Prins cu băutură de la primul meci!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cel dintâi joc din precedentul mandat de selecţioner, Victor Piţurcă a deturnat două sticle de vin din frigiderul lui Mutu. Mutu n-a înţeles nici până în ziua de azi că Piţurcă nu e genul de antrenor care să accepte compromisuri din punct de vedere al disciplinei.

Primul incident între Piţurcă şi Mutu a avut loc în 2005. Se întâmpla în iunie, înaintea partidei cu Olanda, din deplasare. Mutu fusese suspendat până atunci pentru că luase cocaină, pe când juca la Chelsea, dar Piţi l-a chemat la naţională, chiar dacă nu mai jucase un meci oficial de nouă luni. Era cel dintâi contact oficial între cei doi, deoarece Mutu a debutat la naţională în 2000, sub comanda lui Emeric Ienei, la puţin timp după ce Piţurcă fusese înlăturat, din cauza conflictului cu Hagi şi Gică Popescu.

În cantonamentul de la Săftica, unde stăteau atunci tricolorii, actualul atacant al Cesenei era vedetă. După primul antrenament, el a tras un maseur deoparte şi i-a spus şmechereşte: „Lasă-mi şi mie două sticle de vin roşu în frigiderul din cameră". Fotbalistul era obişnuit ca pe vremea lui Anghel Iordănescu, când naţionala ajunsese prilej de întâlniri mondene pentru „stranieri". Aceştia obişnuiau să se strângă în camera lui Mutu, la un pahar, şi alegeau de la televizor vedetele pe care urmau să le „atace" cu telefoane pentru întâlniri. Dintre „peţitori" nu lipseau Lobonţ, Pancu ori Neaga.

I-a trimis apă în cameră

Mutu n-avea însă de unde să ştie că Piţurcă e alt gen. Nu lucrase cu el, nefăcând parte din naţionala de tineret pe care acesta o calificase la turneul final al CE 1998 - Under 21, unde nici musca nu mişca fără ştirea tehnicianului.

Iar Piţi avea obiceiul de a-şi motiva financiar oamenii din staff, drept pentru care aceştia îi dădeau raportul indiferent de situaţie. Aşa s-a întâmplat şi cu maseurul care l-a „turnat" imediat pe Mutu, iar sticlele de vin n-au mai ajuns în frigiderul său. Şi pentru ca fotbalistul să priceapă cu cine are de-a face, tehnicianul l-a luat după umeri la finalul antrenamentului şi i-a zis părinteşte: „Vezi că i-am trimis două sticle de apă. Le găseşti la rece!" Apoi s-a purtat cu el normal, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, titularizându-l chiar contra Olandei, deşi Mutu nu mai jucase de luni bune.

A tras de el ca să bată Franţa

După episodul din 2005, între Mutu şi Piţi au mai fost contre. Chiar un an mai târziu, antrenorul l-a exclus din lot în turneul din SUA, pentru că jucătorul l-a înjurat pe secundul Ştefan Iovan, şi nu l-a mai convocat la amicalul din Spania, întrucât fotbalistul ceruse să vină la reunire cu o zi mai târziu pentru a se reface după botezul fiicei sale. Dincolo de aceste incidente, Piţurcă l-a apreciat întotdeauna pe Mutu, ca fotbalist, şi s-a bazat pe el în totalitate.

Şi acum, când s-a întors la naţională a încercat să joace o carte mare pe mâna „Briliantului". Tehnicianul şi-a „cocoloşit" fotbalistul, vorbind cu el des la telefon şi ţinându-l în centrul atenţiei la antrenamente. Piţi încerca să-l motiveze pe Mutu ca să-l aibă în formă maximă la naţională, în meciurile din toamna asta, când va încerca să răstoarne soarta calificării la Euro 2012.

El ar fi vrut un Super-Mutu contra Franţei, conştient fiind că numai un jucător valoros poate decide soarta unei astfel de partide. Planul lui Piţi prevedea însă ca treptat, în următorii doi ani, să-l treacă pe Adrian în plan secund, deoarece în 2016, când Piţi are ca obiectiv calificarea la Europeanul din Franţa, Mutu va avea 37 de ani şi la ritmul în care „arde" probabil se va fi lăsat de fotbal.

Îl consideră nociv pentru grup

Planul lui Piţurcă în privinţa lui Mutu a fost dat peste cap de incidentul din San Marino. Selecţionerul a considerat sfidător ce a făcut Mutu, mai ales după ce avusese discuţii cu el. Plus că, avea informaţii că jucătorul „infectează" grupul cu atitudinea lui, personaje precum Tamaş şi Marica copiindu-l în gesturi şi atitudine. Ultimul, spre exemplu, începuse să folosească convocările la naţională pentru a flirta cu femei, „apărat" fiind şi de programul libertin pe care îl făcea Răzvan Lucescu. Tot Marica începuse să ridice şi glasul la fostul selecţioner, lucru de care Piţurcă a aflat. Pentru a da un avertisment public a decis să-i excludă pe rebeli, lipsit fiind, ce-i drept, şi de presiunea rezultatelor, dar şi de necesitatea construirii unei naţionale curate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite