Naţionala ardeleană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă dintre fotbaliştii convocaţi de Răzvan Lucescu la prima reprezentativă provin de la echipe din Transilvania. Bucureştiul dă numai patru fotbalişti la lot. Tamaş n-a evoluat niciodată pentru FC Braşov, deşi este născut acolo. Raţ s-a născut la Slatina, dar s-a apucat de fotbal la Piteşti.

Declinul evident pe care-l traversează echipele bucureştene este vizibil şi la nivelul echipei naţionale. Altădată alcătuită în special din fotbalişti din Capitală, naţionala e acum o afacere de provincie.

- Costel  Pantilimon (Poli Timişoara) - Originar din Bacău. A început fotbalul în oraşul natal, la Aerostar, însă a ajuns la echipa secundă a Timişoarei încă de la vârsta de 18 ani.

- Silviu Lung jr (Universitatea Craiova) - Fiul fostului portar de legendă al Craiovei a evoluat până acum doar pentru „Ştiinţa", fiind un produs sută la sută al clubului.

- Ciprian Tătăruşanu (Steaua) - Este bucureştean get-beget. A debutat la Juventus Bucureşti, dar s-a consacrat la Gloria Bistriţa.

- Cornel Râpă (Oţelul) - Gălăţean, crescut şi format de Oţelul. A mai jucat un an la Luceafărul, grupa de juniori antrenată de Iani Guda, şi a stat în cantonament la Mogoşoaia un sezon întreg.

- Gabriel Tamaş (West Bromwich Albion) - E din Braşov, dar n-a evoluat niciodată la echipa mare a clubului de sub Tâmpa, remarcându-se la Dinamo.

- Paul Papp (SC Vaslui) - Originar din Dej. Junioratul şi l-a petrecut la echipa din localitatea natală, Unirea. După un an petrecut la Botoşani, a fost transferat de FC Vaslui, însă iniţial a jucat pentru Farul Constanţa, sub formă de împrumut.

- Cristian Oros (Rapid) - Născut la Sighetu Marmaţiei. Oros a evoluat pentru Olimpia Satu Mare şi FC Bihor, iar apoi s-a transferat la FC Braşov, în urmă cu cinci ani.

- Cristian Săpunaru (FC Porto) - Unul dintre cei patru bucureşteni. Săpunaru a început fotbalul la FC Naţional, a fost împrumutat un sezon la Callatis Mangalia, dar s-a consacrat cu adevărat la Rapid.

- Răzvan Raţ (Şahtior Doneţk) - E din Slatina, dar s-a apucat de fotbal la Piteşti, la „Şcoala Nicolae Dobrin", de unde a făcut pasul spre Rapid.

- Florin Gardoş (Steaua) - Născut la Satu Mare. „Noul Chivu" şi-a făcut junioratul la Olimpia Satu Mare, trecând apoi pe la CSŞ Satu Mare, Florenţa Odoreu şi Someşul Satu Mare. A fost cumpărat de Concordia Chiajna, iar vara trecută a fost luat de Steaua.

- Iasmin Latovlevici (Steaua) - Este din Moldova Nouă şi a evoluat încă de mic la Poli Timişoara, cu excepţia unui sezon în care a fost împrumutat la Gloria Bistriţa.

- Liviu Antal (Oţelul) - De loc din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, Antal a plecat pe când era în clasa a cincea, să facă fotbal la Oradea. A mai trecut pe la Concordia Chiajna şi FCM Tg. Mureş înainte să ajungă la Galaţi.

- Gabriel Giurgiu (Oţelul) - S-a născut la Cluj, unde a şi jucat şapte sezoane pentru „şepcile roşii".

- Gabriel Mureşan (CFR Cluj) - Este din Sighişoara. Începuturile carierei şi le-a petrecut la Mobila Sovata şi la Gaz Metan Mediaş. Oficialii lui CFR l-au remarcat pe când juca la Gloria Bistriţa (a evoluat acolo doi ani).

- Dan Alexa (FC Timişoara) - Timişoarean get-beget. A început fotbalul la UMT, s-a mutat apoi la Rocar, dar n-a stat mult şi s-a întors acasă. La Poli însă, pentru care a evoluat de patru ori. Periplul lui Alexa a continuat la Universitatea Craiova pentru ca, după un an, să ajungă la Dinamo, rivala de moarte a bănăţenilor. După patru ani în tricoul roş-albilor, cu o pauză de un sezon petrecut în China, la Beijing Guoan, a revenit în 2006 la Poli.

- Alexandru Bourceanu (Poli Timişoara) - S-a născut la Galaţi. „Gatusso" a jucat pentru Dunărea şi Oţelul înainte să ajungă la Timişoara.

- Lucian Sânmărtean (FC Vaslui) - Este din Bistriţa. După cinci ani petrecuţi la Gloria, s-a transferat la Panathinaikos Atena. A mai evoluat pentru FC Utrecht (Olanda) şi din nou pentru Gloria Bistriţa până să ajungă la Vaslui.

- Cristian Tănase (Steaua) - Piteştean, produs al clubului FC Argeş. A ajuns în Ghencea în 2009.

- Gabriel Torje (Dinamo) - Născut şi crescut la Timişoara. La 18 ani a ajuns la Dinamo în schimbul a 2.000.000 de euro.

- Ianis Zicu (FC Timişoara) - Este din Constanţa, unde era văzut drept „noul Hagi". Zicu a fost luat de Dinamo încă de la vârsta de 16 ani, dar cele mai bune perioade ale sale s-au consemnat la Rapid şi la Poli Timişoara.

- Adrian Mutu (Fiorentina) - Originar din Piteşti, crescut de FC Argeş. Mutu s-a consacrat la Dinamo, de unde a plecat în Italia.

- Ciprian Marica (VfB Stuttgart) - Bucureştean, produs al clubului Dinamo. La 18 ani a fost cumpărat de Şahtior Doneţk, iar în 2007 a fost transferat de VfB Stuttgart.

- Marius Alexe (Dinamo) - E tot bucureştean. Este un produs 100% al clubului din Şoseaua „Ştefan cel Mare", pentru care evoluează încă de la vârsta de 10 ani. În sezonul 2008-2009, a fost împrumutat la Astra Ploieşti.

- Romeo Surdu (Steaua) - Originar din Braşov. Şi-a început cariera la echipa fanion a oraşului, de unde a ajuns la CFR Cluj în 2005 şi apoi la Steaua.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite