Mizează pe Grozav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Piţurcă intenţionează să-i ofere atacantului de la „U“ Cluj şansa debutului la echipa naţională.

Deşi în România se tot vorbeşte de reconstrucţia echipei naţionale, Victor Piţurcă promovează destul de greu fotbalişti la prima reprezentativă. Pentru amicalele cu Elveţia şi Austria, Piţi a chemat la lot doar doi debutanţi, Maxim şi Grozav, ambii internaţionali de juniori şi de tineret. Pe ultimul, Piţi intenţionează să-l folosească astăzi chiar titular, evoluţiile din Liga I ale fotbalistului de 22 de ani fiind pe placul selecţionerului.

E nepotul lui Ţălnar

Grozav e unul dintre puştii- minune lansaţi şi crescuţi de Unirea Alba Iulia, dar care a avut şansa, ca la 19 ani să fie transferat de Standard Liege. „Vinovat" de acest lucru a fost Ladislau Bölöni, care era antrenor la echipa belgiană şi a crezut de la început în steaua lui Grozav. Loţi fusese impresionat de faptul că, până la 19 ani, Gicu jucase peste 60 de meciuri la seniori, iar atunci când i-a fost propus de un impresar a acceptat imediat să-l testeze.

Cariera lui Grozav la Liege a depins însă de soarta lui Bölöni şi, odată cu plecarea acestuia, românul a fost trimis la echipa a doua, deşi nu împlinise încă 20 de ani şi prinsese 15 meciuri în prima garnitură a belgienilor. Semieşecul de la Liege nu l-a descurajat însă pe nepotul lui Cornel Ţălnar, care a acceptat să revină acasă şi să semneze cu „U" Cluj până în 2015. Grozav face parte din lotul pe care Florian Walter îl va muta la Petrolul, aşa că din toamnă va juca la Ploieşti.

sPANIA A RÂVNIT LA MAXIM

Celălalt debutant din lotul lui Piţurcă, Alexandru Maxim, are şi el o poveste interesantă. Originar din Piatra Neamţ, Maxim a jucat la Şcoala de fotbal Ardealul, iar la 17 ani a fost transferat de Espanyol Barcelona. În primul sezon la iberici, Alex a marcat golul victoriei echipei sale în finala campionatului de juniori Under 19 şi toate ziarele au scris că Federaţia de la Madrid va încerca naturalizarea lui. Maxim n-a avut însă norocul de a debuta la echipa mare a lui Espanyol pentru că s-a accidentat şi a lipsit de pe teren aproape un an, iar când a revenit s-a trezit marginalizat. Din acest motiv s-a întors în ţară, a semnat cu Pandurii, iar evoluţiile bune l-au adus la naţională.

Elveţienii ne surclasează la echipe

Naţionala Elveţiei a ratat calificarea la Euro 2012, terminând pe locul trei într-o grupă cu Anglia, Muntenegru, Bulgaria şi Ţara Galilor. Cu toate acestea, adversara României din această seară dispune de fotbalişti care joacă la formaţii titrate din Europa. De fapt, elveţienii ne umilesc într-un duel al formaţiilor de la care provin fotbaliştii selecţionaţi. În vreme ce la noi doar Goian (Rangers), Torje (Udinese) şi Raţ (Şahtior) ţin cât de cât capul sus, naţionala lui Hitzfeld are în componenţă fotbalişti de la Napoli (Inler, Dzmaili), Juventus (Lichtsteiner), Arsenal (Djourou), Fulham (Senderos), Bayern München (Shaqiri) plus alţi şase fotbalişti din Bundesliga.    

Piţurcă, la meciul 72 ca selecţioner

Partida de la Lucerna va fi a 72-a pentru Piţurcă din postura de selecţioner al României. El are în palmares 40 de victorii, 17 egaluri şi 14 înfrângeri, golaveraj 120-53 şi este pe locul doi într-un clasament al tehnicienilor care au pregătit naţionala, fiind depăşit doar de Iordănescu care are 83 jocuri ca selecţioner. Piţurcă se regăseşte şi într-un top 10 select al selecţionerilor în funcţie, după numărul de meciuri în care au condus naţionale, alături de Berti Vogts (Azerbai-djan), Morten Olsen (Danemarca), Dirk Advocaat (Rusia), Giovani Trappatoni (Irlanda) ori Joachim Low (Germania).

Echipe diferite în cele două amicale

Piţurcă a convocat pentru acţiunea din Elveţia şi Austria 23 de fotbalişti deoarece intenţionează să dea o şansă fiecăruia în aceste meciuri. El a pregătit două formule de echipă diferite, încercând să le facă echilibrate.

Ce urmează pentru România în 2012

5 iunie: Austria - România (amical)
15 august: Slovenia - România (amical)
7 septembrie: Estonia - România (prel. CM 2014)
11 septembrie: România - Andorra (prel. CM 2014)
12 octombrie: Turcia - România (prel. CM 2014)
16 octombrie: România - Olanda (prel. CM 2014)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite