Vrem echipă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Piţurcă a readus disciplina la naţională, dar a şi dat senzaţia că e preocupat prea mult de palmaresul său personal ca selecţioner. Am terminat meciul, trăgând de timp, secvenţele cu Tătăruşanu mergând agale pentru a repune mingea contrastând cu nevoia stringentă de victorie, singura variantă care ne menţinea în viaţă.

Actuala campanie de calificare, deşi eşuată, a adus după sine şi schimbarea generaţiilor. Chivu şi Rădoi au plecat de la naţională, Contra s-a retras de tot, Mutu şi Tamaş au fost excluşi pentru indisciplină, iar Lobonţ a fost uitat la echipa de club.

Practic, jumătate din primul „11" care a evoluat la Euro 2008, ultima competiţie la care a participat România, nu mai există. Doar Raţ, Goian, Nicoliţă, Cociş şi Marica stau în picioare, primul având 77 de selecţii la naţională, drept pentru care a fost investit şi căpitan de echipă.

În locul lor au apărut Tătăruşanu şi Torje, din era Răzvan Lucescu, dar şi Măţel, Chiricheş şi Luchin, promovaţi de Piţurcă, toţi confirmând în ultimele partide ca şi soluţii pentru viitoarea campanie. Selecţionerul dă senzaţia că vrea un suflu nou, dar, pe de altă parte, nici nu renunţă la favoriţii lui. Exemplele sunt Cociş şi Nicoliţă, care-i asigură o disciplină tactică pe teren, însă doar atât.

Au tras de timp pentru egalul necalificării

În spatele acestor fixuri ale lui Piţi e însă şi obsesia lui de a avea un palmares bun, ca selecţioner. Doar aşa se poate explica faptul că România a tras de o remiză cu Franţa, ştiind clar că numai victoria ne mai poate ţine în viaţă pentru o calificare.

„Trebuia să obţinem mai multe puncte în meciurile anterioare, nu să ne rugăm să piardă alţii puncte", a declarat sec antrenorul, aruncând o „săgeată" către predecesorul său, Răzvan Lucescu, sub conducerea căruia România a făcut 1-1 acasă cu Albania, în chiar primul meci  al preliminariilor.

Piţurcă se poate mândri că a remizat de trei ori cu Franţa, 0-0, 2-2 şi iar 0-0. Niciunul dintre aceste rezultate de egalitate nu i-a adus vreo calificare, ci au rămas doar ca bile albe în CV.

Click pe foto pentru a vedea " primul 10 " al României



Schimbare în minutul 90, niculae, uitat

Flagrant contra „cocoşilor" a fost faptul că, deşi trebuia să marcăm, a doua schimbare a tricolorilor a venit abia în minutul 90, când Marica i-a lăsat locul lui Gigel Bucur. Marius Niculae, celălalt atacant din lot, a rămas de tot pe bancă, deşi ar mai fi fost loc de o modificare. În aceste condiţii, fluierăturile copioase ale publicului sigur n-au nicio legătură cu explicaţia comică oferită de selecţionerul căruia calificarea i-ar fi adus 800.000 de euro: „Poate că fanii erau supăraţi că nu există copii de mingi în spatele porţii, să-i dea balonul mai repede lui Tătăruşanu".

7 este numărul înfrângerilor României cu Piţurcă antrenor, în cele 38 de meciuri oficiale jucate de tricolori. El a obţinut 22 de victorii şi 9 egaluri.

"Un egal contra Franţei înseamnă tot timpul ceva. Calificarea nu s-a ratat în acest meci."
Victor Piţurcă
selecţioner România

Hagi e nemulţumit

„Regele" a sancţionat starea de mulţumire din tabăra naţionalei după acest semieşec. „Cine e mulţumit cu un egal acasă, contra Franţei, a fost obişnuit prost. Ce facem, am ajuns să ne bucurăm de o remiză? Eu vreau o naţională care să bată", a declarat Hagi. El a fost susţinut şi de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir: „Ce naţională să se nască după un egal cu Franţa? Am bătut cu 3-0 şi nu ştiu eu? Naţionala trebuie să bată, să aibă rezultate".

image

“ Chiricheş este marele câştig al meciului cu Franţa. Gata, nu-l mai scoate nimeni din echipă! De acum, mai întâi e Chiricheş şi apoi Goian."
Gigi Becali
patron Steaua

Chiricheş (numărul 4) a venit la naţională de la Pandurii şi a anihilat un jucător de la Real, Karim Benzema  Foto: AFP



Marica, pus la zid de Giovanni

image



Ajuns jucătorul de la care se aşteaptă cel mai mult după excluderea lui Mutu, atacantul Ciprian Marica (în galben) a fost criticat la finalul meciului de impresarul Ioan Becali. „Din 14-16 dueluri la cap, n-a dat o dată în minge. Marica trebuia schimbat mai devreme, mai ales că e un jucător de viteză şi n-avea ce căuta pe terenul prost pe care s-a jucat meciul", a spus Giovanni.

Îngâmfatul Ribery

image



Printre cei mai activi francezi pe teren în meciul de marţi seară, Ribery s-a comportat jalnic după fluierul de final. Bourceanu, Chiricheş şi Luchin s-au dus spre Ribery (centru) şi Benzema, însă primul nu numai că a refuzat schimbul de tricouri cu fotbaliştii români, dar, spre uimirea elevilor lui Piţurcă, l-a şi sfătuit pe colegul său să facă la fel.

Srdjan Luchin a intrat în locul „fiţosului" Cristi Săpunaru

image



Dinamovistul Srdjan Luchin (în galben) a ajuns titular, ca fundaş dreapta, pe motiv că Săpunaru s-ar fi accidentat la încălzire. Gigi Becali a oferit însă o altă variantă după meci. „Săpunaru nu s-a accidentat. Are aere, figuri. O să ajungă ca Mutu şi Tamaş. Am auzit că nu i-a convenit că a fost verificat la cameră de Eugen Neagoe, secundul lui Piţurcă. Vezi Doamne că el e jucător la o echipă mare şi că nu trebuie controlat. Am înţeles că Săpunaru a lipsit şi de la şedinţa tehnică. Cu Piţurcă nu merg chestii de genul ăsta şi bravo lui că ţine la disciplină", a spus patronul Stelei.

Ce zic francezii

„L'Equipe": „ Franţa n-a găsit poarta, deşi România a petrecut mai mult timp în propria jumătate de teren".

„Sud Ouest": „România, ultradefensivă, iar Franţa, incapabilă de a marca".

„Le Monde": „Un egal trist al Franţei la Bucureşti".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite