Se antrenează cu noi pentru Nepal şi Maldive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amicalul România – Turkmenistan a fost programat pentru ca formaţia ex-sovietică să pregătească o competiţie de care n-a auzit nimeni.

La 27 ianuarie, tricolorii lui Victor Piţurcă vor întâlni în stagiul de pregătire din Antalya una dintre „cenuşăresele" fotbalului mondial. Turkmenistan nu e cea mai slabă din lume, aşa cum era San Marino la ora amicalului cu România din august 2011, dar nici nu e departe (locul 146 din 206). Bineînţeles, pentru noi utilitatea unui astfel de meci ca metodă de pregătire a preliminariilor Mondialului 2014 e îndoielnică, ţinând cont de numele adversarilor care ne aşteaptă (Olanda, Turcia sau Ungaria).

În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre naţionala fostului stat sovietic, care foloseşte partida cu România ca ultimă verificare înaintea unui turneu final. Nu e vorba despre Cupa Asiei, ci despre AFC Challenge Cup, un fel de divizie secundă pe Continentul Galben, o competiţie destinată doar naţiunilor emergente din această parte a lumii. Astfel, începând cu 8 martie, turkmenii vor ataca o grupă din care mai fac parte primele reprezentative din Nepal, Maldive şi Palestina. „Marele nostru obiectiv e să câştigăm turneul şi să ne calificăm la Cupa Asiei", a declarat selecţionerul care îl va înfrunta peste câteva zile pe Piţurcă, Yazguly Hojageldiev. La ediţia precedentă, în 2010, Turkmenistan a jucat finala, dar a pierdut-o la penalty-uri cu Coreea de Nord.

Şamuradov e vedeta

În ceea ce priveşte lotul de jucători, e greu de găsit un fotbalist exponenţial. Se detaşează doar atacantul Berdy Şamuradov, de şase ori golgheter în prima ligă din Turkmenistan. De altfel, se poate spune că asiaticii au o echipă destul de omogenă, mai mult de jumătate dintre internaţionali fiind legitimaţi la HTTU Aşgabat, echipa-fanion a ţării.

86 a fost cel mai bun loc ocupat de prima reprezentativă a Turkmenistanului în clasamentul FIFA, în aprilie 2004.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite