Mutu, rechemat pentru coeficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piţurcă şi Mutu  s-au împăcat pentru  a readuce România  în a doua urnă valorică  la tragerile la sorţi
Piţurcă şi Mutu s-au împăcat pentru a readuce România în a doua urnă valorică la tragerile la sorţi

Selecţionerul Piţurcă a recunoscut că obiectivul său imediat e să adune puncte pentru revenirea în urna a doua valorică înaintea preliminariilor pentru Euro 2016. Selecţionerul Victor Piţurcă a explicat ieri, într-o oarecare măsură, la conferinţa de presă de dinaintea meciului cu Belarus, argumentele pentru care i-a readus pe Mutu şi pe Tamaş la naţională, deşi şansele de calificare la Euro 2012 sunt apropiate de zero.

Principalul motiv e legat de  campania pentru Europeanul din 2016, obiectivul din contractul lui Piţi cu prima reprezentativă. Chiar dacă, cel mai probabil, Mutu nu va ajunge la turneul final din Franţa din cauza vârstei (ar avea atunci 37 de ani), Piţurcă se gândeşte că „Briliantul" i-ar putea fi de folos pentru meciurile rămase din această campanie şi pentru cea următoare.

Scopul? Obţinerea de cât mai multe puncte la coeficient care să scoată România din urna a patra valorică, acolo unde a fost la tragerea la sorţi pentru CM 2014, şi, automat, o grupă cât mai uşoară de calificare pentru Euro 2016.

„Vreau să câştigăm cele două jocuri rămase, trebuie să pregătim foarte bine viitoarea campanie de calificare. Miza există la naţională chiar şi la un meci amical. Vedeţi care sunt dezavantajele, ajungi în urna a patra şi nu mai poţi să te califici. Trebuie să urcăm cel puţin în urna a doua cât mai repede", a explicat selecţionerul.

Bosnia a bătut mereu Luxemburg

Nici statistica nu ţine cu România înaintea meciurilor de mâine. Pentru a mai spera că va merge la turneul din Ucraina şi Polonia, naţionala noastră are nevoie ca, în meciul dintre Bosnia şi Luxemburg de azi, oaspeţii să câştige cel puţin un punct. Din patru întâlniri directe, însă ex-iugoslavii le-au câştigat pe toate, iar jucătorii din Ducat n-au reuşit să înscrie decât un gol.

Meciul cu Belarus, pentru locul trei

Dacă după remiza cu Franţa, 0-0, la inaugurarea „Arenei Naţionale", Piţurcă declara că el crede în continuare în şansele de calificare la Euro 2012, mizând pe un rezultat bun al echipei din Luxemburg în Bosnia, acum, selecţionerul s-a răzgândit. "Pentru Bosnia e un meci decisiv şi e foarte puţin probabil ca Luxemburg să facă surpriza". Cum FRF a aranjat deja un amical cu Belgia în ziua în care se vor disputa barajele pentru turneul final, e clar că meciul de azi cu Belarus va fi unul doar pentru locul trei al grupei.



Mutu vrea să fie căpitan

Proaspăt revenit la naţională după suspendarea de trei meciuri impusă de Piţurcă, Mutu râvneşte la banderola de căpitan, purtată ultima oară de Raţ. "De când a venit domnul Piţurcă, a spus clar că eu voi fi căpitanul echipei. Acum, după episodul San Marino, nu ştiu, o să vedem mâine. Dacă o să-i dea banderola lui Raţ sau altcuiva nu e totuşi nicio problemă", a spus atacantul Cesenei.

Mutu şi-a exprimat şi regretul că nu a fost chemat pentru meciul cu Franţa. „M-am uitat la acel joc cu părere de rău la televizor. Păcat că nu am putut să joc şi eu cu stadionul plin", a mai afirmat „Briliantul", care a explicat şi de ce randamentul său de la Cesena nu e cel aşteptat: „Am fost folosit ca vârf împins, dar de acum voi juca pe postul meu obişnuit, cel de atacant retras".

"Nu mă aşteptam să fiu iertat atât de repede de selecţioner, dar l-am sunat de câteva ori şi l-am convins."

"S-a exagerat cu acel episod din San Marino, atunci doar m-am relaxat puţin după un cantonament lung."
Adrian Mutu
atacant România

Meciul cu Belarus, pentru locul trei



S-au vândut 13.000 de bilete. Chiar dacă se aşteptau la un stadion plin cu Belarus, tricolorii vor fi, totuşi, dezamăgiţi la startul partidei. Cu toate cele 5.000 de tichete oferite gratuit copiilor, pensionarilor şi femeilor, federalii au vândut 13.000 de tichete.

Chivu a ratat întâlnirea cu „tricolorii". Fundaşul lui Inter s-a aflat câteva zile în Bucureşti, dar n-a apucat să-şi vadă foştii coechiperi. „L-am sunat pe Cristi pentru că voiam să îl invit să ne viziteze, dar din păcate era deja în drum spre aeroport", a explicat Mutu.

Victorie cu Italia la Under 19. Tinerii tricolori au început cu dreptul, 2-1 cu Italia, turneul de calificare în Runda de Elită a preliminariilor Euro 2012. Golul victoriei a fost marcat de Gavra în minutul 90+3.

De la bieloruşi vine ploaia

Meciul din această seară, de pe „Arena Naţională", ar putea fi şansa ideală pentru constructorii stadionului de 55.000 de locuri să le prezinte suporterilor şi acoperişul. Organizatorii partidei România - Belarus se aşteaptă ca la ora jocului, care va începe la 21.30, să plouă. În consecinţă, va fi nevoie ca „Arena Naţională" să fie acoperită. Şi pentru protecţia spectatorilor dar şi pentru protejarea gazonului.

Stadionul bucureştean, care a costat peste 200 de milioane de euro, beneficiază de un acoperiş modern, „cuibărit" în zona monitoarelor-gigant. „Căciula" arenei se deschide electronic, precum o umbrelă, iar în maximum 15-20 de minute închide etanş stadionul, reuşind să blocheze orice strop de ploaie. Organizatorii au testat acoperişul chiar ieri, iar proba a mers fără probleme.

Interesant este că acest acoperiş retractabil a costat 20 de milioane de euro, chiar mai mult decât construirea stadionului din Ploieşti (17 milioane de euro). „Căciula"  a fost montată pe „Arena Naţională" la finalul construcţiei. Oficialii federali au fost nevoiţi să apeleze la deschiderea acoperişului după ce au primit informaţii de la meteorologi că la meciul cu Belarus cel mai probabil va ploua. Dacă pe parcursul zilei de astăzi vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în această perioadă a anului, spre seară se anunţă averse. Maxima va fi de 30 de grade Celsius, în timp ce minima nu va coborî sub 11 grade Celsius.

Adrian Mutu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite