Tibor Selymeş: „Actuala generaţie a scufundat echipa naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul component al Generaţiei de Aur a făcut un rechizitoriu dur lui Mutu&Co. Tibor Selymeş a făcut parte dintr-o echipă de Aur a României de care s-au legat cele mai frumoase performanţe ale naţionalei.

 În '94, tricolorii reuşeau să ajungă în sferturile Mondialului cu Selymeş titular pe flancul stâng al apărării. Acesta a rememorat pentru „Adevărul" momentele de glorie ale primei reprezentative şi a făcut o analiză riguroasă a României fotbalistice de azi. Concluziile sunt departe de a fi optimiste: nu avem niciun jucător care să evolueze la nivel înalt, iar o nouă generaţie care să reatingă performanţele din '94 poate apărea abia peste două decenii!

„Adevărul": Care a fost cheia succesului în generaţia ta de la naţională? Cum de s-a reuşit performanţa din '94?

Tibor Selymeş: Noi eram un grup din toate punctele de vedere. Nu existau certuri, cu toţii ne gândeam la fotbal, voiam să facem performanţă. Era de aşteptat să avem rezultate, pentru că toţi jucam la nivel înalt, eram titulari la cluburile la care activam. Totuşi, la început, nimeni nu credea în noi că o să reuşim, însă noi speram. La Mondialul din America, nea Puiu (n.r. - Anghel Iordănescu) a fost inspirat. Am avut parte de o pregătire bună şi nu am avut probleme nici cu fusul orar, pentru că s-a decis să mergem în SUA cu o lună înainte de a începe turneul. Perioada din America a fost cea mai frumoasă din viaţa mea.

Acum, la naţională sunt jucători care vin pentru petreceri. Să presupunem că nici înainte nu era regim de cazarmă la lot. Cum vă distraţi în perioada Generaţiei de Aur?

Totul era pregătit de staff. Toată echipa, inclusiv Iordănescu, mergeam la petrecere. Nu fugea nimeni noaptea să bea prin discoteci. Nea Puiu ne spunea aşa: „Băieţi, la 2 noaptea să fiţi în cameră", şi atât. La 2.00 fix eram toţi la somn. Şi mai era altceva: nu venea nimeni să ne verifice dacă suntem în pat! Pentru că exista încredere în fotbalişti.

Mutu şi Tamaş au fost eliminaţi de la naţională. Mai este nevoie măcar de primul la lot?

Când eşti Mutu şi ştii că toţi sunt cu ochii pe tine, atunci tu nu ai voie să greşeşti. Noi însă trebuie să înţelegem că aşa cum este el, pentru că ştim de zece ani care sunt greşelile lui, trebuie să-l folosim, să ne ajutăm de el. În acest moment, România are nevoie de Mutu. El a făcut multe prostii, dar trebuie iertat.

Ne-am chinuit cu San Marino. Cum era când naţionala întâlnea astfel de echipe în perioada ta?

Păi, cum să fie? Simplu. Dădeam câte şase goluri. Şi Gică Popescu, care era de profil defensiv, dădea vreo trei sau patru. Toţi se temeau de noi, orice echipă din lume. Acum însă toţi vor să ne bată. Aşa îşi fac planul, să ia puncte cu România.

Dan Petrescu a atacat dur actuala naţională, avea dreptate în ceea ce spunea?

Normal că are. Noi am luat naţionala tot căzută, pe un loc 20 şi ceva şi am ridicat-o la cel mai înalt nivel. În '97, noi eram pe patru sau cinci în lume şi le-am lăsat naţionala actualei generaţii la cel mai înalt nivel şi ei au scufundat-o, au dus-o pe 54 în clasamentul FIFA! Asta spune tot.

Mai crezi că pot fi reeditate performanţele din '94?

Generaţie de Aur o să mai avem peste 15 sau 20 de ani. Când vom avea şi noi Academii şi vom scoate jucători pe bandă rulantă.

Legat de jucătorii de acum, crezi că mai sunt fotbalişti care pot juca la Real Madrid, aşa cum a făcut-o Hagi, sau Barcelona, unde Popescu era căpitan?

Niciun român nu poate ajunge să joace la Barcelona! Avem şi noi un fotbalist, Cristi Chivu, care poate juca la nivel înalt, dar nici el nu mai vine la naţională. Doar cu el însă nu se poate construi o naţională. În momentul de faţă, cred că niciun fotbalist din România nu merită să joace la un club mare din Europa.

Cum vezi viitorul naţionalei. Ne putem califica la Euro 2012?

Pentru actuala campanie nu avem nicio şansă. Pentru Mondialul din 2014? Să facem o analiză a adversarilor: Olanda e echipa de locul 1, şi mai avem Turcia şi Ungaria. Noi nu suntem nici peste Turcia, nici peste Ungaria. Fotbalul lor este superdezvoltat, iar la noi, la centrele de fotbal, copiii nu au nici adidaşi în picioare. Este adevărat, fotbalul românesc este mai talentat ca cel din Ungaria, numai că acolo se investeşte mai mult şi serios. În Ungaria, de zece ani se investeşte în şcoli de fotbal, iar noi ce avem? Doar Gică Popescu a încercat, iar acum Hagi a ridicat o Academie.

Crezi că era bine dacă Hagi şi Iordănescu acceptau naţionala?

Da, ar fi fost un lucru bun. Era nevoie de experienţa lui nea Puiu, iar Hagi ştie fotbal cât toată România. Toată lumea avea de câştigat dacă Gică venea la echipa naţională.

"Nu puteam să fac disciplină la Astra dormind la uşa jucătorilor. Pe Fatai l-aş fi exclus din lot după episodul de la Cluj, dacă aş fi avut cu cine să-l înlocuiesc."

''Am refuzat să preiau Dinamo ca antrenor pentru a merge la Astra. Totuşi, nu-mi fac griji, la un moment dat, sunt sigur că o să pregătesc şi Dinamo."

''Pe vremea noastră, echipe ca San Marino luau câte cinci-şase goluri într-un meci cu România. Acum, nimeni nu se sperie de noi. Toţi îşi fac planuri să ia puncte din meciurile cu România.''

3 este numărul turneelor finale la care Selymeş a participat cu naţionala: CM 1994, 1998 şi Euro 1996.

„Niculae a fost mereu prost informat"

Ca antrenor, ai fost foarte aproape de Dinamo. De ce nu ai ajuns acolo?

Este adevărat, dar am refuzat pentru că la Astra mi se promisese un proiect pe trei ani, cu un buget de transferuri, iar lucrurile păreau destul de serioase. În România însă, asta este viaţa antrenorilor până la urmă. Totuşi, la un moment dat, sunt sigur că o să pregătesc Dinamo, nu-mi fac griji. Mi-ar fi plăcut să-mi închei şi cariera de fotbalist acolo, dar, din păcate, nu am avut parte de această bucurie.

Unde s-a produs ruptura între tine şi patronul Astrei, Ioan Niculae?

Relaţia s-a stricat după un meci pierdut cu Târgu-Mureş, sezonul trecut. Noi am jucat bine, dar am pierdut, iar rezultatul ne-a eliminat cumva din lupta pentru Liga Europa. Atunci am simţit că s-a produs o ruptură între mine şi patron. Lucrurile păreau însă să meargă spre bine, pentru că înainte de a începe sezonul, noi am discutat prelungirea contractului şi am decis să mai semnez pe doi ani, dar nu am mai apucat ziua aia...

Chiar în prima etapă, a fost acel scandal de la Cluj, când Fatai a fost prins cu o fată în cameră. Practic, atunci s-a produs şi demiterea ta. Ce s-a întâmplat în acea noapte? Care e adevărul?

O fată din Mangalia a venit după Fatai, iar la miezul nopţii, când s-a făcut controlul, acesta plecase la ea în altă încăpere. A fost treabă de cinci minute! Nimic mai mult. S-a spus de N'Doye că ar fi peşte, că el ar fi adus-o pe fata aia. Şi domnul Niculae a recunoscut, ulterior, că a fost prost informat legat de N'Doye. Din câte se pare, cineva de la club a avut mereu interesul să-l informeze prost pe patron. Mie mi s-a reproşat indisciplina, dar ce era să fac eu? Să dorm la uşa lui Fatai? Dacă aveam alt fotbalist, iar domnul Niculae îmi aducea jucători, eu îl trimiteam imediat pe Fatai la echipa a doua. Aşa însă, cu cine puteam să joc? N-aveam cu cine! Eu am cerut conducerii cinci sau şase jucători. Fotbalişti cu care în acest sezon vizam Liga Europa. Cu Găman se discutase deja, pentru că patronul şi-l dorea la echipă. Ciudat este că nu s-au făcut transferuri, cât am fost eu, dar apoi, după ce am plecat, au fost făcute mai multe achiziţii decât solicitasem eu.

Te vom revedea în curând în Liga I?

Sunt oferte pentru mine şi din prima ligă şi de-afară. Probabil, o să rămân în ţară, fiindcă nu vreau să plec din România.

„Norocul meu în fotbal s-a numit Mircea Lucescu"

Cum ai ajuns în fotbal?

Tata a avut cinci fraţi, toţi fotbalişti. Un unchi chiar a jucat la nivel înalt, la Dinamo, şi cum toată lumea mânca fotbal pe pâine acasă, aşa am început şi eu să bat mingea. Prima dată cu ei, şi apoi tatăl meu mă lua cu el în cantonamente sau la meciuri, pentru că evolua în Divizia C. Mă pregăteam şi eu cu el. În „C" am ajuns şi eu să joc la Metalul Târgu Secuiesc, aveam vreo 15 ani şi era destul de greu pentru mine, pentru că atunci şi în eşaloanele inferioare erau fotbalişti de valoare şi se juca la un nivel destul de bun.

Şi bani erau în acele vremuri la fotbalul mic?

Cu siguranţă, mai mulţi ca acum. Atunci echipele erau finanţate de uzine, iar muncitorii dădeau bani. Îmi amintesc că la un meci cu ocupanta primului loc eu am dat două goluri, iar directorul de la fabrică m-a premiat cu 2.000 de lei. Asta era în '85, iar la vremea aia era o sumă destul de mare.

Cum ai făcut trecerea spre prima Ligă?

Când jucam la Târgu Secuiesc am avut un amical cu Rapid, iar un antrenor de la naţionala de juniori m-a văzut şi i-a plăcut de mine. Am fost chemat la lot şi apoi am ajuns la Braşov.

A urmat Dinamo, clubul tău de suflet...

La Dinamo, prima înţelegere am avut-o înainte de '89. În decembrie, chiar am semnat. A venit Romică Paşcu, care în acea perioadă era preşedinte la Braşov, m-a luat direct din antrenament cu maşina şi mi-a zis că mergem la Bucureşti să semnăm, că suntem chemaţi. A venit însă Revoluţia, iar la Dinamo era haos şi nu am mai ajuns. Am continuat cu Braşov o jumătate de an. Toţi jucătorii au plecat de la Dinamo atunci şi nimeni nu mai ştia nimic de viitorul clubului. Totuşi, eu am acceptat să semnez cu ei.

Ai jucat fundaş de la bun început?

Eu la Braşov jucam extremă dreapta. Cel care m-a reprofilat a fost Mircea Lucescu. În momentul în care am discutat cu Dinamo, mi-a zis clar că el mă vrea fundaş. Klein mai avea jumătate de an din contract şi primise acceptul să plece din ţară. Am avut noroc cu Mircea Lucescu, a avut ochi pentru mine, cum a avut şi cu mulţi fotbalişti.  La Dinamo a fost o perioadă foarte frumoasă, cu un titlu de campion. Adevărul e că eu de copil am fost dinamovist. Toată familia din partea mamei ţinea cu Steaua, erau derby-uri puternice în familie...

CV


- Tibor Selymeş
- Data şi locul naşterii: 14 mai 1970, Bălan
- A evoluat la: FC Braşov (1987 / 1990), Dinamo (1990 / 1993), Cercle Brugge (1993 / 1996), Anderlecht (1996 / 2000), Standard Liége (2000/2001), Haladás VFC (2001 / 2002), Debreceni VSC (2002 / 2004), AEL Limassol (2004 / 2005).
- Echipe antrenate: Sopron (2005 / 2007), Liberty Salonta (2007 / 2009), Sportul (2000 / 2010), Astra (2010 / 2011)
- Meciuri / goluri în Liga I: 158 / 10
- Selecţii / goluri naţională: 46 / 0
- Palmares: ca jucător, un titlu cu Dinamo (1991 - 1992) şi unul cu Anderlecht (1999 - 2000). A participat la Mondialele din 1994 şi 1998 şi Euro 1996 cu echipa naţională.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite