Naţionala îşi caută reabilitarea contra Italiei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1-1 s-a terminat ultimul meci dintre România şi Italia, la Euro 2008
1-1 s-a terminat ultimul meci dintre România şi Italia, la Euro 2008

Cel mai slab an din istoria primei reprezentative se va încheia miercuri cu un amical de gală împotriva fostei campioane mondiale. Măcinată de scandaluri, retrageri şi critici abundente la adresa selecţionerului, echipa naţională joacă miercuri la Klagenfurt, ultimul meci din 2010, adversară urmând a-i fi Italia.

 Antrenorul Răzvan Lucescu şi-a conturat cu dificultate lotul pe care va miza, din cauza ariei restrânse de selecţie, dar şi a unor accidentări ale unor „tricolori". Daniel Niculae, Iulian Apostol, Ianis Zicu şi Gabi Mureşan sunt indisponibili, Rădoi s-a retras de la naţională, iar Cociş e mai mult rezervă la Al Nassr, în Arabia Saudită, motiv pentru care s-a exclus de la prima reprezentativă. Faţă de ultima convocare, cea de la meciul cu Franţa, din octombrie, noutăţile lotului, ca stranieri, sunt Goian (Palermo), Bucur (Kuban Krasnodar), Ropotan (Dinamo Moscova).

Ultimul, titular la echipa de locul 7 din campionatul Rusiei, va fi testat pe poziţia lui Mirel Rădoi, cea de mijlocaş central, acolo unde soluţiile sunt destul de puţine. O altă variantă ar fi fost folosirea în linia mediană a lui Cristi Chivu, dar căpitanul naţionalei nu agreează ideea, socotind că destul se sacrifică la echipa de club, unde joacă fundaş stânga.

Râpă, s. ilie şi gardoş, luaţi de la tineret

Stafful naţionalei intenţiona ca pentru meciul cu Italia să aducă la lotul şi un atacant tânăr, pentru a se acomoda cu atmosfera. Vizaţi au fost timişoreanul Mircea Axente (23 de ani) şi dinamovistul Liviu Ganea (22 de ani), însă evoluţiile lor din ultimele etape au fost sub aşteptări, drept pentru care s-a renunţat la ideea convocării lor. În schimb, la naţională apar doi fotbalişti de la liderul Oţelul Galaţi, Râpă şi Silviu Ilie, ambii foşti internaţionali de tineret, la fel ca şi stelistul Gardoş, convocat şi el în premieră.

Tătăruşanu şi Pantilimon, câte o repriză

Lucescu va miza la acest amical doar pe doi portari, alegându-i pe Pantilimon şi Tătăruşanu. El a renunţat la Lobonţ, deoarece vrea să-i folosească câte o repriză pe cei doi, iar aducerea lui Loby şi ţinerea lui în afara lotului s-ar fi putut considera o ofensă la adresa veteranului naţionalei (32 de ani, 78 de selecţii). Titular la Klagenfurt va fi Pantilimon, iar în repriza secundă între buturi va sta Tătăruşanu.

A fost în Germania să discute cu Deac

Problemele de adaptare pe care le are Ciprian Deac la Schalke 04 l-au îngrijorat pe Lucescu. La mijlocul săptămânii trecute, selecţionerul s-a suit în avion şi a plecat la Gelsenkirchen, pentru a vedea de ce nu joacă fotbalistul român.

El a aflat că Deac a fost luat de antrenorul Felix Magath şi supus unui program special de pregătire, deoarece neamţul a constatat că jucătorul său nu corespunde standardelor cerute în Bundesliga. El vrea ca Deac să ajungă întâi la nivelul optim, iar apoi va miza constant pe serviciile sale. 

Cristi Chivu, la banderola 50

Liderul tricolorilor, Cristi Chivu, va purta împotriva Italiei pentru a 50-a oară banderola de căpitan. El a primit-o în 2001 de la Bölöni, la un meci cu Georgia, şi de atunci a rămas la el.„Am vrut ca naţionala să aibă un căpitan de cursă lungă şi uite că aşa a fost", a declarat de curând Bölöni. Chivu ocupă poziţia secundă în topul căpitanilor naţionalei, după Hagi, care a purtat de 65 de ori banderola.

15 partide au avut loc până acum între România şi Italia, doar două fiind câştigate de ai noştri şi trei încheindu-se la egalitate

25 de goluri a primit România de la Italia, marcând doar 11

61 de ani au trecut de la primul meci între România şi Italia. „Macaronarii" au câştigat un amical la Bucureşti cu 1-0

17 ani au trecut de la ultima victorie a României în faţa Italiei

România, bilanţ dezastruos în 2010

România - Israel 0-2
Ucraina- România 3-2
România - Macedonia 0-1
România - Honduras 3-0
Turcia - România 2-0
România- Albania 1-1
Belarus - România 0-0
Franţa - România 2-0
Total:      8     1     1     6     6-11

Lotul României

Portari: Pantilimon, Tătăruşanu
Fundaşi: Râpă, Săpunaru, Tamaş, Goian, Chivu, Maftei, Raţ, Gardoş
Mijlocaşi: Torje, Roman, Ropotan, Florescu, Alexa, Deac, Tănase, S. Ilie
Atacanţi: Stancu, Marica, Bucur, Bilaşco

Tibi Ghioane nu mai răspunde la telefon

Tibi Ghioane are o personalitate dificilă

Tibi Ghioane are o personalitate dificilă

Selecţionerul a fost pus într-o situaţie mai specială din cauza lui Tiberiu Ghioane. Mijlocaşul de 29 de ani, aflat din 2001 la Dinamo Kiev, care a jucat doar două meciuri în această toamnă, ambele în Cupa Ucrainei, e de negăsit. El nu răspunde nici la telefon, nici la sms-uri, staff-ul naţionalei aflându-se în imposibilitatea de a lua legătura cu el.

Răzvan Lucescu ar fi vrut să aibă o discuţie cu Ghioane, pentru a afla starea lui de spirit, dar nu a putut vorbi cu el. Cunoscut ca un tip cu un comportament mai ciudat, Tibi a refuzat să mai vină la naţională, în 2002, când tehnician era Anghel Iordănescu, iar Piţurcă l-a convocat o singură dată, după care a renunţat la serviciile lui. Lucescu a insistat ca Ghioane să revină la lot şi l-a folosit în zece partide, după care o accidentare suferită în vară l-a îndepărtat de naţională.  

Prandelli cere spectacol de la Squadra Azzura

Prandelli (dreapta) este un selecţioner respectat de jucătorii Italiei Foto: guliver getty

Prandelli (dreapta) este un selecţioner respectat de jucătorii Italiei Foto: guliver getty

Cel puţin pe foaie, planurile lui Cesare Prandelli cu naţionala Italiei se doresc a fi unele revoluţionare pentru fotbalul din „Cizmă".
Adept al unui stil ofensiv şi al unui joc spectaculos, ce l-au recomandat de pe vremea când antrena Parma, Roma sau, cel mai recent, Fiorentina, selecţionerul „Squadrei Azzurra" vrea să se detaşeze de pragmatismul şi de jocul tactic practicat în mandatele predecesorilor săi şi să imprime Italiei un nou stil, bazat în primul rând pe talent şi calităţi tehnice.

„În ultimii ani, Italia nu prea s-a bazat pe talent şi tehnică, ci au fost preferate mai degrabă aspecte ca fizicul şi tactica. Între timp, echipe ca Germania sau Spania  sunt o expresie a talentului", spunea Prandelli după ce a fost instalat ca selecţioner. Totodată, acesta îşi expunea planurile de reconstrucţie ale naţionalei italiene, pe care trebuie să o califice în primul rând la Europeanul din 2012. „Avem nevoie să reconstruim naţionala, aflată la capătul unui ciclu magnific, în care s-a câştigat un titlu mondial. Vrem să dăm o identitate nouă echipei, bazată pe tehnică şi talent, astfel încât să practicăm un joc de calitate".

A renunţat la veterani în favoarea tinerilor

Iar până acum, vorbele lui Prandelli au acoperire în fapte: mai puţini veterani şi mai mulţi tineri şi tinere speranţe. Despre Camoranesi, Gattuso şi Zambrotta se vorbeşte deja la trecut, în timp ce jucători ca Bonucci, Balotelli, Borriello, Amauri sau chiar dificilul, dar extrem de talentatul Cassano, reprezintă de acum viitorul Italiei. ;Bogdan Stan

Lotul  Italiei

Portari: Vivia­no (Bologna), Sirigu (Palermo), Mirante (Parma)
Fundaşi: Cas­sani (Palermo), Santon (Inter), Bonucci (Juventus), Astori (Cagliari), Balzaretti (Palermo), Ranocchia (Genoa), Criscito (Genoa)
Mijlocaşi: Pirlo (AC Milan), De Rossi (AS Roma), Marchisio (Juventus), Diamanti (Brescia), Mauri (Lazio), Aquilani (Juventus), Ledesma (Lazio)
Atacanţi: Gilar­dino (Fiorentina), Pazzini (Sampdoria), Quagliarella (Juventus), Balotelli (Manchester City), G. Rossi (Villareal)

Meciurile lui Prandelli la naţionala Italiei

Amical    Italia – Coasta de Fildeş    0-1
Calificări Euro 2012    Estonia – Italia    1-2
Calificări  Euro 2012    Italia – Feroe    5-0
Calificări Euro 2012    Irlanda de Nord – Italia    0-0
Calificări Euro 2012    Italia – Serbia    3-0*
Bilanţ    3 victorii    1 egal    1 înfrângere

* partidă câştigată la masa verde, în urma incidentelor provocate de fanii oaspeţilorAmical    Italia – Coasta de Fildeş    0-1
Calificări Euro 2012    Estonia – Italia    1-2
Calificări  Euro 2012    Italia – Feroe    5-0
Calificări Euro 2012    Irlanda de Nord – Italia    0-0
Calificări Euro 2012    Italia – Serbia    3-0*
Bilanţ    3 victorii    1 egal    1 înfrângere

* partidă câştigată la masa verde, în urma incidentelor provocate de fanii oaspeţilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite