Piţi preia la naţională modelul Spaniei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul selecţioner va impune ca tineretul, dar şi toate loturile de juniori să joace acelaşi sistem cu echipa mare. Ştefan Iovan va supraveghea şi va ajuta la implementarea acestui proiect. Teoretic, astăzi începe cel de-al treilea mandat al lui Piţurcă la prima reprezentativă. Practic, Piţi a intrat în pâine cum a fost confirmat ca selecţioner în locul lui Răzvan Lucescu.

Împreună cu stafful său, format din Gabi Boldici, Eugen Neagoe, Florin Marin şi Martin Tudor, Piţurcă a făcut strategia după care se va lucra la toate loturile naţionale. Întrucât a realizat că aria de selecţie e destul de restrânsă şi că mari noutăţi nu are de unde să aducă acum printre tricolori, antrenorul va impune o măsură care i-ar putea aduce beneficii în viitor.

El vrea ca atât echipa de tineret, unde Emil Săndoi are postul confirmat, cât şi toate loturile naţionale de juniori să joace acelaşi sistem cu prima reprezentativă. Aşa se întâmplă în Spania, acesta fiind unul dintre motivele supremaţiei ibericilor, câştigători ai CE 2008, CM 2010 şi CE de tineret 2011. Intenţia lui Piţi este ca echipele României să evolueze tot în formula 4-3-3, care să se poată transforma uşor în 4-2-3-1, aşa cum fac şi spaniolii.

Cel desemnat să se ocupe de implementarea acestui sistem este Ştefan Iovan, fost secund al lui Piţurcă în vechiul mandat. „Moţăţei" n-a fost păstrat în actuala echipă, dar nici n-a fost îndepărtat definitiv, lui pregătindu-i-se postul de manager al loturilor de juniori. Pe lângă supravegherea activităţii echipelor mici, Iovan va ţine şi lecţii teoretice jucătorilor selecţionaţi.

A fost să vadă echipa U-19

Zilele trecute, Piţurcă a mers la Mogoşoaia, unde se află în cantonament naţionala Under 19, care va participa la Campionatul European de la Bucureşti, în perioada 20 iulie - 1 august. El a urmărit antrenamentele formaţiei pregătite de Lucian Burchel şi nu exclude varianta ca după încheierea actualelor preliminarii să promoveze câţiva jucători de acolo, mai ales că obiectivul său oficial este calificarea la CE 2016, când puştii de acum ar putea fi deja consacraţi.



Mircea Sandu, şef peste naţională pentru prima dată după cinci ani

Dacă din 2006 până în 2011 de echipa naţională s-a ocupat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, de la reînvestirea lui Victor Piţurcă, Mircea Sandu este cel care răspunde de prima reprezentativă. Lupescu, aflat momentan în concediu, va primi alte responsabilităţi şi nu va mai fi în preajma tricolorilor. Deşi e şeful suprem al naţionalei, „Naşul" n-a reuşit să-i aranjeze lui Piţi un stagiu de pregătire în luna iulie, doar cu jucătorii din ţară, cluburile nefiind de acord să dea drumul fotbaliştilor câteva zile. În aceste condiţii, primul contact al noului selecţioner cu echipa va fi înaintea meciului cu Argentina, programat la 10 august.

Traian Băsescu este fanul lui Răzvan Lucescu

Deşi spre finalul mandatului său la prima reprezentativă a fost criticat dur din toate părţile, Răzvan Lucescu este regretat de preşedintele ţării.

„Îmi pare rău că a plecat de la naţională. Eu aveam încredere în copilul ăla. Îl ştiu de când era la Rapid, e un tip extrem de sufletist. Victoria cu Bosnia a arătat că se poate şi un joc bun sub comanda lui. Parcă îmi pare rău că n-a stat până la capăt", a spus Traian Băsescu la 10TV. Întrebat ce părere are despre numirea lui Victor Piţurcă la naţională, preşedintele a răspuns scurt: „Foarte bine".

7 victorii a obţinut Răzvan Lucescu în cele 21 de meciuri oficiale în care a stat pe banca tehnică a echipei naţionale.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite