Adrian Porumboiu, finanţator FC Vaslui: „Nu sunt turbat după banii din Liga Campionilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluiul a ajuns la două puncte de primul loc, iar patronul ei insistă că este mult mai interesat de câştigarea titlului decât de participarea în cea mai importantă competiţie europeană.

La cârma Vasluiului stă al patrulea cel mai bogat om de fotbal din România. Cu o avere impresionantă, construită în principal din afaceri în domeniul agricol, Adrian Porumboiu îşi doreşte neapărat să câştige primul trofeu pentru un club din zona Moldovei. A fost aproape sezonul trecut, când Vasluiul a jucat finala Cupei, dar a pierdut-o cu CFR Cluj. Acum, galben-verzii sunt la bătaie la campionat cu o formaţie vecină de regiune, Oţelul Galaţi.

„Adevărul": Vasluiul a ajuns la două puncte de lider. Nu v-aţi propus să urcaţi pe primul loc până de Paşte?

Adrian Porumboiu: Nu. Chestia asta e marcă înregistrată şi nu pot să spun şi eu aşa. M-ar da în judecată cel care a brevetat-o (n.r. - Gigi Becali). El o clamează de patru ani şi tot nu se întâmplă.

Cât de mult vă doriţi să câştigaţi campionatul?

Spre deosebire de ceilalţi, chiar nu văd titlul ca pe o chestiune de viaţă şi de moarte. Nu văd titlul ca pe ceva de a fi sau a nu fi. Dacă îl iei, e bine, dacă nu-l iei, iarăşi e bine. Alţii şi-au spus aşa: «Ori titlul, ori ştreangul!».

Chiar atât de dramatice sunt lucrurile pentru unii?

Unii vor avea coşmaruri, dacă se va întâmpla să nu ia titlul, vor avea probleme foarte mari. Ei deja s-au văzut acolo. Eu nu mă văd acolo. Ar fi extraordinar să terminăm pe locul 1, dar, dacă nu vom reuşi, nu-i nimic, pagubă-n ciuperci...

De ce Vasluiul nu a câştigat până acum campionatul?

Pentru că nu are tot ce-i trebuie, puneţi dumneavoastră ghilimelele de rigoare.

Dar sunt echipe care au tot ce le trebuie?

Sunt, şi au fost astfel de echipe.

Chiar şi Urziceniul?

Şi Urziceniul a avut tot. Absolut tot.

Meciul direct dintre Timişoara şi Vaslui este decisiv pentru titlu?

Dacă până atunci noi câştigăm pe linie, iar Timişoara face la fel, da, va fi decisiv. Dar trebuie să se mai împiedice şi Oţelul. Dacă se distanţează vreo echipă, atunci nu mai e decisiv.

''Tricoul de campion al lui Andone are mulţi arici sub el. Chiar Borcea a spus  că i-a cumpărat şi gazonul, şi iarba la echipele adverse.''

Vă interesează Liga Campionilor pentru banii pe care puteţi să-i încasaţi acolo?

Nu, eu nu aş vrea să luăm vreun ban. Pe mine mă interesează să câştigăm campionatul. Miza este uriaşă, într-adevăr, iar banii sunt importanţi. Dar eu nu sunt un om disperat şi nici nu turbez după sumele din Ligă. Mult mai important este titlul. Gloria internă contează mult.

Ce are Vasluiul în plus faţă de echipele din Bucureşti?

Cred că un lot de jucători mai valoros.

Aveţi cel mai în vârstă antrenor din Liga I...

Ba nu, e Florin Halagian, la Bistriţa. Are 72 de ani nea Florin. La mulţi ani, nea Florine!

Totuşi, mulţi spun că Viorel Hizo este un tehnician din şcoala veche...

Să ştiţi că eu am văzut antrenori mult mai tineri decât nea Vio, care încă scriau cu peniţa şi cu pana de curcan. Acei antrenori sunt depăşiţi de dinainte de a se naşte. Unii au fost fotbalişti foarte buni, dar ca antrenori nu se pricep. În acest moment, Viorel Hizo e foarte bun, e la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul mondial.

De ce Vasluiul oferă impresia că merge în acest sezon mai bine decât în altele?

Pentru că echipa este sudată şi sufleteşte. E sudată chiar bine, iar grupul de jucători s-a format deja. Fotbaliştii sunt prieteni între ei.

Păi, şi în trecut nu era aşa?

Pe vremea lui Lopez Caro sau a altor tehnicieni, nu. Existau bisericuţe. Sârbii erau într-o parte, brazilienii, într-o parte, românii în altă parte. Erau mai multe echipe într-o singură echipă, este mai greu să faci performanţă aşa.

Care sunt cele mai bune exemple de profesionalism de la Vaslui?

Wesley şi Adailton. Dar mai ales Adailton. Ei dau tonul la profesionalism şi au început şi jucătorii români să prindă de la ei.

Cum de l-aţi convins pe Adailton să vină la Vaslui?

L-am urmărit un an. El era în mare vogă în Italia, un jucător excepţional. Am purtat mai multe rânduri de negocieri cu el, am discutat la telefon, iar într-un târziu a venit. E un fotbalist de super clasă, iar, în afară de asta, are o mentalitate de profesionist. Nu întâmplător a jucat 11 ani la cel mai înalt nivel. Are un CV pe care nu-l găseşti la niciun alt fotbalist străin din România.

Adailton spunea că i-ar plăcea să refacă tandemul de atac cu Mutu, care exista la Verona...

Nu... Nici n-ar veni Mutu la Vaslui şi nici n-aş face eforturi să-l aduc. Eu sunt convins că atunci când va veni în România se va duce la Dinamo.

Un alt jucător din echipa naţională nu aţi vrea să ofertaţi?

L-am ofertat în urmă cu un an pe Săpunaru, când era suspendat în Portugalia. I-am făcut o propunere super-bună, dar m-a respins în mod categoric. Mi-a spus că el e rapidist. Mi-a plăcut foarte mult de el, am rămas cu o impresie deosebită despre omul
Săpunaru.

150 de milioane de euro este averea lui Adrian Porumboiu, conform topului Forbes.

''Ar fi extraordinar să terminăm pe locul 1, dar, dacă nu vom reuşi, nu-i nimic, pagubă-n ciuperci...''

„Sânmărtean driblează cu uşurinţa cu care bea apă"

Ne mai calificăm undeva cu echipa naţională?

În ultima vreme, s-au pus tunurile pe Răzvan Lucescu. Dar nu e vinovat el. Răzvan nu a avut din ce să aleagă. Trebuie să fim obiectivi, asta e situaţia.

Sânmărtean nu ar fi meritat să vină la lot?

Chiar nu înţeleg de ce nu l-a convocat niciodată pe Sânmărtean. Mai ales la meciurile de-acasă şi mai ales contra unora care sunt mai puţin fotbalişti. Lucian este un jucător capricios, dar super-talentat. Driblează cu uşurinţa cu care bea apă şi pierde mingea cu uşurinţa cu care bei vin.

Revenind la Lucescu jr...Cum de a rezistat după eşecul de la Zenica?

Răzvan a fost ţinut în funcţie de cel care a votat împotriva lui (n.r. - Mircea Sandu), dar, până la urmă, mai multe voturi au decis ca selecţionerul să rămână. A fost o strategie destul de bună, lui Răzvan i s-a arătat pisica. E bine că va continua, îi urez succes! La fel fac şi eu la firmele mele când vreau să atenţionez pe cineva. Îi spun că deşi eu am vrut să-l dau afară, s-a opus Consiliul de Administraţie.

Vasluiul nu are nevoie de un manager general, ca Mihai Stoica?

De un manager general, da. Nu neapărat însă de Meme. El a fost trecător şi, fiind trecător, s-a dus. Mie îmi e simpatic Meme şi chiar îl apreciez. El are dragostea asta pentru Steaua, ceea ce e un lucru OK, pe care îl apreciez. Prefer astfel de oameni care să-mi spună că nu pot lucra la acest club, deşi banii au fost foarte buni pentru Meme...

De ce aţi decis să investiţi în fotbal?

Pentru oamenii de aici, din aceste locuri. Eu chiar ţin la ei, mai ales că nu prea au multe motive de bucurie.

Nu sunteţi invidios că Oţelul, cu investiţii mult mai mici, a fost atâta vreme lider?

De ce să fiu invidios? Aşa au gândit ei, au şi jucat bine în acest campionat. Oţelul este o formaţie ambiţioasă şi harnică, merită toate felicitările.

Despre Dorinel Munteanu ce părere aveţi?

Dorinel a fost antrenor la Vaslui, m-am înţeles bine cu el până la un punct, până la un anumit meci (n.r. - cu Steaua) la care ne-am separat. Dar pot să afirm fără a greşi că este un tehnician de mare valoare.

„N-aş vrea titlul cum l-a luat Andone"

La ce s-a referit Ioan Andone când a spus că Vasluiul este Piatra Neamţ II?

El ştie la ce s-a referit. Andone să nu jignească oamenii de acolo, pentru că nu i-au făcut nimic. Iar Piatra Neamţ este un oraş foarte frumos, chiar îi recomand să-l viziteze. Ando a depăşit faza de maliţiozitate, a trecut la miştocăreală de-asta ieftină, de gară... I-am răspuns fiindcă trebuia să-l pun la punct.

Totuşi, Andone este un antrenor care are nişte titluri...

N-aş vrea în viaţa mea să câştig un titlu aşa cum l-a câştigat Andone. Tricoul ăla de campion are mulţi arici sub el. Oricum, Borcea a făcut declaraţia că i-a cumpărat şi gazonul, şi iarba la echipele adverse. Eu doar am reamintit pentru cei care au memoria scurtă.

Vi se pare în regulă să se joace în campionat în ziua de Paşte?

Nu. Normal, de Paşte, nu trebuia să se joace. Duminica nu ar fi trebuit să se dispute nicio partidă. Ar fi trebuit ca Liga să le mai înghesuie, dar, mă rog...

Cât aţi investit în fotbal şi cât mai aveţi de gând să investiţi?

Sumele pe care le-am adus la FC Vaslui sunt destul de importante, nu am făcut contabilitatea. Să vedem ce se va mai întâmpla. Nici nu poţi să fii în situaţia să te găseşti pe minus, trebuie să fii nebun să mai investeşti.

Adrian Porumboiu

- Data şi locul naşterii: 27 septembrie 1950, Buzău

- Cariera de jucător: FC Argeş şi Viitorul Vaslui

- Cariera de arbitru: 1976-1997 - în Divizia C, B şi A şi, din 1986, şi internaţional

- Carieră de oficial FRF: 1998-1999 - şef la Comisia de Disciplină şi Judecată a Arbitrilor

- Om de afaceri: 1999-prezent - activitate în agricultură şi alimentaţie Racova Com Agro Pan Vaslui

- Patron la FC Vaslui: 2002 - prezent

- Performanţe la Vaslui: promovare din C în B (2003-2004), promovare din B în A (2005-2006), finalist al Cupei României în 2010

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite