Ricardo Cadu, fundaş CFR CLUJ: „Nu exersez deloc penalty-urile la antrenament!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul ardelenilor e printre cei mai buni executanţi de lovituri de pedeapsă din Liga I, deşi e fundaş central.

Căpitanul de la CFR Cluj, portughezul Ricardo Cadu, a reuşit să înscrie nu mai puţin de 12 goluri pentru ardeleni din lovituri de pedeapsă, în cei aproape şase ani pe care i-a petrecut în Gruia. Fundaşul se mândreşte că n-a ratat decât un singur penalty în întreaga carieră.

„Adevărul": Eşti unul dintre cei mai buni executanţi de penalty-uri din Liga I. Care e secretul?

Ricardo Cadu: Nu există niciun secret, pur şi simplu s-a întâmplat ca Ioan Andone să mă pună să bat un penalty şi de atunci să fie asta „treaba" mea.

Exersezi mult la antrenamente?

Absolut deloc! Nu m-am pregătit niciodată la antrenamente pentru astfel de lovituri.

Ai superstiţii înainte să execuţi?

Cine mai are timp de superstiţii în  timpul unui meci? Atunci sunt foarte concentrat şi atent la ce trebuie să fac, nu am alte preocupări, nu pup mingea, nu fac nu ştiu câţi paşi... Pur şi simplu aşez mingea, îmi iau elan şi trag.

Închizii ochii şi tragi tare şi pe centrul porţii?

Nu! O singură dată am făcut aşa! La meciul cu Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului, atunci când a cucerit CFR primul titlu din istorie. Îmi tremurau picioarele la propriu! În clipele alea chiar mi-au venit în cap tot felul de gânduri că dacă ratam lovitura practic pierdeam tot ce făcusem în anul acela, muncă, bani... se ducea totul naibii! Atunci am făcut exact cum îmi zice mereu patronul Paszkany, am tras o bombă!

Îţi alegi colţurile unde tragi şi în funcţie de portarii pe care îi ai în faţă?

Da, clar! Păi când facem studiu video înainte de fiecare joc, eu mă uit mai mult la portari! Le urmăresc reacţiile pentru ca în timpul meciului să ştiu unde să trag, în caz că se iveşte ocazia. Nu şutez mereu în acelaşi loc. De exemplu, în finala Cupei României, când am jucat cu Urziceni, portarul lor se arunca exact în partea în care trag eu, aşa că atunci când am lovit, am şutat în colţul opus! Chiar mi-a spus după meci că mă urmărise la câteva meciuri şi se aştepta să trag în partea cealaltă.

"Chiar dacă Steaua, Dinamo, Rapid sau Vaslui transferă jucători, tot noi avem cel mai bun lot."

Au opt amicale în Antalya

Jorge Costa a stabilit un program draconic pentru elevii săi. După reunire şi vizita medicală, ardelenii vor pleca în Turcia, unde vor sta aproape o lună. În Antalya, Cadu & co. au de disputat opt meciuri amicale, cei mai mulţi dintre adversari fiind deja stabiliţi: TSV München (21 ianuarie ), Austria Viena (24 ianuarie ), Krivbas Krivoi Rog ( 28 ianuarie ), Litex Loveci ( 4 februarie), Steaua Roşie Belgrad sau Zilina  (7 februarie ), MFK Kosice (9 februarie ), Jagiellonia Bialystok (11 februarie) , ŢSKA Sofia sau Rudar Pljevlja ( 13 februarie).

Cei mai buni executanţi de penalty-uri din Liga I

Jucător        Marcate    Ratate    Procentaj

Ovidiu Herea    9    0    100%
Claudiu Niculescu    14    1    92,8%
Ricardo Cadu    12    1    91,6%
Cătălin Munteanu    9    1    88,9%
Ionel Dănciulescu    18    5    72,2%
Marius Niculae    9    4    55,5%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite