Ionuţ Lupescu: „Mutu şi Chivu sunt la ultima campanie de calificare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Kaiserul“ recunoaşte că naţionala are probleme înaintea partidei cu Bosnia, dar mizează pe „foamea“ actualilor lideri ai tricolorilor de a prinde un nou turneu final, înainte de a se retrage de la prima reprezentativă.

„Adevărul": Este Bosnia peste România în acest moment?

Ionuţ Lupescu:
Da, în clasament. Au două puncte în faţa noastră. Ca echipă, însă, nu. Depinde numai de jucătorii noştri dacă vor reuşi să se concentreze şi dacă vor aborda cu seriozitate partida. Dar nu cred că Bosnia este mai bună decât România.

Care ar fi atuul lor?

Au fotbalişti buni atât în compartimentul median, cât şi în cel ofensiv care evoluează la echipe bune din Europa. Dar şi noi avem în apărare fotbalişti de la echipe din Liga Campionilor. Deci...

Este decisiv pentru noi acest meci?

Nu, deloc! Noi trebuie să încercăm să luăm măcar câte patru puncte din partidele cu contracandidatele noastre pentru locul doi, adică din meciurile cu Albania, Belarus şi Bosnia. Şi, evident, să luăm şase puncte din „dubla" cu Luxemburg. Avem deja câte un punct cu Albania şi cu Belarus. Mă refer doar la locul al doilea, pentru că primul este deja antamat de Franţa. Aşa că decisive sunt aceste trei meciuri care urmează (n.r. - „dubla" cu Bosnia şi meciul cu Luxemburg). În iunie vom şti exact dacă vom mai avea sau nu şanse de calificare.

Partide despre care aţi pomenit sunt decisive şi pentru selecţioner?

Nu.

Au apărut tot felul de zvonuri potrivit cărora Olăroiu ar urma să preia naţionala.

Nu este nimic adevărat, mai ales că noi vrem să-i prelungim contractul lui Răzvan.

Lucescu jr a primit mai multe acuzaţii legate de faptul că n-a început procesul de întinerire a naţio­nalei încă din mandatul trecut.

Vorbe. În mandatul trecut, Răzvan n-avea soluţii. E uşor să vorbeşti din afară. De un an de zile, Răzvan a implementat foarte mulţi jucători tineri, dar observ că nu i se acordă deloc timp.

Păi...

Un moment. Noi nu suntem o echipă de club ca să putem lucra zilnic cu tinerii, avem doar câteva luni într-un an. Tătăruşanu, Silviu Lung jr, Râpă, Papp, Gardoş, Torje, Deac, Stancu, Ropotan sunt jucători tineri. Dacă nu li se dă timp să crească, îi stricăm şi pe ei.

Suporterii, poate chiar mass-media, au pretenţii prea mari de la această generaţie, raportându-se la rezultatele tricolorilor din trecut?

Nu mai are rost să facem astfel de comparaţii, nu are sens. S-au schimbat societatea, fotbalul, jucătorii de azi sunt crescuţi altfel decât cei care erau atunci. Jucătorii de acum au probleme de adaptare şi carenţe în pregătire. Din păcate, barometrul echipei naţionale ar trebui să fie campionatul intern, dar nu este. Echipele noastre de club nu mai ajung în primăvara europeană, iar în faza grupelor aţi văzut cum evoluează.

Apropo de probleme de adaptare. Florescu a fost dat afară, Mutu abia a revenit, Daniel Niculae nu mai prinde echipa la Monaco...

Păi, în aceste condiţii, ar trebui să nu ne mai impunem niciun obiectiv. Nivelul Ligii I este slab, iar jucătorii noştri care evoluează afară au mari probleme. Dar, şi în aceste condiţii, ne luptăm pentru calificare. Pentru că naţionala de fotbal a României încă mai are un standard ridicat, pe care vrem să-l menţinem.

Jucătorii noştri eşuează atunci când ajung „afară".

Din păcate, aici vorbim de probleme de adaptare, poate chiar de lipsă de valoare. Sunt transferaţi nişte fotbalişti care fac câteva meciuri bune, dar când ajung în străinătate clachează. Fie nu mai joacă, fie se întorc acasă cu coada între picioare.

Concluzia ar fi că, dacă nu ne calificăm, nu trebuie să fim dezamăgiţi, nu?

Nu asta e ideea. Noi căutăm soluţii, avem planuri pentru a revitaliza naţionala. De aceea, avem deja o strategie pentru Campionatul Mondial din 2014. Încercăm să promovăm foarte mulţi jucători de la tineret, o generaţie foarte bună, tocmai pentru a avea timp să‑şi găsească apetitul pentru turneul final din Brazilia. Nu întâmplător organizăm aceste amicale cu Brazilia, Columbia, Argentina şi Uruguay.

„Vasluiul câştigă campionatul!"

Cum de rezistă Emil Săndoi la naţionala de tineret, deşi a ratat trei campanii de calificare?

Practic, vorbim doar de două pentru că la prima s-a schimbat regulamentul. A urmat acea serie de 19 partide din care s-au obţinut 18 victorii, iar la ultima nu ne‑am calificat din cauza unui singur gol. Emil Săndoi face însă treabă bună la naţionala de tineret. A devenit scouterul echipelor din Liga I, deşi ar trebui să fie invers. Noi ar trebui să culegem jucători de la cluburi, nu invers. Săndoi l-a luat pe Tătăruşanu din Liga a III-a de la Juventus Colentina, pe Gardoş la fel, şi ei acum au ajuns să joace la Steaua. Şi mai sunt exemple. Vă daţi seama ce rău am ajuns dacă un selecţioner s-a transformat în scouter.

Cine crezi că va câştiga titlul?

Una dintre primele trei clasate, Oţelul, Poli Timişoara sau FC Vaslui, dar eu cred în trupa lui Viorel Hizo. Vasluienii au un echilibru pe compartimente, jucători de valoare, dar n-au suportul publicului precum timişorenii. Cred că moldovenii vor fi campioni. Bucureştencele n-au nicio şansă.

Cum îţi petreci timpul liber?

Păi nu prea am, şi nu bravez. Spre exemplu, în februarie am stat doar cinci zile acasă. În rest, am călătorit foarte mult cu toate aceste proiecte despre care am vorbit. Şi nu o spun cu părere de rău, pentru că-mi place ceea ce fac. Când o să intervină plictiseala o să fac altceva.

Ca de exemplu?

Dacă aş ştii, v-aş spune. Nu cred însă că voi mai sta mult la federaţie.

De ce?

Pentru că vreau să fac şi altceva. Îmi place să progresez, să învăţ multe lucruri noi. Fie în domeniul sportiv, fie în altele.

Unde se vede Ionuţ Lupescu peste 10 ani?

Eu nu ştiu ce voi face peste două săptămâni, d-apoi peste zece. O să muncesc şi la 50 de ani, nu sunt ca alţii care spun că se pensionează de la acea vârstă.

Şi totuşi, în momentele în care nu lucrezi....

Stau acasă, nu-mi place să ies prin oraş. Îmi dedic timpul nepoţilor mei. Îmi îndeplinesc datoria de naş şi de unchi în aceeaşi măsură (zâmbeşte larg). A, îmi place mult să schiez. La televizor nu prea mă uit, decât dimineaţa. Sunt foarte matinal şi îmi place să mă pun la punct cu ştirile de la Dedu (n.r. - Mihai Dedu, prezentatorul ştirilor de dimineaţă de la Pro TV).

„După Argentina, vrem să aducem Brazilia şi Anglia la Bucureşti"

A sosit clipa să schimbăm „liniile" la naţională?

E limpede că această schimbare va avea loc. De aceea, vrem să grăbim procesul de maturizare a jucătorilor tineri. Vrem, nu vrem, Mutu nu ştiu dacă va mai prinde următoarea calificare pentru că are o vârstă. La fel Chivu, plus că el joacă şi meciuri din trei în trei zile la un standard ridicat. Aşa că trebuie să schimbăm rândurile, vrem, nu vrem.

 „Naţional Arena" va fi gata la timp?

Da. La finalul lui mai vom avea un stadion modern, clasat în categoria „Elite", cea mai înaltă, iar meciul cu Argen­tina va coincide şi cu inaugurarea arenei.

S-au stabilit preţurile biletelor?

Am făcut mai multe simulări, urmează să definitivăm. Probabil, cu excepţia locurilor VIP şi a lojelor, vor fi patru categorii de tichete. De la peluze şi până la tribuna I, preţurile vor varia de la 10 la 35 de euro. Cred că sunt preţuri rezonabile pentru un astfel de stadion. Mi-ar plăcea ca aici atmosfera să fie alta. Să văd familii venind la meciuri, neveste cu copii, bunici...O lojă, care are 12 locuri, va costa doar la acest meci 5.000 de euro (sunt incluse aici servicii de catering, loc de parcare etc), iar un bilet la VIP va costa 100 de euro.

Ce înseamnă pentru noi acest amical cu Argentina?

Un nou început. Vrem să aducem la Bucureşti şi Anglia, şi Brazilia, nu numai să mergem noi la ei. Deşi suntem pe nu ştiu ce loc în clasamentul FIFA, oricum pentru mine nu contează acest clasament, noi ne facem treaba şi încercăm să ne păstrăm cota în lume, chiar dacă nu mai mergem la turneele finale.

În afară de meciurile naţionalei, noul stadion va găzdui şi alte partide?

Clar. În primul rând, toate meciurile reprezentantelor noastre din Liga Campionilor sau din Liga Europa se vor juca aici pentru că UEFA a ridicat nivelul pretenţiilor şi nici măcar Stadionul Steaua nu mai corespunde acum, ca să mă refer doar la echipele bucureştene. Apoi, şi pentru Liga I, stadionul poate fi închiriat. Cum arena aparţine Primăriei Capitalei nu este exclus ca acolo să mai fie organizate şi alte spectacole.

Este definitivat turneul naţionalei din vară?

Da, de fapt vorbim doar de două meciuri. La 7 iunie vom întâlni Brazilia la São Paolo, iar apoi la 11 iunie, Columbia, probabil la Cali pentru că se va inaugura şi acolo un stadion.

Apropo de Brazilia, cum comentezi că acest amical va coincide cu retragerea lui Ronaldo din naţionala „cariocas"?

Va fi frumos. Este o onoare pentru noi şi de aceea pres­ta­ţia noastră trebuie să fie la înălţime.

Alte amicale?

Unul singur stabilit. La 29 februarie 2012, la Bucureşti, cu Uruguay. Apoi vom mai vedea în funcţie şi de Euro.

Ţi se pare normal ca ierar­hia Ligii I să fie stabilită la TAS? Cazurile Timişoara, din trecut, şi acum o eventuală rejucare a meciului Pandurii - Oţelul, sunt relevante.

Absolut deloc. Nu e normal. Soluţiile trebuie să fie la noi, nu la alţii. De când am dat comisiile la Ligă văd că sunt numai probleme acolo. Le-au vrut, să se spele cu ele pe cap acum. Se pare că, la noi, unii dintre patroni sunt interesaţi să investească mai mult în avocaţi la TAS decât în propria echipă.

Te disociezi cumva de Dumitru Dragomir, care e vicepreşedinte al FRF...

E vicepreşedinte doar când vrea (râde).

Dar aceste decizii de la TAS care contrazic hotărârile luate în ţară nu ne dăunează?

Ba da, afectează activitatea de la Ligă. Este o imagine proastă pentru cei care organizează campionatul.

Ioan Angelo Lupescu

Data şi locul naşterii:  09.12.1968, Bucureşti
Post: mijlocaş
A jucat la: Dinamo, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, Bursaspor, Al-Hilal
Cupele europene
- Meciuri / goluri: 44 / 2
- A ajuns în semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo
Palmares: A cucerit două titluri şi trei cupe ale României. A cucerit o cupă a Germaniei
Echipa naţională
- Selecţii / goluri:  74 / 6
- A jucat la turneele finale ale CM 1990, CM 1994, CE 1996 şi CE 2000.

"Vă daţi seama ce rău am ajuns dacă Emil Săndoi a devenit scouterul echipelor din Liga I! Ar trebui să fie invers. Noi ar trebui să culegem jucători de la cluburi."

"Va fi greu să ieşim din mediocritate. Baza renaşterii trebuie să fie un campionat sănătos, cu investiţii adevărate, dar la noi..."

"La Dinamo, problema e că sunt prea mulţi consilieri. Asta le-a dăunat, dar e treaba lor.

Lupescu despre:

-  Mircea Sandu - Un om cu mare experienţă.
-  Dumitru Dragomir - A trecut prin toate funcţiile din fotbal, om uns cu toate alifiile.
-  Gigi Becali - Mi-aş dori să facă mai mult pentru România ca europarlamentar.
-   Cristi Borcea - Cu cât e mai departe, la Miami în America, e mai bine pentru Dinamo, dar şi pentru el (râde).
-   George Copos - Un afacerist abil.
-   Adrian Porumboiu - Un om pătimaş. A reuşit să facă din nimic o echipă care se bate la titlu.
-   Marian Iancu - N-am nimic de spus despre el.
-   Arpad Paszkany - A creat un brand la CFR, a avut succes şi e normal să aibă acum şi un sezon mai slab.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite