Piţi îl vede pe Chivu mijlocaş la naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul căpitan al tricolorilor a anunţat că ar putea reveni pentru preliminariile Mondialului din 2014 la lot, acolo unde selecţionerul Victor Piţurcă îi pregăteşte o poziţie în linia mediană.

România ar putea beneficia în preliminariile CM 2014 din Brazilia de o armăsurpriză! Retras de la echipa naţională acum mai bine de un an, fostul căpitan al tricolorilor, Cristi Chivu, a lăsat să se înţeleagă într-un interviu acordat „Gazetei Sporturilor" că nu exclude o eventuală revenire la prima reprezentativă.

Jucătorul care va împlini 32 de ani în octombrie renunţase să mai joace pentru România în mai 2011, înaintea meciului cu Bosnia de pe Giuleşti. Chivu şi-a motivat atunci hotărârea prin faptul că vârsta şi accidentările nu-i mai permiteau să continue pe două fronturi, dar, neoficial, erau mai multe lucruri care l-au deranjat. Reproşurile cum că se "dă" accidentat la naţională pentru a putea juca la Inter, atmosfera din ce în ce mai proastă de la lot, escapadele trecute cu vederea lui Mutu şi, nu în ultimul rând, lipsa de rezultate a tricolorilor.

„Pot face faţă la club şi la lot"

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Chivu e mai liniştit acum, a semnat prelungirea contractului cu Inter pe doi ani cu opţiune pe încă un sezon, nu mai are nici probleme cu accidentările. De altfel, a şi recunoscut în acelaşi interviu că "fizic, mental şi medical aş face faţă la club şi la lot".

Atmosfera şi disciplina de la naţională s-au îmbunătăţit parcă de la revenirea lui Piţurcă, Mutu ar putea avea un rol secundar sau chiar nu va mai fi convocat dacă nu-şi găseşte o echipă din Europa la care să joace constant şi bine, iar rezultatele au început să apară, chiar dacă deocamdată doar în amicale, tricolorii având o serie de cinci meciuri fără înfrângere.

N-a jucat la niciun Campionat Mondial

Anunţul său vine cum nu se poate mai bine pentru selecţionerul Victor Piţurcă, înainte cu două luni de startul campaniei de calificare pentru Mondialul din Brazilia, primul meci oficial fiind cel din Estonia, de pe 7 septembrie. Piţi i-a cerut lui Chivu să se întâlnească într-una din aceste zile, înainte ca fotbalistul să se prezinte la reunirea lui Inter.

Pentru a-şi susţine pledoaria, selecţionerul va încerca să-l sensibilizeze pe Cristi cu posibilitatea participării la un Campionat Mondial, lucru care îi lipseşte din palmares, el evoluând cu naţionala doar la două turnee de Campionat European (2000, 2008).

Îl va chema doar la meciurile oficiale

În plus, Piţi e dispus să-l convoace doar la meciurile oficiale, din preliminarii, dar, ceea ce nu ştie încă Chivu, e că i se pregăteşte o poziţie specială la echipa naţională. Selecţionerul consideră că punctul  nevralgic al actualei formaţii a tricolorilor este linia mediană  şi, cum în centrul defensivei are mai multe variante de calitate, intenţionează să-l distribuie pe Chivu în rolul de mijlocaş, acolo unde, datorită experienţei şi calităţilor sale tehnice, să asigure echilibrul întregii formaţii.

N-ar fi prima oară când Cristi ar juca în această poziţie la lot. În preliminariile pentru Euro 2008, inclusiv în victoria de la Constanţa cu Olanda, precum şi la turneul final, Chivu a fost folosit mijlocaş, cuplul de stoperi fiind Goian-Tamaş.

Mai are 15 „banderole" până la Hagi

Cristi Chivu este pe locul doi în topul tricolorilor care au purtat banderola de căpitan. Învestit în această funcţie de Loţi Bölöni, în 2001, pe când avea numai 20 de ani, fundaşul lui Inter a strâns 50 de meciuri la naţională cu banderola pe braţ.

Lider în acest clasament este Gică Hagi, cu 65 de astfel de partide, pe care Chivu l-ar putea ajunge dacă va bifa toate cele 10 meciuri din preliminariile pentru CM, plus amicale sau jocuri de la turneul final din Brazilia.

"O să mă întâlnesc cu Piţurcă, o să aflu ce-mi cere, o să-i spun şi eu ofurile mele. Poate reuşeşte să-mi spele creierii, cine ştie? Vom vedea. Niciodată nu spun niciodată.''
Cristi Chivu pentru „Gazeta Sporturilor"

Alte reveniri la naţională

Gică Hagi

„Regele" s-a retras prima oară de la echipa naţională după Mondialul din 1998 din Franţa, la care România a fost eliminată din optimi. La întoarcerea în ţară, în faţa a mii de oameni strânşi pe stadionul Lia Manoliu pentru a-i primi pe tricolori, Hagi a anunţat plângând că nu va mai juca pentru România. Un an a durat despărţirea lui Hagi de naţională. Prezent într-o emisiune a lui Adrian Păunescu, „Regele" a fost convins să revină pentru meciul cu Ungaria din iunie 1999. Cu Hagi în teren, tricolorii au obţinut prima victorie din istoria întâlnirilor directe cu vecinii maghiari, iar apoi s-au calificat la turneul final al CE din Belgia şi Olanda, la care Gică a jucat ultimele sale meciuri la prima reprezentativă.

Gică Popescu

„Baciul" a avut şi el o tentativă de a renunţa la echipa naţională, dar asupra căreia a revenit în mai puţin de un an. La finalul CE din 2000, deranjat de faptul că statul nu i-a înlesnit cumpărarea unui hotel, Gică Popescu a anunţat că nu va mai juca la echipa naţională. Supărarea i-a trecut brusc, însă, în momentul în care în locul lui Loţi Bölöni a fost numit selecţioner chiar cumnatul său, Gică Hagi, în 2001. Gică Popescu a revenit pentru finalul preliminariilor pentru CM 2002, jucând şi în barajul pierdut de tricolori cu Slovenia. A continuat apoi la naţională şi în campania următoare, retrăgându-se definitiv după dezastrul cu Danemarca din 2003, 2-5 pe „plaja" de pe Lia Manoliu.

75 de selecţii a strâns Chivu la echipa naţională, pentru care a marcat de trei ori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite