VIDEO Ne pregătim de Euro 2016!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paralel cu actualele calificări şi cele pentru Mondialul din 2014, selecţionerul Victor Piţurcă vrea să crească o generaţie puternică pentru turneul final de peste cinci ani. Euro 2016 este turneul la care avem cele mai mari şanse să ne calificăm, pentru că la el vor participa 24 de echipe de pe continent.

Piţurcă nu renunţă la actualele calificări, şi nici la Mondialul din 2014. Însă principalul obiectiv pentru selecţioner este formarea unei echipe tari pentru Europeanul din 2016. Este turneul la care vor participa aproape jumătate din echipele de pe Bătrânul Continent, adică 24, iar România are şanse uriaşe să ajungă în Franţa.

Intenţiile lui Piţurcă au devenit evidente de la prima acţiune a sa. Chiar dacă pentru amicalul cu Uzbekistan de la 10 august nu vor fi reţinuţi decât jumătate dintre aceştia, Piţurcă a chemat 25 de jucători din campionatul intern, majoritatea foarte tineri! Dintre cei 25 de fotbalişti, patru provin de la selecţionata Under 19 (Năstăsie, Stanciu, Florin Ilie, Avrămia), iar alţii, precum Brata sau Chiricheş, sunt jucători de perspectivă. "De ei depinde dacă vor rămâne în circuitul echipei naţionale.

Eu în această săptămână îi voi testa, voi vedea cum se pregătesc. Vor fi zile cu trei antrenamente. La sfârşitul săptămânii, unii dintre jucători vor pleca la cluburi şi vor veni stranierii. Trebuie să pregătim şi jucători tineri care să poată fi de bază la naţională peste câţiva ani. Eu cred că avem de unde alege jucători de calitate, chiar dacă mentalitatea noastră este alta decât ţările care au jucători la cel mai înalt nivel", a spus Piţurcă.

Surprizele lui Piţurcă

- Srdjan Luchin - 25 de ani, fundaş central. A început fotbalul la LPS Banatul, la 14 ani, însă a ajuns la echipa fanion a Timişoarei d-abia în 2005, unde a evoluat vreme de doi ani. În 2007, a debutat pentru echipa mare, într-o partidă contra lui Dinamo şi a reuşit să strângă 86 de meciuri pentru Poli. La tineret, a strâns patru selecţii.

- Vlad Chiricheş - 21 de ani, fundaş central. Ajuns la Pandurii de la Internaţional Piteşti, în 2010, Chiricheş a intrat în atenţia presei după ce a refuzat un transfer la Steaua. "Interesul n-a fost real", a spus la acea vreme fundaşul. Pe când avea 17 ani, Chiricheş a ajuns la Benfica, însă a fost nevoit să revină în ţară din cauza unei accidentări.

- Adrian Avrămia - 19 ani, fundaş central. Legitimat la CSMS  Iaşi, Avrămia a fost aspru criticat de Mircea Sandu după meciul pe care juniorii U19 l-au pierdut cu Cehia. Asta nu l-a împiedicat însă pe selecţionerul Piţurcă să-l cheme la lot, mai ales că moldovenii îl văd ca pe un marte talent, urmaş demn al lui Pancu sau Adrian Cristea.

- Florin Ilie - 19 ani, fundaş central. A fost convocat şi el la Campionatul European U19 de către Burchel, dar n-a jucat decât într-o singură partidă la turneul final european. Ilie face parte deja din prima echipă a Timişoarei, profitând de plecarea mai multor jucători de bază după retrogradarea clubului de pe Bega.

image

- Viorel Nicoară - 23 de ani, mijlocaş stânga. În trei ani, Viorel Nicoară a făcut un salt uriaş: a ajuns din Liga a III-a la echipa naţională. Selecţionerul Victor Piţurcă a „pus ochii" pe mijlocaşul stânga, cumpărat de CFR anul trecut, în cantonamentul din Austria, unde l-a urmărit atât la meciurile amicale, cât şi la şedinţele de pregătire. În primele două etape, Nicoară a prins 17 minute pentru clujeni.

- Mihai Pintilii
- 27 de ani, fundaş central. Trecutul actualului căpitan al gorjenilor se leagă de Steaua. Produs al Jiului Petroşani, Pintilii a ajuns în Ghencea în 2006, odată cu Bicfalvi, dar n-a reuşit să se impună la gruparea roş-albastră. Ulterior, în iarna trecută, el a mai fost dorit de Gigi Becali, însă cele două părţi nu s-au îneţeles.

- Nicolae Stanciu - 18 ani, mijlocaş dreapta. Alături de Năstăsie a fost remarcatul echipei naţionale la Campionatul European U19. Cluburile puternice din Liga 1 se „bat" pentru a-i obţine semnătura fotbalistului de la Alba Iulia, care se pare că va ajunge până la urmă la Rapid, unde este dorit cu insistenţă de Răzvan Lucescu.

- Marian Cristescu - 26 de ani, mijlocaş central.Cristescu a început fotbalul la juniorii Rapidului, evoluând timp de doi ani la echipa a doua a clubului din Giuleşti, pentru care a jucat 20 de partide, marcând un gol. În 2005, a ajuns la FC Braşov, şi, după ce un an mai târziu a fost împrumutat la Săcele. A revenit sub Tâmpa în 2007.

- Ionuţ Năstăsie - atacant, 19 ani. Căpitanul lotului naţional U19, Năstăsie n-a resimţit prea mult desfiinţarea echipei secunde a Stelei, acolo unde evolua, întrucât a participat imediat după la Campionatul European organizat la Bucureşti. O altă veste bună pentru Năstăsie este aceea că, după terminarea acţiunii primei reprezentative, se va prezenta la antrenamentele primei echipe a roş-albaştrilor.

- Sorin Strătilă - 24 de ani, mijlocaş dreapta. Strătilă este un produs al Stelei, echipă care l-a scăpat într-un mod incredibil printre degete. În 2009, roş-albaştrii nu i-au prelungit înţelegerea mijlocaşului care evolua la echipa a doua pe motiv că au crezut că are 25 de ani. A ajuns la Astra, iar în sezonul trecut a explodat, fiind unul dintre cei mai buni fotbalişti ai trupei ploieştene.

- Ciprian Brata - 20 de ani, mijlocaş stânga. Brata a impresionat încă din primul sezon la Pandurii, tânărul mijlocaş bifând nu mai puţin de 21 de meciuri pentru Pandurii, şi a reuşit să ajungă şi la naţionala de tineret în acest an. Mai mult, tânărul mijlocaş a intrat în vizorul celor două mari rivale din campionat, Steaua şi Dinamo.

image

- Alexandru  Chipciu - 22 de ani, mijlocaş dreapta. E la Braşov încă din 2006, pe când avea doar 17 ani, însă a reuşit să se impună sub Tâmpa doar în sezonul trecut. Jucătorul de 22 de ani a fost dorit cu insistenţă de Dinamo, după ce a reuşit să marcheze chiar împotriva "câinilor", însă acţionarii din Ştefan cel Mare n-au reuşit să-l înduplece pe Ioan Neculaie să-l lase să plece.

Duminică se pleacă în Austria

Jucătorii din România se vor antrena cu Piţurcă până duminică. Atunci, se va renunţa la o parte dintre aceştia, iar ceilalţi vor merge în Austria. Acolo vor veni şi stranierii şi va urma, cel mai probabil, meciul cu Uzbekistan.

13
jucători fără nicio selecţie la naţională participă la această acţiune.

23,6 e media de vârstă a jucătorilor selecţionaţi din România.

Tricolorii au interzis la restaurant!

Victor Piţurcă (foto) a ţinut neapărat să explice că lucrurile se vor schimba radical în ceea ce priveşte disciplina la lot. Concret, Piţi a afirmat că le va interzice tricolorilor să mai plece din cantonament în timpul zilei şi să revină noaptea, situaţie existentă în mandatul predecesorului său, Răzvan Lucescu. "La naţională, jucătorii nu vor avea nicio zi liberă. Şi aşa, ei vin din două în două luni la prima reprezentativă, aşa că nu văd de ce ar mai trebui să aibă şi liber. Vor să meargă la restaurant, să iasă seara, înseamnă că nu mai au ce căuta la lot", a spus Piţi.

Prodanca l-a pierdut pe Gugu!

Chemat la naţionala de tineret a României, jucătorul Universităţii Craiova Cristinel Gugu a dispărut împreună cu prietena lui de 48 de ore. Şi impresara jucătorului, Ana Maria Prodan, a mers în Craiova pentru a-l căuta.  "Nu ştiu unde e, familia lui e disperată, pentru că e de negăsit. Toată lumea îl caută", a dezvăluit aceasta.

Bănel - fundaş dreapta

Piţurcă a vorbit despre diverse aspecte legate de echipa naţională:
- Nicoliţă. Am intenţia să-l formez pe Bănel Nicoliţă ca fundaş dreapta la echipa naţională, pentru că avem nevoie de jucători puternici.
- Marica. A făcut cea mai bună alegere, eu i-am zis şi înainte că cea mai bună echipă pentru el e Schalke, mai ales că are o revanşă de luat în Germania.
- Revenirea lui Chivu. Deocamdată lăsăm lucrurile aşa cum sunt, vom vedea mai târziu. Voi avea o discuţie faţă în faţă cu Cristi, dar acum evit discuţia.
- Săpunaru. Probabil că o să-l las la echipa de club, pentru că nu va juca în Luxemburg şi îl voi folosi pe Luchin, pentru că vreau să-l văd la joc.
- Cei care au refuzat turneul amical din America de Sud. Voi avea o discuţie cu Tamaş, Raţ, Mutu şi Săpunaru, pentru că nu au mers în turneul din America de Sud, dar nu cred că ei poartă marea vină, pentru că au fost
lăsaţi.
- Cristi Tănase. De la el aştept foarte mult, are calităţi extraordinare pe care trebuie să şi le exploateze. Voi avea o discuţie cu el, pentru că a dat foarte mult înapoi. La ce mă aşteptam eu şi la ce e acum, e o diferenţă ca de la cer la pământ.
- Anularea meciului cu Argentina. Seamănă cu un mic dezastru, dar asta este situaţia. Am vorbit cu Mircea Sandu şi aş prefera în locul acelor despăgubiri să jucăm totuşi un amical cu Argentina. Sper să aibă loc negocieri şi să facem acest joc poate în alte condiţii financiare, în sensul ca argentinienii să mai scadă din preţ.
- Grupa din preliminariile CM. Eu nu mi-am dorit niciodată, de câte ori am fost la naţională, să întâlnesc Olanda, dar cu toate astea am avut-o. E foarte clar că cele mai mari şanse la primul loc le are Olanda, iar noi cu Ungaria şi Turcia ne vom bate pentru locul doi. Sperăm să ne calificăm de pe primul loc, poate se întâmplă un miracol.
- Partida cu Franţa, din septembrie. Noi suntem
outsideri în meciul cu Franţa. Ei sunt clar peste noi. Avem însă şansa noastră să învingem, pentru că eu cred că abia în unul-doi ani, Franţa va deveni cu adevărat o forţă.
- Viitorul naţionalei. Pentru 2014, Gardoş, Chiricheş, Torje, Alexe trebuie să preia ştafeta, pentru că nu ştiu dacă atunci vor mai juca un Mutu sau un Goian. Ei trebuie să fie liderii naţionalei.
- Jucătorii de la Craiova. Rămân în vederile mele Găman, Bărboianu, Ologu, Lung, Florin Costea.

"Sper să jucăm un meci amical cu naţionala Uzbekistanului, dar deocamdată nu este nimic ferm. ''
Victor Piţurcă selecţioner România

Niciun jucător de la campioana Oţelul!

Dacă Piţurcă a apelat la o serie de fotbalişti mai puţin cunoscuţi, a surprins în schimb faptul că niciun fotbalist de la Oţelul nu se regăseşte în actualul lot. De asemenea, selecţionerul nu a adus decât un singur rapidist, pe Herea, în vreme ce jucători precum Deac, Alexa sau Apostol, prezenţe constant în trecut, nu au fost chemaţi. De la Oţelul, Lucescu junior mai apela la Râpă, Silviu Ilie, Antal, Giurgiu sau Sălăgeanu. "Poate în viziunea lui Piţurcă nu au valoare", a spus Dorinel Munteanu, antrenorul campioanei. Piţurcă a spus că îi are în vedere pe jucătorii Oţelului, însă a vrut să încerce alţi jucători pentru această acţiune. „Ştiu potenţialul lor. Dacă vor fi în formă, vor fi chemaţi la echipa naţională", a afirmat selecţionerul.

Lotul României

- Portari: Tătăruşanu (Steaua), Pantilimon (FC Timişoara)
- Fundaşi: Săpunaru (FC Porto), Tamaş (WBA), Şt. Radu (Lazio), Goian (Glasgow Rangers), Raţ (Şahtior), Luchin, Florin Ilie (FC Timişoara), Avrămia (Politehnica Iaşi), Gardoş, Latovlevici, Nicoliţă (Steaua), Chiricheş (Pandurii), Papp (Vaslui)
- Mijlocaşi: Cociş (Rostov), Lazăr (PAOK Salonic), Nicoară, G. Mureşan (CFR Cluj), Pintilii (Pandurii), N. Stanciu (Unirea Alba Iulia),
T. Bălan (Sportul), Cr. Tănase, Năstăsie (Steaua), Cristescu (FC Braşov), Torje (Dinamo), Strătilă (Astra), Brata (Pandurii)
- Atacanţi: Bogdan Stancu (Galatasaray), Adrian Mutu (AC Cesena), Mazilu (Arsenal Kiev), Herea (Rapid), Curelea (Sportul), Chipciu (Braşov), Alexe (Dinamo)
- Papp de la Vaslui va veni după meciul cu Twente de miercuri
- Torje şi Alexe de la Dinamo vor veni după meciul cu Varazdin de joi
- Stranierii vor veni luni, direct în Austria
- E posibil ca Piţurcă să renunţe la Săpunaru pentru această acţiune, fotbalistul fiind suspendat pentru meciul cu Luxemburg

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite