România are un jucător care a fost dorit de naţionala Spaniei. Vezi cine putea ajunge coleg cu Xavi şi Iniesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbalistul de la Pandurii  Tg. Jiu a reuşit o cursă impresionantă în partida cu Andorra
Fotbalistul de la Pandurii Tg. Jiu a reuşit o cursă impresionantă în partida cu Andorra

A ajuns la o vârstă fragedă în Spania şi a impresionat chiar la primul sezon, iar federaţia iberică pusese ochii pe el, interesându-se cum l-ar putea naturaliza.

Deşi a jucat numai zece minute, şi doar în meciul contra Andorrei, Iulian Alexandru Maxim e poate singurul câştig cert al unei naţionale care îşi caută în continuare formula de succes. Mijlocaşul de la Pandurii a reuşit la ultima fază a meciului o cursă de aproape 50 de metri în care şi-a înşirat toţi adversarii întâlniţi în cale, după care a marcat în poarta lui Gomes. „Max are un dribling şi o viteză uimitoare şi, păstrând proporţiile,  aduce în joc cu Iniesta. Şi încă nu e la forma lui fizică cea mai bună", spunea în urmă cu o săptămână antrenorul de la echipa de club, Petre Grigoraş.

Deşi a impresionat şi în campionat, Piţurcă l-a preferat la naţională tot pe deja uzatul Cristi Tănase, iar reacţia publicului s-a văzut. Stelistul a fost fluierat copios de fani în timpul meciului, iar la final aceştia au salutat înlocuirea lui cu Maxim. „Am vrut să încep meciul cu el, dar la pregătire nu m-a convins şi de aceea am mers tot pe mâna lui Tănase. Mă bucur însă că Alexandru a intrat bine şi a marcat", a explicat Victor Piţurcă ţinerea fotbalistului de la Pandurii pe banca de rezerve.

De la Piatra Neamţ la Barcelona

Drumul lui Max de la fotbalul mic la fotbalul mare a fost lung, întortocheat şi presărat cu trăiri sinusoidale. Puştiul Maxim s-a apucat de fotbal la Piatra Neamţ, însă nu la Ceahlăul, ci la Olimpia, un club sportiv şcolar din oraşul de sub Pietricica. N-a stat decât un an acolo, deoarece familia s-a mutat la Cluj, iar copilul a trebuit să se transfere la Şcoala de Fotbal „Ardealul". Mutarea s-a dovedit inspirată, întrucât gruparea cu pricina era specializată pe trimiterea juniorilor în străinătate. Aşa a ajuns Maxim ca la 17 ani să fie luat de Espanyol Barcelona. La pachet cu portarul Dinu Moldovan, acum la Astra. În acelaşi timp cu el, Chiricheş a plecat la Benfica, iar Răduţ la Sporting Lisabona. Toţi, prin intermediul impresarului Lucian Marinescu, fost internaţional român şi jucător la Rapid.

A făcut-o pe Espanyol campioana Spaniei

Primul sezon al lui Maxim la juniorii lui Espanyol a fost excepţional. Echipa lui a câştigat titlul, iar el a marcat golul victoriei în finala cu Villareal, în minutul 86. "A fost o acţiune de pe partea dreaptă a unui coleg şi când l-am văzut că o să centreze am plecat în sprint de pe la 25 de metri, am scăpat de marcaj şi am finalizat cu capul de la 11 metri", a rememorat fotbalistul cel mai important gol din cariera lui. Viteza lui a fost decisivă.

A doua zi, poza blondului din România a apărut în „AS", „Marca" şi „El Mundo Deportivo", iar de aici până la se vorbi de o naturalizare a lui Maxim n-a fost decât un pas. „Nu ştiu cât de concrete au fost discuţiile, dar eu am preferat mereu România. Visul copilăriei mele a fost să joc la Ceahlăul, apoi m-am visat la Steaua, iar ca idol l-am avut pe Zinedine Zidane", a mărturisit Max. Celebritatea juvenilă i-a jucat însă şi feste, pentru că, după cum recunoaşte, l-a cam luat de nas. Copilul din Piatra Neamţ nu mai era chiar copil, era campion al Spaniei, şi pretendent la un loc în prima echipă a lui Espanyol. Şi atunci a căzut ghilotina. O accidentare gravă şi opt luni pe tuşă. Adio promovare la echipa mare!

Fabregas l-a încurajat la spital

Familia, prietenii, fratele, impresarul i-au fost alături. Părinţii lui stau la Brescia, încă de pe vremea când Maxim avea 14 ani. Au plecat la muncă pentru a scăpa de sărăcia din ţară şi acum sunt tot acolo. Toţi, dar mai ales fotbalistul, au simţit şocul ieşirii din circuit. Max nu mai era un viitor posibil coechipier la tineretul „furiei roja" cu Jordi Alba, De Gea, Tello ori Alcantara, ci zăcea pe patul unui spital din Barcelona cu oasele rupte. La clinica de recuperare l-a întâlnit pe Cesc Fabregas, pe atunci la Arsenal. Fabre i-a vorbit frumos şi l-a încurajat, iar asta a contat enorm în psihicul românului. Revenirea pe gazon n-a fost însă încurajatoare. Espanyol l-a împrumutat la Badalona, în liga a treia, unde s-a accidentat din nou.

Refuzat de Rapid, bun pentru Pandurii

„Spre norocul meu am căzut, să zic aşa, cu picioarele pe pământ. Adică am înţeles că în fotbal azi eşti sus, mâine eşti jos. Ratasem un culoar important şi vrând-nevrând a trebuit să-mi întorc capul spre România, unde nu jucasem niciodată la nivel de seniori", a dezvăluit el. Prin intermediul impresarului Marinescu a fost propus la Rapid, dar George Copos a refuzat să scoată din buzunar câteva mii de euro pentru a-l lua. „Iar luăm fotbalişti după care trebuie să stăm să vedem dacă confirmă? Şi dacă nu e bun?", i-a spus Copos preşedintelui Dinu Gheorghe, cel care susţinuse varianta achiziţionării.

De Pandurii s-a interesat la fostul coleg de la juniori, Vlad Chiricheş. „ E bine aici, seriozitate, antrenor bun, banii la zi, nu e presiune. Ar fi bine pentru tine", a sunat recomandarea lui Chiricheş.

Impresarul a vorbit cu Grigoraş, tehnicianul l-a văzut la antrenament şi a fost convins de calităţile lui. Aşa a ajuns Maxim în România, de unde a început drumul către echipa naţională. Un drum relativ scurt, ţinând cont că în momentul primei convocări, în luna mai, el nu adunase 25 de partide în Liga 1.

„Principala calitate a lui Max e tehnica deosebită în regim de viteză. Poate juca orice la mijlocul terenului, dar cel mai bun randament îl dă pe aripa stângă", crede antrenorul de la echipa de club. Exact zona din care Maxim a plecat cu mingea la picior şi nu s-a mai oprit până n-a văzut-o în poarta adversarilor.

Coleg de cameră cu Gicu Grozav

La naţională, Alexandru Maxim împarte camera cu un alt fotbalist foarte tânăr, promovat de Victor Piţurcă. El şi Gicu Grozav, de la Petrolul, au fost doriţi insistent de Steaua, în această vară, dar transferurile lor au fost refuzate de conducerile cluburilor de care aparţin.

CV: Maxim

Data şi locul naşterii: 8 iulie 1990, Piatra Neamţ
Înălţime/Greutate: 1,78 m/ 69 kg
A jucat la: Olimpia Piatra Neamţ, Ardealul Cluj, Espanyol, Badalona, Pandurii
Meciuri - goluri în Liga 1: 32 -6
Selecţii - goluri la naţională: 3-1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite