Răzvan Lucescu:"Reconstrucţia nu se face doar cu tineri"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selecţionerul speră să găsească noi soluţii pentru naţională
Selecţionerul speră să găsească noi soluţii pentru naţională

Selecţionerul echipei naţionale a României, Răzvan Lucescu, a declarat că acţiunea cu jucătorii U23 poate da soluţii pentru prima reprezentativă, însă nu crede că acestea vor fi viabile pe termen scurt, ci mai degrabă pentru viitor.

"Vrem să formăm un grup cu o anumită mentalitate, de aceea am făcut această acţiune. Reconstrucţia nu este uşoară şi nu se face doar cu tineri, asta înseamnă educaţie, reguli impuse, dar şi înţelegerea lor. Sunt jucători care în viitor pot ajunge la naţională şi e bine pentru ei că se pot obişnui cu o anumită organizare şi cu un anumit mod de lucru. Faptul că sunt aici reprezintă pentru ei o recunoaştere. De asemenea, vrem să propunem echipelor din Liga I mai mulţi jucători valoroşi. Este posibil ca această acţiune să nu ofere soluţii pe termen scurt la naţională, dar va oferi pentru fotbalul românesc", a spus Lucescu.

România U23 va disputa trei meciuri amicale în 2010, cu Italia (10 martie, pe teren propriu), Malta (21 aprilie, în deplasare) şi Belgia (11 mai, în deplasare), în cadrul "International Challenge Trophy", un turneu organizat de Federaţia Engleză de Fotbal. Lucescu a afirmat că această competiţie nu este una oficială, însă este "binevenită, pentru că astfel de jocuri ajută la creşterea jucătorilor".

Selecţionerul a mai precizat că va încerca să mai organizeze o astfel de acţiune, doar cu jucători din România, şi şi-ar dori să dispute două amicale ca în cadrul preliminariilor pentru turneele finale (în sistem sâmbătă-miercuri), dar că acest lucru depinde foarte mult şi de echipele din Liga I.

Antrenorul a declarat că mijlocaşul Cristian Tănase a avut doar un "derapaj" săptămâna trecută şi speră ca astfel de incidente să nu se mai repete, pentru că jucătorul ar avea de suferit.

"Au fost destule critici dure din partea celor care sunt la Steaua. Tănase este tânăr şi nu am auzit să mai fi fost implicat în astfel de episoade. Cred că a fost doar o ieşire în decor, iar faptul că i s-a reproşat aşa dur l-a şocat şi îşi va reveni. Sper să fie prima şi ultima oară când se întâmpla aşa ceva. Drumul lui este clar, are valoare şi trebuie să facă performanţă, mai ales că joacă şi la un club important din România", a spus Lucescu.

Tehnicianul a lăsat să se înţeleagă că mijlocaşul nu va fi convocat în cazul în care va mai avea astfel de ieşiri, iar în ceea ce priveşte modelele de profesionalism i-a dat de exemplu pe Chivu, Rădoi, Daniel Niculae, Ghioane sau Goian: "Îmi plac jucătorii responsabili. Dacă nu eşti aşa în afara terenului, nu vei fi nici în joc, oricât de talentat ai fi. Sper să fie ultima discuţie de acest fel despre Tănase".

Răzvan Lucescu speră ca România să aibă parte de o tragere la sorţi favorabilă pentru preliminariile CE din 2012 şi a dezvăluit ce îşi doreşte pentru tricolori de la anul 2010: "Atunci când vrei să ai rezultate, ai nevoie şi de puţin noroc la tragerile la sorţi. Pentru viitorul echipei naţionale îmi doresc să continuăm pe aceeaşi linie, să ne luptăm pe teren şi să câştigăm tot, fie că e vorba de meciuri oficiale sau amicale. 2009 a fost un an bun pentru fotbalul românesc, chiar dacă s-a ratat calificare la CM 2010. Oricum, în momentul în care s-a schimbat gestiunea la naţională, calificarea era deja compromisă".

Atacantul Gloriei Bistriţa, Ioan Hora, a declarat că este foarte fericit pentru această convocare şi speră să nu se facă de râs: "Niciunul dintre noi nu vrea să facă doar act de prezenţă. Avem emoţii în ceea ce priveşte acest cantonament, mai ales că vom fi priviţi de Răzvan Lucescu, dar sperăm să facem o treabă bună. Mă aşteptam să fiu convocat prima dată la naţionala U21, dar evoluţiile bune m-au propulsat direct aici. Sperăm să facem cât mai repede pasul la echipa mare".

Fundaşul lateral al Oţelului Galaţi, Cristian Sârghi, s-a declarat surprins de convocare şi a spus, în glumă, că aceasta reprezintă un cadou timpuriu din partea lui Moş Crăciun. "Când am plecat de la Oţelul, Dorinel Munteanu mi-a spus să fiu cât mai serios şi să dau tot ce am mai bun. Această convocare ne dă multă încredere şi sperăm să fim chemaţi mereu", a spus Sârghi, care a vorbit şi despre internaţionalii pe care îi admiră: "Îl admir foarte mult pe Dorinel Munteanu, cel care are cele mai multe selecţii, dar şi pe Chivu, pentru personalitatea sa. Mutu este unul dintre jucătorii reprezentativi şi ne-am uitat cu toţii la el când eram mici. Sperăm să ajugem să jucăm şi noi în campionate puternice, aşa ca ei. Mutu este un model pentru fiecare din punct de vedere fotbalistic".

Echipa naţională U21 a României s-a reunit luni la Mogoşoaia, împreună cu lotul U23, antrenat de selecţionerul Răzvan Lucescu, în vederea unei acţiuni comune, care să îi familiarizeze pe jucători cu atmosfera de la naţională. Cele două formaţii vor disputa un joc amical joi, de la ora 13:00, tot pe stadionul din cadrul Centrului Sportiv de la Mogoşoaia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite