„Selecao“ aşteaptă să facă samba cu România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robinho (centru) a devenit unul dintre liderii naţionalei braziliene, după retragerile lui Ronaldo, Ronaldinho şi absenţa lui Kaka
Robinho (centru) a devenit unul dintre liderii naţionalei braziliene, după retragerile lui Ronaldo, Ronaldinho şi absenţa lui Kaka

Dacă meciul cu Olanda, programat azi, e văzut de brazilieni ca o revanşă pentru eliminarea de la Mondialul din Africa de Sud, partida de miercuri, contra naţionalei noastre, e prilej de sărbătoare. „Bem vindo a Brasil!“. Aşa te întâmpină vameşii când calci pe pământul celei mai mari ţări din America de Sud. Portugheza localnicilor îţi aduce imediat aminte de „Sclava Isaura“.  

În spatele ghişeului nu stă însă vreun nesuferit Don Leoncio, ci brazilieni amabili, care zâmbesc cu gura până la urechi, vorbesc repede şi agitat. Ştiu că ţara lor e în continuă creştere economică, iar vizitatorii trebuie să iasă din oricare dintre cele 2.500 de aeroporturi ale ţării cu o primă impresie pozitivă. Nu întâmplător scrie peste tot „Brasil - Ordem e Progresso"(Brazilia - Ordine şi Progres). E deviza unei naţiuni de 190 de milioane de locuitori, ce ameninţă marile puteri ale lumii. Numele România nu spune nimic brazilienilor, deşi neoficial se vorbeşte că 200.000 de români trăiesc în Brazilia, dar din politeţe se prefac că au auzit de ţara noastră.

Nu-i de mirare această situaţie, deoarece legăturile comerciale, care contează pentru mulţimea din popor, sunt aproape inexistente. Nu există produse româneşti în Brazilia, iar un evreu stabilit de ani buni la Rio de Janeiro povestea că s-a încercat o afacere mai mare cu vinuri, dar sticlele ajungeau peste Ocean cu etichetele roase şi n-aveau cum să mai atragă pe nimeni.

Într-un mediu complet străin, la Sao Paolo, cel mai important oraş al ţării, va sosi naţionala României mâine, pentru un amical cu cea mai galonată selecţionată a lumii, de cinci ori campioană mondială. Până la meciul cu „tricolorii", programat marţi (miercuri la Bucureşti, ora 3.50), Brazilia întâlneşte azi Olanda, la Goiania, capitala Districtului Federal Goias, situat în centrul ţării.  

Ronaldo a vrut Spania şi a primit România

Când şi-au făcut programul pentru amicalele premergătoare Copei America de peste o lună (1-24 iulie, în Argentina), oficialii brazilieni au fost puţin încurcaţi de intenţia lui Ronaldo de a juca într-un meci de retragere.

S-a spus atunci că „Fenomenul" ar fi vrut să evolueze contra Spaniei, campioana mondială, s-ar fi mulţumit şi cu Olanda, însă până la urmă i s-a oferit România, pentru a avea o ieşire din scenă cu fruntea sus, adversarul, în speţă „tricolorii" nefiind socotit unul tocmai de calibru. Şi probabil că mulţi dintre actualii internaţionali „Selecao" n-au vrut să rişte cu „Grăsuţul" Ronaldo într-o partidă care poate aduce o dulce răzbunare pentru eliminarea din sferturile Mondialului sud-african.

Atunci „Portocala Mecanică" s-a impus cu 2-1, „dublă" Wesley Sneijder. Mijlocaşul lui Inter n-a făcut deplasarea în America de Sud, selecţionerul Olandei, Bert van Marwijk, permiţându-şi anumite experimente: jucătorii batavi au calificarea la Euro asigurată în proporţie de 99 la sută, iar acum se gândesc mai mult la vacanţa de vară. Nu la fel stau lucrurile în tabăra Braziliei, care peste mai puţin de-o lună va debuta în Copa America, iar concurenţa din lot e dură.

Pentru amicalele cu Olanda şi România, Mano Menezes a convocat 27 de jucători (fără Ronaldo), dintre care vor rămâne doar 22 pentru turneul final din Argentina. Nu lipsesc vedetele din Europa J. Cesar, Maicon, Lucio, Dani Alves, Robinho,  dar şi zece jucători din campionatul intern, printre care Elano, Neymar, Tiago Neves, Leandro Damiao, Lucas Moura, Fred şi Henrique. Interesant este faptul că meciurile naţionalei, atât cele amicale, cât şi cele din Copa America, nu au determinat întreruperea campionatului. Mâine şi luni sunt programate meciurile etapei a 3-a în competiţia internă, formaţiile care au jucători la lot fiind nevoite să se descurce fără ei.

Au voie la neveste o noapte

De la Goiania, naţionala Braziliei va pleca la Sao Paolo, dar jucătorii au primit voie să-şi petreacă noaptea cu nevestele ori prietenele, deşi oficial sunt în cantonament. Adevărata perioadă spartană va începe abia după jumătatea lunii, când „selecao" va intra în linie dreaptă pentru Copa America.

Menezes are „boală" pe ziarişti relaţie

În jurul naţionalei „auriverde", interesul e enorm din partea suporterilor şi a presei locale. N-avea cum să fie altfel, ţinând cont că Brazilia nu prea joacă „acasă" (în ultimii cinci ani, din 72 de partide, numai 10 au fost pe teren propriu). În aceste condiţii, n-a mirat pe nimeni prezenţa masivă, de ordinul miilor, a fanilor din Goiania la antrenamentele deschise premergătoare meciului cu Olanda.

Din păcate, spun jurnaliştii brazilieni, selecţionerul Mano Menezes, aflat la primul meci pe bancă în faţa propriilor fani, a început să „închidă" unele şedinţe de pregătire, iar acest lucru nu e văzut cu ochi buni în Brazilia. Acelaşi lucru îl făcea şi Dunga, iar rezultatele au fost dezastruoase. În schimb, ca o comparaţie în defavoarea lui Menezes, tehnicienii care au adus ultimele două titluri mondiale, Carlos Alberto Parreira, în 1994, şi Felipe Scolari, în 2002 n-aveau niciun fel de secrete la antrenamente.

Naţionala, pe Pro TV şi TVR

Pro TV va transmite în direct două partide ale tricolorilor din acest an. Cel cu Brazilia de miercuri şi cel cu Argentina de la Bucureşti vor fi pe postul  Pro TV, în timp ce partida cu Paraguay (11 iunie) va fi transmisă de TVR. Postul public va transmite simultan cu Pro TV şi meciul contra lui Messi, şi compania de pe 10 august.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite