Toamna adevărului pentru naţionala lui Răzvan Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o lună şi jumătate, România începe campania de calificare la Euro 2012, iar meciurile din septembrie şi octombrie pot influenţa serios ierarhia în grupă. După ce tricolorii au privit Mondialul la televizor, naţionala revine în prim-plan luna viitoare. La 11 august, România joacă un amical cu Turcia, ultimul înaintea preliminariilor pentru CE 2012.

După ce a renunţat să meargă la Mondiale, pentru a urmări Franţa, selecţionerul Răzvan Lucescu şi-a petrecut vara studiind jocul adversarelor din toamnă. În paralel, el şi-a trimis colaboratorii să vadă cum se pregătesc jucătorii în cantonamentele de la echipele de club şi împreună cu aceştia a elaborat un plan de bătaie pentru meciurile din toamnă. „Adevărul" îţi prezintă principalele puncte ale acestuia:

Definitivarea nucleului de bază

În cele 10 meciuri pe care le are la cârma naţionalei (4 victorii, 2 egaluri, 4 înfrângeri), Lucescu a apelat la 43 jucători, iar naţionala pare să-şi fi făcut un nucleu de bază. El cuprinde 30-35 de jucători monitorizaţi îndeaproape şi alţi 10-15 aflaţi în vizor. Dintre aceştia, la fiecare acţiune, Răzvan va chema 23 de fotbalişti, 3 portari şi 20 de jucători de club.

Amicalul cu Turcia, repetiţia oficială

Lucescu a dorit ca România să joace ultimul meci de pregătire în deplasare, deoarece, în septembrie şi octombrie, tricolorii" vor juca în Belarus şi, respectiv, Franţa, urmând a avea un singur meci acasă, considerat mai uşor, contra Albaniei. La Istanbul, Răzvan va chema tot ce are mai bun şi va utiliza formula pe care se va baza şi la Piatra Neamţ.

Tamaş-Goian, la primul meci

În condiţiile în care Cristi Chivu e suspendat pentru meciul cu Albania, Lucescu trebuie să-i caute înlocuitor. Cel mai probabil, el va miza pe cuplul Tamaş-Goian, cel de pe vremea lui Piţurcă, şi-l va menţine pe Mirel Rădoi la mijloc, aşa cum a procedat şi la partidele de pregătire din luna iunie. Revenirea lui Chivu îl va trimite pe Goian pe banca de rezerve.

Şase puncte în primele două meciuri

Obiectivul naţionalei e ca echipa să obţină două victorii în primele două partide, cu Albania şi Belarus, pentru a aborda cu un moral foarte bun meciul cu Franţa. Un punct la Paris, sau în varianta ideală chiar trei, ar reprezenta un început de campanie extraordinar, dar numai patru puncte în toamnă sau mai puţin ar compromite din start şi aceste preliminarii.

Lobonţ rămâne titular

Deşi a fost acuzat pentru golurile primite în meciul cu Ucraina din iunie, Bogdan Lobonţ l-a mulţumit pe Răzvan Lucescu prin atitudinea lui, selecţionerul apreciind drept benefică întoarcerea portarului după un an şi două luni la naţională. Din acest motiv, va miza în continuare pe el, chiar şi în condiţiile în care Loby nu-şi câştigă un loc de titular la AS Roma.

Va fi iertat Săpunaru?

Exclus de la naţională două meciuri din cauza unui conflict cu secundul Ştefan Iovan, Cristi Săpunaru poate reveni la lot, însă doar dacă va avea „traiectoria" lui Tamaş, care, după ce a plecat de la Dinamo la WBA, a devenit alt fotbalist. În acest moment, prima soluţie pe banda dreaptă rămâne Ovidiu Dănănae, dublat de Maftei şi Panin.

Răzvan Lucescu are nevoie de un start perfect de campanie pentru a scăpa de contestatari  Foto: Petrică Tănase
 
Cociş, după modelul Rădoi

Dacă Mirel Rădoi a rămas la naţională după transferul în Arabia Saudită, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Răzvan Cociş. Ajuns la Al Nasr, Cociş va fi chemat în continuare, deoarece a demonstrat că poate juca în orice poziţie de la mijloc în sus, iar antrenorul a fost mulţumit de el. În plus, Lucescu e în relaţii strânse cu Walter Zenga, antrenorul lui Cociş de la echipa de club, care îi poate da informaţii utile privitor la evoluţiile acestuia în Arabia Saudită.

Responsabilitate şi implicare

Acestea sunt cerinţele selecţionerului vizavi de atitudinea jucătorilor. După cazurile Mutu, Adrian Cristea şi Săpunaru, la naţională nu vor mai fi acceptaţi jucători care pun interesul personal înaintea interesului echipei. Cuvântul de ordine la antrenamente şi la meciuri este responsabilitatea, care trebuie dublată de implicare totală. Cine nu se încadrează în aceste tipare, cu siguranţă, nu va ajunge la naţională.

Concurenţă în atac: Marica vs Bilaşco

Unul dintre titularii de bază din ultimii ani, Ciprian Marica, şi-ar putea pierde locul în prima echipă. Marica a jucat bine la începutul mandatului lui Răzvan, când nu prea evolua la Stuttgart, iar naţionala funcţiona ca o mână întinsă către el, dar apoi a avut evoluţii slabe. Din urmă a venit însă tare Marius Bilaşco, o surpriză plăcută la turneul din iunie, care s-a înţeles aproape perfect cu Daniel Niculae.

Sistemul 4-4-2 devine 4-2-3-1

Teoretic, naţionala va evolua tot în sistemul 4-4-2, dar practic în multe momente ale jocului aşezarea va funcţiona în modulul 4-2-3-1, cu doi mijlocaşi centrali şi al doilea vârf retras în spatele celui împins. Răzvan Lucescu vrea o naţională mai agresivă în care fotbaliştii să facă mult presing, dar să-şi păstreze şi stabilitatea pe teren.

Se joacă vinerea şi marţea

Începând cu aceste preliminarii, meciurile oficiale nu vor mai fi programate miercurea şi sâmbăta.

UEFA le-a mutat vinerea şi marţea, la cererea cluburilor, care se plângeau că jucătorii vin obosiţi după jocurile disputate la mijlocul săptămânii.

Fotbaliştii sunt obligaţi să se prezinte la lot cu cel puţin patru zile înaintea partidei. Meciul Franţa - România, de pe 9 octombrie, este o excepţie, cele două federaţii primind acceptul UEFA de a juca sâmbătă.   

Piţi, Andone şi Vamă îl pot ajuta

image

Piţurcă şi Dinu Gheorghe susţin naţionala Foto: Adevărul



Răzvan Lucescu a suferit mult cel puţin în ultima perioadă din cauza atacurilor unor conducători de club, care au tensionat atmosfera la echipa naţională. Un alt capitol care n-a fost în favoarea lui e cel al debandadei care a domnit la nivelul echipelor mari din Bucureşti sezonul trecut. Situaţia pare că se va schimba acum.

La Steaua a venit Piţurcă, un antrenor care urăşte scandalurile şi care ştie cum e să fii selecţioner, la Dinamo e Andone, prieten cu Răzvan Lucescu, iar la Rapid preşedinte a ajuns Dinu Gheorghe, unul dintre foştii colaboratori ai tehnicianului de la naţională, şi antrenor Marius Şumudică, pe care Răzvan l-a avut secund cu ani în urmă.

Ei îi pot asigura lui Lucescu o atmosferă mai curată, venită dinspre cluburile lor, dar în acelaşi timp vor ridica şi nivelul fotbalului practicat la Steaua, Dinamo şi Rapid, formaţii care par schimbate în bine după perioada de pregătire. ;

Cu ochii pe tineret

Deşi a evitat să convoace jucători de la naţionala de tineret, pentru a nu-i strica echipa lui Emil Săndoi (foto), Răzvan Lucescu urmăreşte şi această selecţionată.

Cele mai mari şanse pentru a face pasul către prima reprezentativă le au Găman, Râpă, Torje, Ioniţă şi Mihai Costea, însă ei vor rămâne la tineret până la terminarea preliminariilor în care sunt angajaţi.

România Under 21 mai are trei meciuri oficiale, cu Moldova (11 august) şi Rusia (4 şi 7 septembrie). În acest moment, „tricolorii" mici sunt pe locul doi în grupă, la egalitate de puncte cu Rusia, dar având un golaveraj mai slab.

Programul României

11 august: Turcia - România (amical)

MECIURI OFICIALE:

3 septembrie: România - Albania
7 septembrie: Belarus - România
9 octombrie: Franţa - România

LOTUL LĂRGIT AL NAŢIONALEI

Portari: Lobonţ, Coman, Pantilimon, S. Lung jr

Fundaşi: Dănănae, Maftei, Panin, Tamaş, Chivu, Goian, Galamaz, Radu Ştefan, Raţ, Sepsi, Neşu

Mijlocaşi: Cociş, Roman, Nicoliţă, Apostol, Florescu, Rădoi, Deac, Cr. Tănase, Ghioane, Alexe, Varga, Răduţ, C. Lazăr

Atacanţi: D. Niculae, Bilaşco, Marica, G. Bucur, Mazilu, An. Cristea

image
image

Ce fac adversarele noastre din Grupa D

FRANŢA

Laurent Blanc are dificila sarcină de a reinstaura ordinea la naţională după evenimentele de la Cupa Mondială şi retragerea lui Henry. Mai mulţi foşti mari internaţionali au cerut ca Patrice Evra şi Franck Ribery, capii răscoalei din Africa de Sud, să nu mai fie convocaţi. În plus, jucătorul lui Bayern şi Karim Benzema riscă închisoarea pentru un scandal sexual cu o minoră.

Program:

11 august: Norvegia - Franţa (amical)
3 septembrie: Franţa - Belarus (oficial)
7 septembrie: Bosnia - Franţa (oficial)
9 octombrie: Franţa - România (oficial)
12 octombrie: Franţa - Luxemburg (oficial)

BOSNIA


Federaţia de la Sarajevo riscă dezafilierea FIFA şi UEFA după ce a refuzat să se alinieze normelor internaţionale în vigoare şi să-şi numească un singur preşedinte, în loc de trei, cum are acum. Selecţionerul Safet Susici a ameninţat cu demisia în cazul în care problema nu se soluţionează în cel mai scurt timp.

Program:

10 august: Bosnia - Qatar (amical)
3 septembrie: Luxemburg - Bosnia (oficial)
7 septembrie: Bosnia - Franţa (oficial)
8 octombrie: Albania - Bosnia (oficial)

BELARUS

Cel mai bine cotat jucător al bieloruşilor, Alexandăr Hleb, a revenit la Barcelona după un împrumut de un an la Stuttgart, dar viitorul lui este în continuare incert, deoarece acesta nu traversează deloc cea mai bună perioadă a carierei.

Program:

11 august: Lituania - Belarus (amical)
3 septembrie: Franţa - Belarus (oficial)
7 septembrie: Belarus - România (oficial)
8 octombrie: Luxemburg - Belarus (oficial)
12 octombrie: Belarus - Albania (oficial)

ALBANIA

Preşedintele federaţiei, Armand Duka, le-a promis jucătorilor prime consistente dacă bat România şi răzbună acel 6-1 din noiembrie 2007.

Program:

11 august: Albania- Uzbekistan (amical)
3 septembrie: România - Albania (oficial)
7 septembrie: Albania - Luxemburg (oficial)
8 octombrie: Albania - Bosnia (oficial)
12 octombrie: Belarus - Albania (oficial)

LUXEMBURG

Ultimul rezultat notabil al luxemburghezilor a fost un 0-0 cu Insulele Feroe şi o înfrângere la limită, 1-2, cu Azerbaidjan.

Program

11 august: Ţara Galilor - Luxemburg (amical)
3 septembrie: Luxemburg - Bosnia (oficial)
7 septembrie: Albania - Luxemburg (oficial)
8 octombrie: Luxemburg - Belarus (oficial)
12 octombrie: Franţa - Luxemburg (oficial)

* La CE 2012 găzduit de Polonia şi Ucraina se califică direct echipele clasate pe primul loc în cele nouă grupe, cea mai bine clasată de pe locul doi din toate grupele, iar celelalte ocupante ale poziţiei secunde vor juca meciuri de baraj, tur- retur în noiembrie 2011.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite