Achiziţii de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această iarnă s-au investit în transferurile de jucători (19) aproximativ 1,5 milioane de euro, adică exact doar cât a dat Timişoara pe Sepsi în 2010. Cu buzunarele goale şi cu privirea ţintuită cu jind spre mirajul Ligii Campionilor, finanţatorii Ligii I îşi încropesc loturile aşa cum pot.

Criza i-a lovit din plin pe patronii din fotbalul autohton. Dacă altădată aruncau sume uriaşe pentru cumpărarea fotbaliştilor, finanţatori precum dinamovistul Cristi Borcea, stelistul Gigi Becali, timişoreanul Marian Iancu sau rapidistul George Copos au strâns cureaua în această pauză de iarnă. Până acum, cei patru granzi nu au investit nici măcar un cent în aducerea de jucători. „Gata, tată, nu mai sunt eu prostul proştilor să dau cu banii în stânga şi-n dreapta. Avem un lot bun, nu ştiu dacă mai avem nevoie de vreun jucător", a explicat patronul din Ghencea. Nici CFR Cluj, club care altădată transfera pe milioane grele, n-a mai cheltuit prea mult, transferându-i pe Maftei, Mincă şi pe Nicoară pe mai puţin de 1.000.000 de euro. Iar liderul Oţelul nu s-a dezminţit. Punoseva (80.000 de euro) este singura achiziţie de până acum.

Provincia se revoltă

Ca şi în anii trecuţi, echipele din afara Capitalei se ridică tot mai sus cu pretenţii. După modelul brevetat de CFR, Unirea şi, mai nou, Oţelul, Astra şi Universitatea Cluj au făcut cele mai importante achiziţii din această perioadă de transferuri. Ploieştenii l-au luat pe fostul dinamovist Ousmane N'Doye, şi-i mai vor pe Dolha, Bratu, Curelea sau Bornescu. În acelaşi timp, clujenii au pus mâna pe „Prinţul" Adrian Cristea, dar şi pe Nasser Menassel, Elias Bazzi, Marius Popa, Steven Pele sau fostul stelist Octavian Abrudan.

Niculae, cel mai bogat patron din Liga I

După ce vreme de ani buni Astra s-a zbătut în mediocritate, patronul Ioan Neculaie s-a hotărât că e momentul ca ploieştenii să ţintească mai sus. „Ne-am săturat să stăm în umbra celorlalte echipe. Ne dorim jucători din Liga I, dar, din păcate, pretenţiile cluburilor sunt exagerate cu Astra. Mă gândesc la o cupă europeană, dar e foarte greu să realizăm acest lucru în campionatul actual", a precizat Niculae. Finanţatorul prahovenilor este al treilea cel mai bogat om din România, cu o avere estimată la un milliard de euro. Omul de afaceri de 56 de ani este implicat în agricultură, comerţ, imobiliare şi tursim, deţinând, printre altele, compania Interagro, a cărei cifră de afaceri în 2009 a fost de 313 milioane de euro.

Walter vrea în Liga Europa

Fostul acţionar al lui Dinamo, acum patron la «U» Cluj, are ambiţii mari cu echipa „şepcilor roşii". Walter vrea să termine cu «U» Cluj în primele zece formaţii în acest campionat, după care, din sezonul viitor, să se bată pentru un log de Europa League. În plus, finanţatorul ardelenilor îşi doreşte să crească jucători români, pe care să-i transfere la echipe mari ale Europei.

Transferuri până acum în Liga I

Oţelul - Punosevac (FC Napredak, Serbia): 80.000*
Poli Timişoara - Rickets (MyPa, Finlanda): 0; Rafael Rocha - liber de contract
Dinamo - Raul Crişan (Silvania): 0; Eugen Crăciun - (Astra): 0
Steaua - Nicolae Dică - liber de contract: 0
CFR Cluj - Vasile Maftei (Urziceni): 600.000; Viorel Nicoară (Victoria Brăneşti): 300.000; Mihai Mincă (FC Braşov): 0
Astra Ploieşti - Ousmane N'Doye (Dinamo): 350.000
Bistriţa - Ionuţ Peteleu -împrumut terminat la Tulcea: 0
Târgu Mureş - Dragoş Balauru (FC Snagov): 0; George Petcuţ (Silvania): 30.000
«U» Cluj - Octavian Abrudan (Steaua): 0; Adrian Cristea (Dinamo în contul unei datorii de 1,5 milioane de euro); Steven Pele (Strasbourg): 100.000; Marius Popa (Pandurii): 0; Nasser Menassel (Pandurii): 0; Elias Bazzi    (Dinamo): 0
Pandurii - Călin Cristea (Alba Iulia) - 100.000
*sumele sunt exprimate în euro

Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani

2009 - 2010
Dică (Iraklis - CFR), Jelev (Oţelul - Steaua), Arman şi Artiom Karamyan (Timişoara - Steaua), Sepsi (Santander - Timişoara), Contra (Getafe - Timişoara), Cociş (Lokomotiv Moscova - Timişoara), Iliev (Terek - U Craiova), Sânmărtean (Gloria Bistriţa - Vaslui)
Cel mai scump: Sepsi - 1,5 milioane de euro.

2008 - 2009
Coman (Rapid - Braşov),  Mara (Urziceni - CFR), Niculescu (Omonia - Dinamo), Nibombe (Otopeni - Timişoara), Curtean (Mediaş - Timişoara), Lopez (Leixoes - Vaslui)
Cel mai scump: Lopez - un milion de euro.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite