Meciul cu Ronaldo, la preţ de matineu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zicu (stânga), Alexa şi Surdu trec pe lângă un tomberon  din Sao Paolo
Zicu (stânga), Alexa şi Surdu trec pe lângă un tomberon din Sao Paolo

România „cinsteşte“ amicalul cu cea mai titrată naţională din lume şi totodată meciul de retragere al unuia din cei mai mari fotbalişti ai ultimilor 20 de ani cu o echipă încropită, fără antrenor şi fără „federali“. De la Federaţie, antrenori şi până la jucători, toată lumea priveşte amicalul de mâine-noapte ca pe o corvoadă.

Se spune că nu în fiecare zi poţi juca cu Brazilia. ­Într-adevăr, România a reuşit să perfecteze un amical cu naţionala auri-verde după numai puţin de 37 de ani, dar tricolorii tratează meciul de la Sao Paolo de parcă i-ar avea adversari zi de zi pe Robinho, Maicon sau Neymar. Fără primii oameni din Federaţie, fără antrenor şi fără cei mai buni jucători, naţionala noastră pare că are de îndeplinit o misiune neplăcută la Sao Paolo.

VEZI AICI IMAGINI VIDEO ŞI FOTO DE LA SOSIREA TRICOLORILOR ÎN BRAZILIA


Dacă, spre exemplu, la Mondialul din Mexic 70, Rică Răducanu s-a rugat o repriză întreagă pe bancă de selecţionerul Angelo Niculescu să-l bage şi pe el cu Brazilia, „Tamango" având până la urmă „onoarea" să ia un gol de la Pele, acum pare că nimeni nu are chef de cvintuplii campioni mondiali. În aceste condiţii, nu e exclus ca, pentru amicalul din august, argentinienii să solicite să schimbe clauza de un milion de euro pentru prezenţa lui Messi sau Tevez într-una care să garanteze participarea „supervedetelor" Mutu, Săpunaru, Tamaş sau Raţ.

Federaţia, fără capi - antrenori, trei secunzi

În mod normal, delegaţia tricolorilor pentru cel mai important turneu de amicale al naţionalei din ultimii 20 de ani ar fi trebuit să fie condusă de preşedintele Mircea Sandu şi de directorul general, Ionuţ Lupescu, cei care erau în fruntea echipei la toate acţiunile. Numai că acum şefi vor fi secretarul general Adalbert Kassai, cel care se ocupă de problemele interne ale Federaţiei, şi nu de echipa naţională, şi vicepreşedintele Octavian Goga. Nici măcar veşnicul „turist" cu naţionala, alt vicepreşedinte FRF, Mitică Dragomir nu va merge în Brazilia.

Situaţie inedită pe banca tehnică a naţionalei. Demisia lui Răvan Lucescu l-a luat pe nepregătite pe Mircea Sandu. Se pare că Naşu' ar fi avut o înţelegere cu Răzvan pentru ca acesta din urmă să stea pe banca naţionalei şi la acest turneu, indiferent de rezultatul cu Bosnia. Supărat însă că Sandu l-a atacat violent şi, mai mult, a şi pronunţat numele lui Olăroiu ca succesor în funcţia de selecţioner, deşi România păstra şanse de calificare, Răzvan a răspuns cu aceeaşi monedă, lăsând naţionala chiar în ziua plecării spre Brazilia.

Latovlevici, Pantilimon şi Bourceanu s-au plimbat prin jurul hotelului

Latovlevici, Pantilimon  şi Bourceanu s-au plimbat  prin jurul hotelului

Emil Săndoi, selecţionerul echipei de tineret care n-a fost în stare să bată Kazahstanul, a fost chemat de urgenţă pentru meciul cu Brazilia, dar acesta s-a ferit să-şi asume responsabilitatea pentru rezultat, spunând că el doar „completează" stafful tehnic. Staff care îi mai conţine pe secunzii Ştefan Iovan şi Bogdan Stelea, precum şi pe metodistul Apolzan. Cel mai probabil, echipa va fi condusă în acte de Fane Iovan.

„Stranierii", mai egali ca jucătorii din ţară

Dar cea mai greu de înţeles decizie a Federaţiei este ­faptul că a permis grupului de jucători din străinătate ­să-şi ia vacanţă în timpul acestor meciuri pe unicul criteriu că aceştia sunt obosiţi. De parcă Torje sau Gardoş, spre exemplu, nu ar fi venit după un retur comprimat cu meciuri din trei în trei zile şi, în plus, au mers cu echipele lor, Dinamo şi Steaua, şi până în finala Cupei României. În total, aproape 20 de partide în ultimele trei luni, ritm poate chiar mai susţinut ca al „stranierilor".

Astfel, Mutu, Tamaş, Raţ şi Săpunaru şi-au luat bagajele şi au plecat în vacanţă. Dacă ultimii doi au avut sezoane pline, duse până la capăt (Săpunaru) sau aproape de final (Raţ) pe trei fronturi, campionat, cupă şi cupele europene, Mutu şi Tamaş au fost implicaţi doar în campionat şi nici aici în totalitate, „Briliantul" fiind suspendat în prima parte a sezonului pentru Fiorentina, iar Gabi privind multe meciuri ale lui WBA din postura de rezervă. În locul lor, asemenea Nigeriei înainte de amicalul cu România din 2005, federalii au chemat pe cine au putut, apelând la cei care nu plecaseră încă în vacanţe. Aşa au apărut la naţională pentru meciul cu Brazilia jucători precum Ţucudean de la Dinamo, care îşi numără pe degetele de la mâini meciurile din Liga I,

Robben „şi-a sacrificat" vacanţa

Spre deosebire de „vedetele" din tabăra naţionalei noastre, care au preferat să se odihnească în loc să joace contra Braziliei, Olanda, care a evoluat sâmbătă contra naţionalei lui Robinho (0-0), a venit cu echipa bună. Singurii absenţi de marcă au fost Sneijder şi Van der Vaart, în rest au venit, printre alţii, Robben, Van Persie, Kuyt sau Afellay, proaspăt câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona.

La fel ca România, şi Olanda are programat un turneu sud-american, batavii urmând a juca miercuri cu Uruguay, în reeditarea semifinalei de la Mondialul din Africa de Sud. Un alt caz este cel al spaniolilor, care, după ce au învins SUA cu 4-0, vor juca un alt amical, în Venezuela. Lotul ibericilor este garnisit cu vedetele de la Barcelona şi Real Madrid, ale căror sezoane le putem considera cel puţin la fel de „epuizante" ca ale lui Mutu, Săpunaru, Tamaş sau Raţ.

Hagi şi Dobrin n-au avut şansa asta

România a avut ocazia să joace contra Braziliei doar de două ori în istorie. Ambele partide în anii '70, una oficială, la Mondialul din Mexic, iar a doua, patru ani mai târziu, înaintea CM din Germania, un amical la Sao Paolo. Doi dintre cei mai mari jucători din istoria naţionalei noastre, Dobrin şi Hagi, n-au avut şansa pe care o au azi Ţucudean sau Giurgiu. „Gâscanul" a fost în lotul pentru Mondialul mexican, dar, din cauza unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu, nu a jucat niciun minut, iar faptul că nu a apucat să se dueleze cu Pele a rămas marele regret din cariera piteşteanului. Nici Hagi n-a mai fost mai norocos. În cei 18 ani petrecuţi sub tricoul naţionalei, „Regele" a fost doar o dată aproape de un meci cu Brazilia, atunci când Suedia le-a interzis tricolorilor semifinala cu echipa lui Romario, la Mondialul din 1994.

Meciurile României cu Brazilia

- CM Mexic 1970:        Brazilia - România     3+2
- Amical, Sao Paolo 1974     Brazilia - România    2+0

Lotul României

- Portari: Pantilimon (FC Timişoara), Tătăruşanu (Steaua), S. Lung (Univ. Craiova).
- Fundaşi: Râpă (Oţelul), Papp (FC Vaslui), Oros (Rapid), Gardoş , Latovlevici, G. Matei (toţi de la Steaua).
- Mijlocaşi: Torje (Dinamo), Cr. Tănase (Steaua), Giurgiu, Antal (Oţelul), G. Mureşan (CFR Cluj), Alexa (Rapid), Sânmărtean (FC Vaslui), Bourceanu, Zicu (FC Timişoara).
- Atacanţi: Marica (Stuttgart), Alexe (Dinamo), Surdu (Rapid), Ţucudean (Dinamo).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite