„Piturca avea cătuşe când l-au băgat în dubă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Păducel susţine că l-a învăţat barbut pe Victor Piţurcă. El a intervenit şi pentru a-l scoate din închisoare pe actualul selecţioner. În noaptea arestării lui Piţurcă (16-17 decembrie 1981), pe masa de joc erau 120.000 de lei. Păducel s-a ascuns în patul gazdelor. A zărit apoi cum prietenii săi sunt duşi la Miliţie.

Constantin Păducel, din comuna gorjeană Dragoteşti, este un fost prieten al lui Victor Piţurcă, din perioada în care selecţionerul era jucător de fotbal la Târgu Jiu. Lui Păducel, prietenii îi spuneau şi „Naşul”, pentru că avea un noroc teribil la zaruri. El l-a cunoscut pe Piţurcă la o petrecere pe care a dat-o cu ocazia zilei sale de naştere. Toţi fotbaliştii de la Pandurii Târgu Jiu erau invitaţi.

„La câteva zile, de la acea aniversare, am mers să jucăm barbut împreună în mai multe locuri. Mi-aduc aminte că, o dată, Piţi mi-a spus că nu are decât 700 de lei la el. L-am împrumutat cu nişte bani. De atunci am rămas foarte apropiaţi”, a spus Păducel. El se laudă că este profesorul actualului selecţioner în jocul cu zarurile: „Eu l-am învăţat barbut. Am jucat şi împotriva lui, de multe ori. Victoriile s-au împărţit între noi. Nu o să uit niciodată ziua în care am pierdut un ghiul de aur cu pajura pe el”.

Partidele de barbut se derulau în diverse locuri din Târgu Jiu. „Mai mergeam şi la Râmnicu Vâlcea, la Mitică Dragomir (actualul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal), care era pe atunci preşedinte la clubul Chimia, din localitate. Mitică ne găzduia şi, în schimbul unei taxe, ne băga undeva în spate la un debarcader”, a spus Constantin Păducel, anul trecut, pentru ziarul „Informaţia Gorjului”.

Salvat de cumnatul lui Ceauşescu

Noaptea în care Victor Piţurcă a fost prins în timp ce juca barbut i-a rămas lui Păducel foarte bine întipărită pe retină, chiar dacă au trecut de atunci 28 de ani.

Pe lângă antrenorul echipei naţionale de fotbal şi povestitorul nostru, mai erau atunci în casa din cartierul „9 Mai“, din Târgu Jiu, Ion Scoroşanu, Doru Şerban, zis „Habitu”, Constantin Cuţui, poreclit „Boeru’”, Nicolae Holt (Cârciumaru’), Victor Hortopan (Zurbagiu’) şi Rică Diaconu (Giovani). Păducel povesteşte: „La un moment dat, Scoroşanu şi «Habitu», rămaşi fără bani, au plecat să mai facă rost de fonduri.

image

Păducel, fost tovarăş de zaruri al lui Piţurcă 

Dintre cei doi, doar primul s-a mai întors la joc. La puţine momente după revenirea lui Scoroşanu, am auzit zgomote de paşi la uşă, iar lumina s-a stins. Am realizat că ceva nu este în regulă şi m-am ascuns în patul în care dormeau gazdele. M-am băgat şi eu sub plapuma lor. Miliţienii au căutat cu lanternele, dar nu m-au găsit. Apoi, când m-am uitat pe geam, i‑am văzut pe toţi cu cătuşe la mâini în timp ce erau băgaţi în dubă. Pe masă erau 120.000 de lei”.

„A stat în arest cam 20-25 de zile“

Păducel nu a rămas indiferent la arestarea lui Piţurcă (avea atunci 25 de ani). „Cu ajutorul lui Sorin Găman, fotbalist la Jiul Petroşani, care avea relaţii tari, am ajuns la comandantul Miliţiei, unul Toma. Astfel, am putut să-l vedem pe Victor. Purta uniformă vărgată şi era legat cu cătuşe la mâini de un hoţ. Piţi mi-a spus atunci să mă duc la el la apartament şi să caut sub calorifer nişte bani şi să-i dau unei persoane din Craiova. Avea acolo 70.000 de lei strânşi pentru a-şi cumpăra maşină”.

Piţurcă nu a stat închis pentru mult timp: „Cam 25 de zile a fost încarcerat. L-au tuns şi la chelie. Ştiu că s-a intervenit la nivel înalt ca să fie eliberat. S-a vorbit cu primul-secretar din Scorniceşti, Vasile Bărbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceauşescu, dar şi cu Nicuşor, băiatul dictatorului”, a conchis Păducel.După 23 de zile de arest,  Piţurcă şi-a continuat cariera la FC Olt.

328 acesta este numărul pe care l-a purtat Piţurcă pe uniforma din închisoare.

Citiţi pe aceeaşi temă:

"Piţurcă ne-a dezamăgit"

"Nici dacă pierdem cu Austria nu demisionez"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite