au întâlnit la naţională, unde Mutu l-a luat deoparte pe Marius, pentru a-i oferi sfaturi. Acum, la Cesena, starul naţionalei îl va ajuta pe Alexe să se acomodeze cu limba italiană.

Dinamo i-a pus cariera în pericol

Din cauza unei accidentări, vara trecută, cariera lui Alexe ar fi putut s-o ia din nou la vale. După finalul sezonului 2009-2010, genunchiul jucătorului necesita operaţie pentru o refacere cât mai rapidă a unei mai vechi accidentări. Iniţial, acţionarii s-au opus intervenţiei chirurgicale, pe motiv că aceasta nu ar fi obligatorie. Alexe a urmat timp de două luni tratamente care nu au dat însă rezultate. În cele din urmă, şefii şi-au dat OK-ul pentru operaţie. Ezitarea acţionarilor l-a costat pe Marius o bună bucată din ultima stagiune.

Dinamo rămâne tot pe butuci

Roş-albii vor încasa 600.000 de euro pentru împrumutul lui Alexe, dar această sumă nu va fi folosită pentru achiziţii. Banii vor acoperi doar o mică parte din datoriile de milioane de euro ale conducătorilor către stat, foşti acţionari şi terţe persoane. Astfel, cei 600.000 de euro vor fi viraţi în diferite conturi, dar şi către jucători, unii dintre ei neîncasând salariile de trei luni!

Ciobotariu, salariu triplat

Înainte de plecarea în cantonamentul din Austria, acţionarii i-au făcut un cadou antrenorului de 40 de ani: i-au mărit leafa de la 1.000 de euro, atât cât obţinea din contractul de tehnician la Dinamo II, la 3.000 de euro.



Decizia şefilor a venit din două motive. În primul rând, din cauza lipsei banilor, Badea şi Borcea n-au reuşit să atragă un tehnician cu renume la Dinamo. Apoi, cei doi au hotărât să mărească salariul lui Ciobotariu pentru a-l motiva, dar şi pentru a-l linişti că rolul său nu este doar de interimar. Măsura este avantajoasă pentru antrenor fiindcă şi-n cazul, puţin probabil, în care altcineva ar veni pe banca echipei, el s-ar întoarce la Dinamo II cu un salariu de trei ori mai mare ca până acum.

Un alt avantaj important pentru „Ciobi" este faptul că, spre deosebire de alţi tehnicieni care s-au perindat în „Ştefan cel Mare" în ultimii ani, el nu are obiectiv titlul sau cupa, ci doar prezenţa în Europa. „Sunt la Dinamo. Eu pregătesc echipa acum şi nu am niciun fel de presiune din partea conducerii", a spus antrenorul de 40 de ani. Faptul că roş-albii i-au mărit leafa lui „Ciobi" a fost confirmat, recent, şi de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir: „Nu mai ia 1.000 de euro pe lună, ci mai mult".

Azi, primul amical

Dinamoviştii au ajuns în Austria şi azi, ora 15.00, în localitatea Zell am See, vor disputa primul meci amical din seria celor şase. Adversarii vor fi kosovarii de la FK Trepca, echipă învinsă greu de „U" Cluj, 1-0, în partida de vineri.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite