„Regele“, contrazis de foştii colegi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hagi a susţinut o afirmaţie a lui Cruyff, conform căreia România n-a câştigat CM din ’94 pentru că a alergat prea mult şi n-a stat bine în teren.

România a obţinut în SUA, la turneul din 1994, cea mai bună performanţă din istorie, sfert finalistă. A pierdut în faţa Suediei, 4-5 la penalty, dar Gică Hagi a anunţat că „tricolorii" ar fi putut câştiga competiţia. Ce ne-a lipsit? Într-un interviu acordat ieri pentru „Adevărul", machidonul a anunţat ce i-a transmis legendarul Cruyff după turneul final. Olandezul a fost de părere că România a avut cea mai bună echipă de la Mondial, dar n-a câştigat pentru că a alergat prea mult, ca efect al faptului că nu a stat prea bine în teren. „Regele" a recunoscut că a înţeles abia mai târziu acest lucru, după ce s-a transferat la Barcelona şi a jucat în sistemul catalanilor implementat de Cruyff, când a simţit cu adevărat ce înseamnă o poziţionare corectă a echipei pe gazon.

Dorinel: „Alergam pentru Hagi"

Acum, foştii săi colegi de la turneul de pe tărâm american îl contrazic. „N-am mers mai departe pentru că am avut ghinion! Noi cu strategia lui Nea Puiu (n.r. - Anghel Iordănescu) am avut succes. Alergam prea mult? Păi alergam toţi pentru Hagi şi Răducioiu. Nu ştiţi că atunci când se vorbeşte despre Generaţia de Aur se vorbeşte despre Hagi? Aşa şi atunci, îi dădeam toţi mingea şi aşteptam să facă diferenţa pe teren", a afirmat Dorinel Munteanu. Belodedici se declară depăşit de situaţie.  „Habar n-am ce să spun, întrebaţi antrenori! Ştiu că atunci se juca cu libero, acum nu. Sunt stiluri diferite... Mulţi alergau mai mult decât acum, se pasa mai bine, iar Dorinel Munteanu urca şi cobora întruna pe teren. Acum, fotbalul e mai mult pe sprint", a spus şi Belodedici.

„Nu puteam să ne dăm şmecheri"

Mihali a aprobat şi el tactica lui Iordănescu. „Am stat bine în teren. Am fost o echipă defensivă, cu trei fundaşi şi doi mijlocaşi care susţineau. Dacă riscam, nu treceam nici de grupe. A fost tactica noastră, fiecare avea om în marcaj, nea Puiu aşa a ales să jucăm şi a făcut foarte bine. Nu puteam să ne dăm noi mari şmecheri pe acolo, că o încurcam. Noi am fost bine organizaţi, dar pe final am avut ghinion", crede Gică Mihali.

Ilie  şi tranziţia reactivă

Ilie Dumitrescu foloseşte cuvinte mari când vine vorba despre tactica noastră. „Cred că nu puteam avea rezultatele din 1994 dacă nu era acea disciplină tactică de care am dat dovadă. Vorbim aici de o tranziţie reactivă. Eu, Hagi, Răducioiu n-aveam poziţii statice şi de aici poate a reieşit faptul că am alergat foarte mult. Libertatea asta de acţiune o poţi traduce oricum. Hagi este o personalitate, dar nu sunt de acord cu ce a spus el", a completat Ilie Dumitrescu.

"Nu dau declaraţii prin telefon, foarte bine că a spus aşa, e problema lui ce a declarat şi nu mă interesează ce spune Hagi."
Anghel Iordănescu
selecţioner la CM 1994

Hagi, în „Adevărul" de ieri

Chiar crezi că puteam câştiga Mondialul din '94?
Nu cred. Sunt convins.

Eşti convins acum, când au trecut atâţia ani, sau credeai şi în timpul turneului?
Credeam încă de dinainte să plecăm în SUA. Simţeam că aveam o echipă puternică, vorbeam între noi, jucătorii, şi cu antrenorul despre asta, că putem deveni campioni mondiali. Credeam toţi. Şi Cruyff mi-a zis atunci un lucru interesant: „Aţi fost cea mai bună echipă de la Mondial, dar n-aţi câştigat dintr-un singur motiv: aţi alergat prea mult".

La ce s-a referit?
Adică nu stăteam prea bine în teren. Şi am înţeles abia când am jucat la Barcelona ce înseamnă toate astea, cu poziţionarea în teren.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite