Mutu aleargă după record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu
Adrian Mutu

Ajuns veteran la naţională, fotbalistul Cesenei poate intra astăzi în istorie dacă reuşeşte un gol în poarta Uruguayului.

N-a fost Argentina, dar e Uruguay. „O echipă formidabilă, care acum e înaintea Argentinei şi Braziliei", aşa cum ne-a avertizat selecţionerul Victor Piţurcă. Naţionala lui Suarez şi Forlan e prima echipă mare care joacă un amical la Bucureşti, după cel disputat de Germania, în 2004, pe Giuleşti şi câştigat de tricolori cu 5-1.

Dacă România traversează una dintre cele mai proaste perioade din istoria naţionalei, Uruguayul e la polul opus. Exceptând perioada fotbalului romantic, când celeştii au câştigat două titluri mondiale (1930 şi 1950) şi zece Copa America, echipa statului cu doar trei milioane de locuitori are acum cel mai bun lot, beneficiind de o generaţie de excepţie. De altfel, pentru uruguayeni vorbesc rezultatele. ­N-au mai pierdut un meci, amical sau oficial, din iulie 2010, strângând 13 meciuri fără înfrângere şi cucerind anul trecut pentru a 15-a oară Copa America.

Piţi l-a pierdut pe nicoliţă

Contra unei echipe a cărei valoare nu poate fi pusă la îndoială, Piţurcă mizează pe o echipă mixtă. Selecţionerul a încercat să îmbine experienţa cu tinereţea. N-a renunţat la Mutu, încercând să-l câştige pentru echipă, i-a dat un avertisment căpitanului Raţ, care freacă tuşa la Şahtior, şi-a confirmat sprijinul faţă de Tătăruşanu şi încrederea vizavi de Chiricheş, al cărui loc în naţională pare bătut acum în cuie. Piţi l-a pierdut însă pe Nicoliţă, accidentat luni la antrenament, şi în locul lui l-a chemat de urgenţă pe rapidistul Roman. Reprezentativa României, locul 55 în lume, are o medie de vârstă puţin peste 25 de ani şi doar doi jucători, Mutu şi Marica, care au mai mult de 50 de selecţii la lot.

„briliantul" e mai prolific decât vedetele celeştilor

Contra Uruguayului, Mutu poate intra în istorie. El se află la numai o reuşită de recordul de goluri deţinut de Gică Hagi. „Regele" a marcat de 35 de ori, iar „Briliantul" îi vânează de mult recordul. Va trebui să fie însă atent, deoarece Piţurcă l-a atenţionat public că nu-i va tolera individualismul. „O să depăşesc acest record, acum sau mai târziu.

E destul de important pentru mine, dar nu esenţial", a spus fotbalistul. Mutu, virtual retrogradat cu Cesena, a venit ultimul la lot şi a mărturisit cu nonşalanţă că n-a auzit de Bumba, cel despre care Piţi a spus că-i poate lua locul. „După nume, ar trebui să fie o bombă", a spus decanul de vârstă şi de selecţii al naţionalei. Oarecum surprinzător, Mutu e peste toţi atacanţii Uruguayului la numărul de goluri înscrise pentru prima reprezentativă. Are 34, în vreme ce Forlan a reuşit doar 32, Suarez 26, iar Cavani 10.

Ne-au bătut în 2006

România şi Uruguay s-au întâlnit de patru ori în istorie. Sud-americanii ne-au bătut la Mondialul din 1930, scor 4-0, apoi în 1966, i-am învins într-un amical la Bucureşti, cu 1-0 (gol Constantin Iancu), un an mai târziu am remizat la Montevideo, scor 1-1, tot într-un amical, iar în 2006, Uruguay a învins România cu 2-0, la Los Angeles, într-o altă partidă de pregătire. Din echipele de atunci, la noi au supravieţuit Mutu, Goian şi cei doi Niculae, iar la ei Fucile, Godin, Abreu, Perez şi Alvaro Gonzales. Selecţioneri erau ca şi acum Victor Piţurcă şi Oscar Washinghton Tabarez.

Mai trebuie 20.000 de fani

„Mizez pe 30.000 de spectatori la meciul cu Uruguay", a spus Mircea Sandu când a fost întrebat dacă nu se teme că România va juca pe un stadion gol. Pentru ca visul „Naşului" să se îndeplinească, azi e nevoie ca încă 20.000 de oameni să dorească să vină la meci, ţinând cont că până aseară nu se vânduseră decât 10.000 de bilete.

34 de goluri a marcat Mutu pentru naţionala României în 72 de meciuri jucate.

Tatăl lui Forlan a jucat la Bucureşti

Vedeta uruguayenilor, Diego Forlan, se trage dintr-o familie de fotbalişti, atât tatăl său, Pablo, cât şi bunicul, Juan Carlos, jucând pentru echipa naţională. Toţi trei sunt câştigători ai Copa America, iar Pablo Forlan a evoluat la Bucureşti, contra României, în amicalul din 1966. El a jucat fundaş dreapta şi l-a avut ca adversar direct pe Pîrcălab, care nu-şi aduce aminte prea multe lucruri despre el.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite