Naţionala lui Răzvan are un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 29 aprilie, 2009 Lucescu junior era numit selecţioner al României, postură din care n-a reuşit să revigoreze o naţională aflată în derivă. Tricolorii au jucat opt meciuri şi au marcat doar opt goluri. Selecţionerul a remaniat serios lotul, a revenit la sistemul de joc cu doi atacanţi, n-a ezitat să nu-l mai convoace pe Mutu şi a intrat în conflict cu fraţii Becali.

Instalarea lui Răzvan Lucescu la cârma naţionalei României a stârnit la vremea respectivă destule controverse. De ce el şi nu Hagi, Dan Petrescu sau Olăroiu? „Pentru că e un antrenor cu rezultate la nivel internaţional", a explicat la vremea respectivă directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu.

Socoteala federalilor nu s-a potrivit însă cu realitatea de la echipa naţională, acolo unde lucrurile stau în continuare destul de prost. România a ratat calificarea la CM 2010, compromisă ce-i drept din mandatul lui Piţurcă, şi n-a reuşit să se transforme într-o echipă competitivă. Şi totuşi, ce a făcut Răzvan Lucescu la naţională?

A schimbat structura de bază

Dacă pe vremea lui Piţurcă, România se baza pe un nucleu format din Lobonţ, Contra, Chivu, Tamaş, Goian, Raţ, Cociş, Rădoi, Nicoliţă, Mutu şi Marica, care lipseau rar de la convocări, acum lucrurile stau altfel.

Au dispărut complet Lobonţ, Contra, Mutu şi Cociş, iar Tamaş, Goian şi Nicoliţă nu mai au statut de titulari cerţi. A apărut în schimb Apostol, a revenit Ghioane şi a fost recuperat Daniel Niculae, toţi devenind elemente fixe în sistemul lui Răzvan.

L-a pedepsit pe Mutu

Cel mai controversat episod din mandatul lui Răzvan Lucescu a fost cel dinaintea meciului cu Serbia, când Mutu şi Adrian Cristea au stat la şpriţ cu două fete la restaurantul „Doi Cocoşi". Mutu a recidivat cu distracţia şi după meci, chefuind cu un interlop sârb, fapt ce l-a exclus din calculele naţionalei, între el şi selecţioner rupându-se definitiv relaţiile. Lucescu jr a devenit astfel primul selecţioner care l-a pus la punct pe fotbalistul care a creat mereu probleme la naţională. Răzvan l-a sancţionat şi pe Săpunaru, pentru un diferend verbal pe care acesta l-a avut cu secundul Ştefan Iovan şi l-a ţinut în afara naţionalei ­zece luni pe Gabi Tamaş.

A încercat 37 de jucători

În numai opt partide, Lucescu jr a apelat la un număr mare de jucători, folosind 37 de fotbalişti. Dintre ei, numai nouă au fost debutanţi: Apostol, Surdu, Roman, Deac, Pădureţu, Galamaz, N.Grigore, Dănănae şi Florescu. Cei mai utilizaţi jucători de către selecţioner sunt Mirel Rădoi (689 de minute) şi Ciprian Marica (603 minute), ei jucând în toate cele opt partide. Lucescu l-a ignorat constant pe Florin Costea, socotit unul dintre cei mai talentaţi jucători din Liga I.

A modificat sistemul de joc

După patru ani în care România a jucat în sistemul 1-4-3-3, tricolorii au revenit la clasicul 1-4-4-2, care s-a vrut mai ofensiv în contextul folosirii a două vârfuri împinse. Din păcate, tricolorii n-au marcat decât opt goluri în opt meciuri, având o medie de un gol pe meci, iar singura partidă în care Marica & co au înscris mai mult de un gol a fost contra modestei naţionale a Insulelor Feroe, învinsă cu 3-1 la Piatra Neamţ.

I-a deranjat pe fraţii Becali

Atitudinea şi selecţia lui Răzvan Lucescu l-au băgat pe acesta în gura oamenilor de fotbal.

Cei mai vehemenţi contestatari ai selecţionerului au devenit fraţii Ioan şi Victor Becali, care nu s-au sfiit să-l jignească pe antrenor. „E swinger, e marioneta FRF şi n-are cum să califice naţionala la niciun turneu final", a spus de multe ori Giovani. Alţi contestatari ai antrenorului au fost Cornel Dinu, Adrian Mititelu, Cristi Borcea şi Gigi Becali.

Bilanţul lui Răzvan Lucescu la naţionala României

06.06.2009 Lituania – România 0-1 (Marica)
12.08.2009 Ungaria – România 0-1 (Ghioane)
05.09.2009 Franţa – România 1-1  (Escudé -autogol)
09.09.2009 România – Austria 1-1 (Bucur)
10.10.2009 Serbia – România 5-0
14.10.2009 România – Feroe 3-1 (Apostol, Bucur, Mazilu)
14.11.2009 Polonia – România 0-1 (D. Niculae)
03.03.2010 România – Israel 0-2

Bilanţ: 8 meciuri - patru victorii, două egaluri, două înfrângeri, golaveraj: 8 – 10.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite