Primii sub linie pentru Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România e pe locul 25 în Europa şi nu poate fi sigură de calificarea la un turneu final nici peste patru ani, când numărul de participante va creşte de la 16 la 24.

Dacă ar fi să ne luăm după obiectivul impus lui Piţurcă de FRF, atunci „tricolorii" vor sacrifica viitoarele preliminarii pentru a construi o echipă capabilă să se califice la Euro 2016 din Franţa. Impresia generală e că n-avem cum să ratăm acel turneu final, ţinând cont că în Hexagon va merge jumătate de Europă, 24 de formaţii, cu 8 mai multe decât în prezent.

Totuşi, privind pe harta fotbalistică a Bătrânului Continent din ultimii 10 ani, avem motive întemeiate să fim mai degrabă pesimişti. Bilanţul nostru din 2000 încoace se reduce la o singură calificare la un turneu final (Euro 2008), performanţă care ne plasează undeva în lumea a patra a fotbalului european, alături de ţări precum Belgia, Bulgaria, Letonia, Austria şi Slovacia. Mai mult, din spate vin puternic naţionale altădată ca şi inexistente. Cele mai bune exemple: Bosnia, a cărei forţă am simţit-o pe propria piele, Estonia şi Ungaria, cu care vom face cunoştinţă în cursa pentru Mondialul brazilian.

Acum 14 ani eram pe locul trei în lume

Unde sunt vremurile în care România era a treia naţiune fotbalistică a lumii, după Brazilia şi Germania? Se întâmpla în septembrie 1997, înainte de ultimul Campionat Mondial la care am luat parte şi la care am fost cap de serie. Acum, după 14 ani, „tricolorii" se zbat în jurul locului 50 al clasamentului FIFA şi nu s-au regăsit în primele trei urne la tragerea la sorţi a preliminariilor următoare. Astfel, pe hârtie, suntem pe locul 25 din 53 de naţionale afiliate, adică prima sub linie într-o proiectare a şanselor de a ajunge la Euro 2016. 

Baraj cu repetiţie

Bosnia - Portugalia şi Croaţia - Turcia sunt capetele de afiş ale playoffului de calificare la Euro 2012. Ambele întâlniri au precedente dureroase pentru cele două naţionale din fostul spaţiu iugoslav. Astfel, în tentativa de a ajunge în premieră la un turneu final, bosniacii au dat din nou peste Portugalia lui Cristiano Ronaldo, la fel ca în barajul pentru Cupa Mondială din 2010 (în urmă cu doi ani, lusitanii s-au impus cu un dublu 1-0, deşi Dzeko şi compania n-au jucat deloc rău).

Croaţii au şi ei sechele din ultima confruntare cu turcii. La Euro 2008, în sferturile de finală, naţionala lui Slaven Bilici a deschis scorul în minutul 119, dar a fost egalată dramatic în prelungirile prelungirilor, pierzând apoi loteria loviturilor de departajare. Celelalte două „duble" de baraj au favorite certe, Irlanda şi Cehia pornind cu prima şansă împotriva Estoniei şi Muntenegrului, surprizele din preliminarii.

Tabloul playoffului

Turcia – Croaţia
Estonia - Irlanda
Cehia - Muntenegru
Bosnia – Portugalia

*Meciurile se vor juca la 11/12 noiembrie (turul), respectiv 15 noiembrie (returul)



Naţionale care vin tare din urmă

Bosnia

- Suprafaţă: 51.197 km pătraţi
- Populaţie: 3.843.126
- Fără nicio participare la vreun turneu final. La ultimele două campanii, s-a calificat la baraj.
- Federaţia a fost măcinată de conflictul etnic dintre sârbi, croaţi şi musulmani, motiv pentru care a fost ameninţată cu excluderea.
- Deşi baza de selecţie este destul de mică (Bosnia are doar patru milioane de locuitori), cota de piaţă a naţionalei o depăşeşte în acest moment pe cea a României.

Ungaria

- Suprafaţă: 93.030 km pătraţi
- Populaţie: 9.979.000
- Ultimul turneu final la care a participat a fost CM din 1986.
- După 1990, fotbalul maghiar a fost confruntat cu mari probleme financiare, cluburi de tradiţie precum Ferencvaros, Honved, MTK şi Ujpest fiind aproape de faliment.
- Revitalizarea fotbalului din Ungaria se bazează pe generaţia care a luat locul trei la Mondialul Under 20 din 2009. Mai mult, selecţionerul a fost promovat la echipa mare.

Estonia

- Suprafaţă: 45.227 km pătraţi
- Populaţie: 1.340.297
- Nu s-a calificat niciodată la vreun turneu final.
- Meciurile de pe teren propriu le dispută pe un stadion cu 10.000 de locuri.
- Fostul internaţional Martin Reim este al doilea cel mai convocat fotbalist european, cu 157 de selecţii în perioada 1992-2009.
 - În drumul spre playofful pentru Euro 2012 , estonienii au repurtat cea mai importantă victorie din istorie (3-1 în Serbia).

Muntenegru

- Suprafaţă: 51.197 km pătraţi
- Populaţie: 3.843.000
- Este una dintre cele mai „tinere" naţionale, care a luat fiinţă în 2006.
- Unul dintre cei mai importanţi jucători ai ex-iugoslavilor este rapidistul Vladimir Bozovici. Un alt fost giuleştean, Djalovici, se află şi el în lot.
- Toate meciurile de acasă se joacă la Podgorica, pe un stadion prea mic (12.000 de locuri) pentru foamea de fotbal a suporterilor locali. La meciul cu Anglia au fost peste 40.000 de solicitări de bilete.

Armenia

- Suprafaţă: 29.743 km pătraţi
- Populaţie: 3.262.200
- Naţională născută în 1992, după desprinderea Armeniei de fosta Uniune Sovietică.
- În 1997 a suferit cele mai drastice eşecuri din istorie, un dublu 0-7 cu Chile, respectiv Georgia.
- În 2004 ne-a scos din cursa pentru Mondialul din 2006, un 1-1 la Erevan, care a dus la demisia selecţionerului României de atunci, Anghel Iordănescu.
- În preliminariile Euro 2012 s-a bătut până în ultima etapă cu naţionala Irlandei.

image

Click pe infografie pentru a mări

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite