A început „vânătoarea de huligani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia şi Jandarmeria încearcă să-i identifice pe derbedeii care au transformat Complexul Sportiv Ghencea într-un teatru de război. Golul lui Cosmin Contra din minutul 88 al meciului Steaua – FC Timişoara a dezlănţuit „Jihadul“ în Ghencea.

Lipsit de incidente până spre final, derby-ul etapei a furnizat scene comparabile cu cele ce au avut loc în 1989, la căderea regimului Ceauşescu! Ce s-a întâmplat? La scorul de 3-2 pentru oaspeţi, suporterii de la Peluza Sud, care s-au mutat în retur la Tribuna a II-a, au început un război împotriva forţelor de ordine.

Au urmat minute de coşmar, în care ultraşii au aruncat cu torţe şi scaune rupte, iar agenţii firmei „Shelter Security" au replicat cu bastoane şi jeturi de gaze lacrimogene! După ce grupul de fani recalcitranţi a fost evacuat, luptele au continuat în stradă, unde huliganii au rupt gardurile şi au aruncat cu bucăţi de piatră cubică şi panouri publicitare în direcţia jandarmilor care interveniseră pentru aplanarea conflictului.

Fanii au mai distrus două maşini de poliţie şi au spart geamurile vechilor tonete de bilete aflate la intrarea în Complexul Sportiv Ghencea. Doi jandarmi şi trei agenţi de la firma de pază au fost răniţi de suporteri, ei prezentându-se ieri la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru a-şi scoate certificate medico-legale.

Riscă să facă puşcărie

Conform prevederilor Legii nr. 4 / 2008, huliganii riscă inclusiv pedepse cu închisoare de la trei luni la doi ani, pe lângă sancţiunile financiare şi interzicerea dreptului de a mai intra pe stadioane. Conducerea clubului din Ghencea a precizat că va oferi autorităţilor imagini video cu incidentele de la meciul cu FC Timişoara, pagubele evaluate iniţial fiind de o sută de scaune rupte la Tribuna a II-a, un gard dărâmat la Peluza Nord şi postul agenţilor de la intrarea în stadion avariat.

„Urmează ca în baza probelor video înregistrate atât în interiorul stadionului, cât şi în afară să se ia măsuri şi împotriva tuturor fanilor implicaţi în incidente", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru. Unul dintre liderii Peluzei Sud a declarat, sub protecţia anonimatului, că firma „Shelter Security" este vinovată pentru incidentele de la meci. „Până în minutul 70 nu s-a întâmplat nimic, apoi agenţii au venit lângă noi, la un metru, şi ne-au provocat în mod repetat.

Printre noi era un bătrân la vreo 80 de ani. Era vizibil că nu se simte bine după ce firma de securitate a intervenit în forţă. Am încercat să facem un cordon şi să-l scoatem din tribună, dar agenţii nu se opreau din a ne gaza. Strigam la ei că e un om bătrân care nu se simte bine, dar ei continuau să ne împingă", a povestit suporterul stelist.

image

Huliganii au aruncat cu bucăţi de piatră cubică

Agenţii se apără

În acelaşi timp, firma de pază neagă gravitatea incidentelor. „După ce unii suporteri au împins gardul, noi am restabilit ordinea şi ne-am retras. Apoi, ei au aruncat cu un scaun spre noi şi a fost lovit unul dintre agenţii de securitate. Am intrat din nou în suporteri şi am restabilit ordinea. Vom pune la dispoziţia Jandarmeriei imaginile filmate de noi", a spus Dan Ionescu, directorul firmei de pază „Shelter Security".

E dorit „Piţi", dar vine „Pandi"

După remiza înregistrată cu FC Timişoara (3-3), un lucru e sigur în Ghencea: Stoi­chiţă va părăsi echipa la finalul campionatului. „Visul titlului s-a terminat pentru noi. Plec de la Steaua", a mărturisit „Lippi".

Drept urmare, Gigi Becali a început deja să-i caute înlocuitor tehnicianului care va rămâne totuşi pe bancă în ultimele cinci etape. „Îl vreau pe Piţurcă, dar încă nu am negociat cu el. Problema e că «Piţi» e rigid, o să vrea să-mi impună nişte reguli: să nu vorbesc cu presa, să nu mai critic jucătorii. Totuşi, sunt dispus să tac un an dacă îmi aduce titlul. Dacă el promite campionatul, îmi iau un baston şi o pălărie şi la ieşirea de la stadion o să le spun jurnaliştilor: «Vă salut, domnilor»", a explicat patronul din Ghencea.

Întoarcerea fostului selecţioner pe banca Stelei pare însă mai mult o utopie, în condiţiile în care există slabe şanse ca Becali să-i satisfacă lui „Piţi" cerinţele legate de salariul său, dar şi bugetul de transferuri. Astfel, principalul candidat pentru a-i fi succesor lui Stoichiţă este chiar actualul manager sportiv, Basarab Panduru, variantă agreată şi de finanţator.

„O să văd ce-o să fac la vară. De cinci ani se tot vorbeşte că eu voi fi viitorul antrenor, am ajuns un fel de sperie­toare pentru tehnicieni. Totuşi, să vedem ce se va întâmpla de data asta", s-a limitat să spună „Pandi".

Zece arestări până acum

Autorităţile n-au operat, deocamdată, decât zece arestări, însă reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei promit că niciun vinovat nu va scăpa nepedepsit.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite