Piţi vrea doar maratonişti în lot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Maxim a reuşit o cursă  nebunească la ultimul meci al naţionalei
Alexandru Maxim a reuşit o cursă nebunească la ultimul meci al naţionalei

 Selecţionerul susţine că fiecare fotbalist care va îmbrăca tricoul României trebuie să fie capabil să alerge minimum 12 kilometri în cele 90 de minute de joc.

Victor Piţurcă a găsit soluţia care ar putea readuce România la un turneu final de Campionat Mondial, după o absenţă de 16 ani. Selecţionerul susţine că a stabilit principii clare atunci când vine vorba de alegerea jucătorilor pentru lotul naţional. „Echipa naţională are nevoie de jucători foarte bine pregătiţi din punct de vedere fizic. Nu poţi să joci pentru România dacă nu alergi de la 12 kilometri în sus. La mine, jucătorul trebuie să fie umil când vine la naţională şi să fie perfect din punct de vedere fizic", a spus Piţurcă.

„În general, am chemat jucătorii care au evoluat mai mult pentru echipele de club. Dacă nu joacă la club, e foarte greu din punct de vedere fizic să intre într-un meci al naţionalei. Trebuie să te impui, să demonstrezi că meriţi să joci în locul altcuiva. Dacă nici antrenorul de la club nu te bagă, înseamnă că nu eşti de nivelul echipei", a mai declarat el.

Doar Bănel se pliază pe cerinţele lui Piţi

Cu toate că intenţia selecţionerului este una lăudabilă, baremul impus de Piţurcă este unul deosebit de ridicat chiar şi pentru echipele de top ale lumii. Astfel, conform statisticilor de la Euro 2012, primii jucători ai competiţiei, ca număr de kilometri alergaţi, au fost italienii Claudio Marchisio şi Andrea Pirlo, cu o medie de 12,50, respectiv 12,38 kilometri alergaţi pe meci. „Maratonistul" Spaniei şi al Barcelonei, Xavi Hernandez, a alergat, în medie, 12,04 de kilometri pe meci, fiind puţin peste limita pe care vrea să o impună Piţi.

Schweinsteiger n-ar avea loc la tricolori

Pentru a face o comparaţie elocventă, jucătorul care a alergat cel mai mult din echipa Germaniei a fost Bastian Schweinsteiger, cu o medie de 11,70 kilometri pe meci. În ceea ce-i priveşte pe tricolori, performanţa lui Bănel Nicoliţă de la meciul cu Franţa (0-0), de la Euro 2008, s-ar încadra în cerinţele actuale ale lui Piţurcă.

Fotbalistul lui Saint-Étienne a alergat atunci 12,24 de kilometri, performanţă care l-a situat pe primul loc în topurile competiţiei. „Am alergat pentru nea Piţi. Îmi pare rău că n-am putut face mai mult", a afirmat atunci „Jardel", care nu l-a impresionat însă şi pe Cornel Dinu. „Şi calul aleargă, dar nu dă lapte", a fost replica ascuţită a Procurorului.

Vin meciurile cu turcia şi olanda

Următoarele meciuri ale României sunt cu Turcia, la Istanbul (12 octombrie), şi cu Olanda, la Bucureşti (16 octombrie).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite