Răzvan Lucescu: „Vreau 11 bărbaţi puternici pe teren!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul echipei naţionale ştie cum putem învinge în Bosnia, meciul decisiv pentru România în perspectiva calificării la EURO 2012. Selecţionerul spune că îl va convoca pe Marica, chiar dacă atacantul lui Stuttgart nu joacă, însă are în continuare rezerve în privinţa lui Mutu.

Îngândurat, dar stăpân pe sine. Aşa l-am găsit pe selecţionerul Răzvan Lucescu cu exact o lună de zile înaintea meciului crucial din Bosnia. „De ce sunt îngândurat? Pentru că avem multe probleme! De ce sunt stăpân pe mine? Deoarece ştiu că nu driblez munca şi am încredere în ceea ce fac la echipa naţională! Dacă o să-mi iasă sau nu vom vedea, dar eu ştiu că nu am păcălit pe nimeni", răspunde selecţionerul.

„Adevărul": Cum stă naţionala în perspectiva meciului cu Bosnia?

Răzvan Lucescu: În aşteptare. Pregătim jocul minuţios, analizăm casete, jucători, aşezări. Apoi discutăm aproape zilnic cu fotbaliştii noştri de afară. Ieri am vorbit cu Marica, alatăieri cu Ropotan, încercăm să-i ţinem în priză permanent.

E Bosnia mai bună decât România?

Ca echipă, eu cred că noi suntem mai buni, dar ei au un nucleu de fotbalişti pe care naţionala noastră nu-l are. Dzeko (Manchester City), Misimovici (Galatasaray), Ibisevici ( Hoffeinheim), Pjanici (Lyon) sunt jucători de mare valoare.

Totuşi, Misimovici nu joacă la Galata deloc. Să-i mulţumim lui Hagi pentru asta...

Nu ştiu ce face Misimovici la Istanbul, dar la meciurile naţionalei l-am văzut mereu foarte motivat. Nu m-aş culca pe o ureche pentru faptul că nu joacă el la Galata.

Te îngrijorează mai mult situaţia bosniacilor sau a jucătorilor noştri?

Sunt planuri diferite. Evident că mă interesează ca noi să fim bine la ora meciului şi să avem tot ce e mai bun pe teren atunci, dar nu pot neglija nici ce fac bosniacii.

Varianta egalului ne ţine în viaţă?

Eu n-am pregătit niciodată un meci la egal, nici nu cred că aş putea să o fac astfel. Mergem în Bosnia să batem, asta e clar!

Păi şi cum o putem face?

Cu agresivitate, disciplină şi concentrare. Ne apărăm bine, ţinem mingea la mijloc şi contraatacăm periculos. Trebuie să marcăm, sa fim o echipa scurtă, să nu lăsăm adversarul să gândească şi să creeze, să-l ţinem tot timpul sub presiune, pentru ca sigur va greşi. Vreau 11 bărbaţi pe teren, cu un psihic puternic, care sa nu dea niciun pas inapoi.

Nu pare tocmai complicat ce spui tu...

Da, ştiu. Teoretic, multe lucruri sunt simple. La fel le văd şi cei care apar zilnic la televizor şi îşi dau cu părerea despre naţională şi fotbalul românesc. Mai greu e să te pui în pielea celor care intră pe gazon.

Ai aceeaşi undă de nemulţimire vizavi de unii conducători din România. E adevărat?

Am spus-o de atâtea ori şi nu vreau să o mai repet. Trăim într -un mediu inflamat şi cine ţipă mai tare crede că are dreptate. Am obosit în atmosfera asta.

Te uiţi la televizor, citeşti ziare?

Deloc. Sunt detaşat complet de ceea ce se afirmă şi propagă prin mass -media. Ma uit la meciuri, iar când am timp la câte un film bun.

Mai apari însă pe la diverse emisiuni.

Am fost şi sunt un om cu bun-simţ. E normal să ies să răspund anumitor întrebări, să încerc să lămuresc diferite probleme, dar nu voi mai intra niciodată în polemici cu nimeni. Merg la TV, spun ce am de spus şi atât. Nu agreez interviurile prin ziare, deoarece dacă spun ceva, se găsesc imediat doi-trei inşi să speculeze afirmaţia şi să o aducă în altă parte, de unde se va porni imediat un scandal sau ceva de genul acesta.

Cu nea Mircea te mai sfătuieţti?

Ma sfătuiesc cu toata lumea, cu el, cu nea Fane Iovan, cu Bogdan Stelea, Ionuţ Lupescu şi toţi apropiaţii mei. Cu tata discut ca de la tată la fiu, de la antrenor la antrenor, de la român la român.

„Naţionala nu formează jucători pentru cluburi"

După turneul din Cipru cu ce rămânem?

Cu situaţia reală a naţionalei. Putem fi o echipă de luptă care să marcheze două goluri din două ocazii, sau o echipă care să atace şi din şapte ocazii să dea un singur gol.

Şi cum e mai bine?

Cel mai bine e sa batem. Noi trebuie să acceptăm că am devenit o echipă care se bazează în primul rând pe forţă şi disciplină. Nu mai avem oameni care să facă diferenţa, jucători de valoare uriaşa. Dar pe de altă parte avem mulţi copii buni, fotbalişti care ascultă şi aplică ce li se spune şi care pot ajunge departe. Nu genii, dar jucători foarte buni.

O parte dintre contestatarii tăi spun că ai pierdut mult timp la naţională, că nu ai schimbat liniile la timp. Cum le răspunzi?

Aceşti oameni pun căruţa înaintea cailor. Eu la echipa naţională mă bazez pe oamenii cei mai buni la momentul respectiv. Cine e cel mai în formă joacă, indiferent că are 20 sau 35 de ani. Nu pot lua oameni la naţională, ca să ajungă ei jucători buni de acolo, nu formăm jucatori pentru cluburi. Aaa, sigur că în lot ţin mereu câţiva tineri care să se acomodeze cu atmosfera, să ştie ce se cere, cum trebuie să se comporte la lot.

Explică mai concret.

Spre exemplu, unii mă acuză că nu l-am luat pe Gardoş la lot mai devreme. Acum şase luni, Gardoş juca la Chiajna, în liga secundă. N-aveam eu de unde să ştiu şi nici nu era treaba mea să văd dacă Gardoş va ajunge un mare fotbalist peste doi sau trei ani. Naţionala trebuie să gestioneze ce are fotbalul românesc mai bun, însă unii se aşteaptă ca naţionala să crească cota fotbaliştilor de la cluburi.

Te mai sună conducătorii de club?

Nu. De mult timp nu s-a mai întâmplat asta.

Nu-l mai aşteaptă pe Radoi, dar îl convoacă pe Marica!

Rădoi (drepta) s-a retras după meciul cu Franţa  Foto: R. Păsărică



Să revenim la lotul pe care îl pregăteşti. Mai speri în revenirea lui Rădoi?

Deloc. A fost decizia lui şi gata s-a încheiat. El a spus că nu mai vrea să vină, am încercat să-l conving să se răzgândească, dar acum am luat-o ca atare. 

Se ridică Ropotan la nivelul lui?

Eu sunt mulţumit de Ropotan şi ca prestaţie şi ca atitudine. Va fi o problemă cu el deoarece e suspendat în campionatul Rusiei primele trei etape şi la ora meciului cu Bosnia n-ar avea niciun meci oficial în picioare. Dar sper ca ruşii să obţină reducerea sancţiunii, iar el să joace măcar o partidă la Dinamo Moscova.

Probleme nu sunt doar cu el, Deac nu joacă, Marica e afară din lot, pe Tamaş nu mai e titular cert...

Da. Ştiu! Sunt cazuri diferite. Bine măcar că se antrenează la un nivel înalt, că rezistă la un nivel european. N-avem mari jucători, de aceea zic să-i preţuim şi pe ăştia de acum, pentru că s-ar putea să plângem curând şi după ei.

Revin puţin. Dacă Marica şi Deac sunt în continuare out de la echipele de club, ne bazăm pe ei la naţională?

În faza imediat următoare, da! Ei au jucat bine la naţională şi sunt oameni care se pliază pe ce vom face noi în Bosnia. Fotbalişti puternici, cu forţă pe contraatac.

Eterna întrebare, Mutu?

Eternul răspuns: vom vedea. Toată lumea aşteaptă de la mine să zic ceva de Mutu. Să joace la Fiorentina, să dea goluri şi voi fi nevoit să-l iau în calcul. Pe el, ca pe oricare altul. Eu nu-mi pot face un plan bazându-mă pe speranţa că Mutu va reveni omul şi fotbalistul pe care ni-l dorim cu toţii. Până la Mutu mai sunt şi alţii.

Da, dar el pare totuşi singurul jucător capabil de o sclipire în faţa porţii.

image

La nivel teoretic, sunt perfect de acord cu asta. Dar eu am nevoie de lucruri concrete pe teren, nu de teorii.

Se spune că ţi-e teamă ca Mutu să nu-ţi strice atmosfera la naţională. Aşa este?

Sincer, mi-e teamă că revenirea lui Mutu va declanşa o isterie în rândul presei şi că toţi paparazii din România îl vor urmări de când va pune piciorul în România şi până va pleca, că toate ziarele vor căuta să vadă ce gest a făcut la antrenamente, mi-e teamă că se va creea aşa o presiune suplimentară şi gratuită asupra lui şi implicit a echipei naţionale. Dar acesta nu e un motiv să nu-l chem dacă va merita.

De ce nu schimbi regimul de cantonament de la Mogoşoaia?

Poate îl schimb, poate nu va mai fi atât de multă libertate. Nu vreau ca jucătorii să creadă că nu am încredere în ei, dar poate voi dori să îi feresc de anumite situaţii care le-ar strica liniştea.

„Liga I ne păcăleşte!

Să lămurim şi problema lui Radu Ştefan. Nu vrea să vină la lot?

Exclus asta. Eu am fost la Roma şi am stat o săptămână, timp în care l-am urmărit şi am discutat cu el de câteva ori.  Băiatul nu e împotriva naţionalei. Eu mă bazez pe el şi, o spun în premieră, poate fi chiar titular.

A început campionatul. Aştepţi ceva deosebit de la acest retur?

Sincer, nu văd cine ar mai putea apare care să vină direct la naţională, dar sper în nişte confirmări. Problema e însă alta la campionatul nostru. El ne oferă o situaţie deformată asupra valorii jucătorilor. La noi se joacă altceva, faţă de ce se joacă la nivel internaţional. De aceea, mulţi fotbalişti care sunt buni în România, nu sunt la fel de buni în Europa.

Adică?

Păi, să luăm exemplul lui Ioniţă. Era foarte bun la Rapid, la Koln nu există. Deac s-a lovit de aceeaşi situaţie, Dică nu s-a adaptat nicăieri şi a revenit la Steaua. Goian a avut probleme la Palermo, Radu Ştefan la fel în primul an, Niculae şi Tamaş în Franţa de asemenea, Săpunaru la Porto, mai pot da exemple. Nu suntem atât de buni pe cât ar vrea unii şi nici pe cât ne cred alţii.

Regreţi că ai preluat naţionala?

Nu regret deloc, dar nici nu mă aşteptam să am atâtea probleme. Dacă ne calificăm, cred că va fi un pas mare în cariera mea, dacă nu, o voi lua ca o experienţă de viaţă nereuşită.

Necalificarea înseamnă demisie?

Înseamnă plecare. E normal să fie aşa.

" Tamaş e al doilea căpitan. Am decis asta pentru că e un jucător cu personalitate ş pentru că joacă pe un post de unde are tot terenul în faţă şi îşi poate coordona coechipierii. "

" Am rămas siderat să văd cum un conducator de club mă critica vehement că nu l-am convocat pe Mera la naţională, iar peste trei zile l-a împrumutat de la Timişoara la Urziceni. "

" Cel mai bine stăm la capitolul portari. Pantilimon şi Tătăruşanu au dovedit că au valoare, Silviu Lung vine din urmă, iar ca soluţii de avarie îi avem pe Coman şi pe Lobonţ. "

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite