„Război rece“ între Victor Piţurcă şi familia Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă şi-a încălcat principiul de a nu folosi jucători fără meciuri în picioare, Raţ (în galben-mijloc) şi Mircea Lucescu (dreapta)
Victor Piţurcă şi-a încălcat principiul de a nu folosi jucători fără meciuri în picioare, Raţ (în galben-mijloc) şi Mircea Lucescu (dreapta)

Selecţionerul României l-a pus căpitan pe Raţ, fotbalist pe care „Il Luce“ nu-l foloseşte deloc la Şahtior Doneţk, şi a pus ratarea calificării la Euro 2012 în cârca lui Răzvan, predecesorul său. În opt meciuri disputate de Şahtior în campionat, Raţ nu a fost introdus niciun minut. Mai mult, fotbalistul n-a prins nici măcar banca de rezerve, fiind ignorat total de „Il Luce“!

Fără meciuri în picioare, Răzvan Raţ a fost convocat de Victor Piţurcă pentru „dubla" Luxemburg - Franţa. „Noi ştim foarte bine ce se întâmplă cu Răzvan, ţinem tot timpul legătura cu el", a spus selecţionerul, lăsând de înţeles că „Il Luce" nu-l foloseşte intenţionat pe fundaşul stânga al naţionalei, din motive pe care numai el le ştie. Apoi, înaintea meciului cu Luxemburg, deşi toate indiciile îl dădeau căpitan pe Marica, Piţi i-a dat banderola lui Raţ! „Este liderul de selecţii la echipa naţională şi jucătorul cu cea mai mare experienţă", şi-a justificat tehnicianul alegerea. Selecţionerul a vrut să-i ridice astfel moralul jucătoruluiînaintea partidelor de calificare şi, indirect, să-i dea o palmă lui Mircea Lucescu, care nu se bazează pe Raţ la echipa de club.

Răzvan, vinovat de necalificare

Apoi, Piţurcă a pus ratarea calificării la Euro 2012 pe umerii lui Răzvan Lucescu, predecesorul său pe banca echipei naţionale. Piţi s-a referit, în special, la remiza cu Albania de pe teren propriu şi la egalul cu Belarus din deplasare, rezultate care au tras în jos prima reprezentativă. „Nu trebuia să ajungem în situaţia de a ne ruga să piardă alte echipe ca să ne calificăm noi. Puncte trebuia să facem la celelalte meciuri, nu să stăm acum şi să aşteptăm să se împiedice alţii", a afirmat antrenorul după partida cu Franţa.

Nu s-au înghiţit nicodată

Probabil, nu întâmplător, şi Răzvan Raţ a susţinut părerea selecţionerului: „Cred că am pierdut această calificare la început, când am făcut egal cu Albania. Şi în Belarus am fi putut să câştigăm, am avut câteva ocazii". Între Mircea Lucescu şi Victor Piţurcă, relaţiile au fost reci, încă de pe vremea când primul era selecţionerul României şi îl prefera ca atacant pe Cămătaru în detrimentul lui Piţi. Ultimul motiv al disputei dintre cei doi l-a constituit un interviu acordat de „Il Luce" în mai, în care spunea că echipa Stelei „e o ruşine". Piţurcă a ripostat imediat:  „Nu pot să cred că Mircea Lucescu a zis aşa ceva. El poate să vorbească despre Dinamo. Despre Steaua pot vorbi Ienei, Iovan, Bumbescu, oameni care au jucat acolo", a afirmat Piţurcă.

77 de meciuri are Raţ la echipa naţională, pentru care a marcat un gol.

Raţ, blocat la Şahtior, mai întâi de Mircea Lucescu, apoi de Ahmetov

În ultimii ani, Raţ a avut mai multe oferte, în special de la Lazio şi de la câteva echipe din Anglia. La un moment dat, el a apărut chiar şi pe o listă extinsă de achiziţii a lui Real Madrid, care era în căutarea unui fundaş stânga! De fiecare dată, Mircea Lucescu s-a opus unei plecări a lui Raţ, considerând suma de transfer prea mică. Între antrenor şi fotbalist s-a şi produs un conflict „în direct", în timp ce Raţ dădea un interviu după un meci pierdut de Şahtior, cu 5-1, pe terenul Barcelonei, Lucescu l-a tras din faţa camerelor de luat vederi pe jucătorul său. „Am luat două goluri din cauza ta!", i-a strigat antrenorul. „E deja o obişnuinţă să fiu scos ţap ispăşitor, m-am săturat", a spus atunci Raţ. Culmea!, chiar dacă nu este apreciat de Lucescu, Raţ este unul dintre favoriţii lui Rinat Ahmetov, patronul Şahtiorului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite