Victor Piţurcă, minut cu minut!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Adevărul“ a stat cu ochii pe selecţionerul României la primul antrenament dinaintea jocurilor oficiale cu Luxemburg şi Franţa şi vă dezvăluie ce a făcut acesta, pas cu pas. 63 de meciuri la naţională ca selecţioner la naţională şi un al treilea mandat, care i s-a încredinţat poate în cel mai greu moment al primei reprezentative.

La televizor, Victor Piţurcă pare schimbat în bine. Nu mai e taciturn, nu refuză nicio sugestie şi dă senzaţia unui om care nu mai are impresia că toată lumea îi vrea răul. Pe teren, Piţi pare însă la fel. E când apropiat, când distant faţă de jucători. Tehnicianul de 55 de ani transmite parcă mesajul: „Sunt fratele, dar şi şeful vostru". La prima întâlnire cu jucătorii convocaţi pentru meciurile cu Luxemburg şi Franţa, Piţurcă a fost discret. Programat pentru ora 18.00, antrenamentul a început cu 20 de minute mai târziu, iar selecţionerul şi-a făcut ultimul apariţia pe gazon.

Explicaţii de la Apolzan

S-a salutat cu fostul stelist Bogdan Stancu, i-a urat atacantului „bun venit", apoi, fără să se mai uite în stânga sau în dreapta şi fără a discuta ceva cu alţi jucători, s-a aşezat pe bancă. În acest timp, secundul său, Eugen Neagoe, a avut grijă să-i informeze pe fotbalişti despre ce aveau de făcut în prima parte a antrenamentului: alergări uşoare şi exerciţii de stretching. La un moment dat, fără a privi către teren, acolo unde elevii săi începuseră deja mişcarea, Piţi s-a ridicat de pe bancă şi s-a dus să vorbească cu cel mai vechi colaborator al său, Gabi Boldici. N-a fost însă o discuţie lămuritoare, pentru că imediat a revenit lângă metodistul Dan Apolzan căruia i-a cerut câteva explicaţii.

image

S-a pupat cu Săpunaru

Aproximativ jumătate de oră, antrenorul nu s-a mai ridicat decât pentru a verifica, din când în când, anumite date pe care le primea pe laptop. Nu se uită la el ca la un cântar, aşa cum spunea duşmanul Mihai Stoica, ci părea chiar obişnuit să mânuiască mouse-ul. Vizibil apăsat de miza partidelor cu Luxemburg şi Franţa, şi cu o mină mai degrabă îngrijorată, tehnicianul primei reprezentative s-a şi retras la un moment dat într-un colţ al terenului, unde l-a chemat şi pe Eugen Neagoe pentru a discuta preţ de câteva minute. Secundul şi-a reluat apoi treaba alături de jucători, în timp ce Piţurcă s-a „refugiat", din nou, pe bancă. Singur, aşa cum îl ştim toţi.

Sosirea lui Cristi Săpunaru la antrenament l-a scos pe Victor Piţurcă din starea în care era. Selecţionerul l-a pupat bucuros pe fotbalistul cu Porto (foto 1), care, abia sosit în ţară, s-a alăturat „tricolorilor". Fundaşul suspendat pentru meciul cu Luxemburg n-a dat deloc impresia că e şucărit pe selecţioner şi nici că ar vrea să renunţe la naţională, aşa cum se lăudase prin nişte intermediari, dacă Piţi nu-i cere scuze pentru că l-a acuzat că n-a vrut să meargă în America de Sud. Antrenorul şi-a lăsat jucătorul în grija preparatorului fizic şi l-a luat în primire pe stelistul Latovlevici. Piţi i-a explicat acestuia concret cum trebuie să execute un exerciţiu, nemulţumit de ceea ce făcea fundaşul echipei din Ghencea. De „gura" selecţionerului n-a scăpat nici Răzvan Cociş, considerat de mulţi unul dintre jucătorii preferaţi ai antrenorului.

Neagoe e mâna dreaptă

Piţurcă s-a retras apoi într-o zonă a terenului unde nu era niciun jucător. A făcut, îngândurat, câţiva paşi de unul singur, apoi l-a chemat din nou pe Eugen Neagoe (foto 2). E clar că  acesta e mâna lui dreaptă, Gabi Boldici având mai degrabă un rol de supervizor. Selecţionerul a discutat câteva minute cu cel poreclit „Geană" şi după modul în care gesticula era în mod sigur nemulţumit de ceva. L-a lăsat pe Neagoe şi s-a retras iar, de unul singur. A stat aşa, la mijlocul terenului minute bune, uitându-se în gol.

Marica, în şedinţă

La un moment dat, i s-a făcut frig, deşi temperatura era de peste 25 de grade. Şi-a pus pe el bluza de trening pe care o avea prinsă în jurul brâului şi l-a strigat, din nou, pe Neagoe. Până să vină acesta, Piţi şi-a făcut de lucru cu o minge: a jonglat de câteva ori (foto 3), apoi a tras spre poartă. După care i-a explicat ajutorului său ce nu-i convine şi l-a trimis iar în mijlocul fotbaliştilor. Selecţionerul a  revenit pe bancă şi nu s-a mai ridicat deloc în ultimele zece minute cât a mai durat şedinţa de pregătire. La final, în timp ce fotbaliştii se îndreptau spre vestiare, Piţurcă l-a oprit pe mijlocaşul Ovidu Petre (foto 4), căruia i-a explicat, prin gesturi, cum trebuia să reacţioneze la un exerciţiu.Victor Piţurcă nu a încheiat discuţiile cu jucătorii pe teren. L-a tras deoparte pe atacantul Ciprian Marica, alături de care a mai rămas pe teren. Aproximativ jumătate de oră a vorbit selecţionerul cu vârful lui Schalke 04, fotbalist care cel mai probabil va fi noul căpitan al României.

37 de victorii, 13 remize şi 13 înfrângeri are Piţurcă la cârma echipei naţionale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite