„Mânjii“ au rămas mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expresia de pe feţele elevilor lui Emil Săndoi de la finalul meciului cu Anglia este grăitoare pentru  situaţia întregului fotbal românesc Foto: Getty Images
Expresia de pe feţele elevilor lui Emil Săndoi de la finalul meciului cu Anglia este grăitoare pentru situaţia întregului fotbal românesc Foto: Getty Images

Selecţionata de tineret a României n-a reuşit să întoarcă rezultatul din meciul tur cu Anglia (1-2), obţinând un egal care o privează de prezenţa la Campionatul European de la anul . În perioada în care toţi marii capi ai fotbalului românesc se plâng de lipsa de valoare din campionatul autohton, „mânjii“ lui Săndoi au încercat să demonstreze contrariul.

Echipa de tineret a României a ţinut morţiş să arate ieri că oricând Universitatea Craiova, Oţelul, Steaua sau Dinamo se pot bate de la egal la egal cu forţele din Anglia, Chelsea, Manchester United sau Sunderland. Asta cel puţin la nivel de juniori. Le fel cum declarau că n‑au văzut sărăcie ca în România, englezii nu l-au observat nici pe Sburlea care a tras încă din primul minut un şut excelent, scos cu greu de Fielding.

Calm englezesc

În ciuda declaraţiilor, britanicii au venit la Botoşani extrem de relaxaţi şi, ajutaţi de atmosfera câmpenească creată de fanii moldoveni, au continuat apatic meciul, însă Alexe, cu două ocazii uluitoare, Torje şi din nou Sburlea n-au reuşit să marcheze istoricul gol al calificării. De la oaspeţi parcă doar Sturridge a luat jocul în serios în prima repriză, atacantul lui Chelsea fiind blocat în două rânduri de Lung, după ce îi lăsase lejer în urmă pe Papp şi Găman.

Lipsa de eficacitate a echipei mari a lui Lucescu a părut totuşi să se fi transmis şi către tricolorii mici. În a doua repriză, băieţii lui Săndoi au atacat pe toate căile posibile, încercând fie prin centrări, pase pe jos, driblinguri în viteză sau şuturi de la distanţă să spargă ghinionul celor 12 ani fără calificări la turnee finale de tineret. Cel mai bun tricolor, Sabrin Sburlea, a încercat de două ori să-l învingă pe Fielding de la circa 35 de metri, dar din nou fără succes, iar Bicfalvi, Torje sau Bărboianu au fost imprecişi în faţa porţii. S-a terminat 0-0, România U21 a ratat din nou calificarea la un turneu final, însă a câştigat câteva promisiuni pentru generaţia următoare a primei reprezentative.

Săndoi nu ştie dacă mai continuă

În ciuda faptului că are un bilanţ bun ca selecţioner la tineret, cu 37 de meciuri, 19 victorii, 11 egaluri şi 7 înfrângeri, Emil Săndoi (foto) a ratat trei calificări la turneele finale ale Campionatului European. În 2006 s-a clasat pe locul doi în grupă după Germania, în 2008 a pierdut calificarea la baraj, România fiind învinsă în ultimul meci, acasă, de Ţara Galilor, scor 0-3, iar ieri a făcut doar egal cu Anglia, irosind şansa de a merge la Euro 2011. Din acest motiv, el nu ştie dacă va mai continua pe banca tricolorilor mici. „Voi avea o discuţie cu cei din conducerea FRF privind viitorul meu. Mi s-a propus prelungirea contractului, dar acum sunt bulversat.

Calificarea s-a pierdut în Anglia şi regret enorm acest lucru, deoarece cred că ne-am ridicat la valoarea adversarului", a declarat Emil Săndoi. Acesta are susţinerea FRF, care ar vrea să îl păstreze în funcţie pentru un nou mandat. Săndoi e tentat totuşi să preia o echipă de club, fiind de părere că aceasta i-ar oferi mai multe posibilităţi de exprimare ca antrenor.

Telex

- Aveau primă consistentă. Elevii lui Emil Săndoi ar fi încasat o recompensă importantă dacă s-ar fi calificat la turneul final. Mircea Sandu le promisese tricolorilor „mici" câte 10.000 de euro pentru o performanţă care nu a mai fost atinsă din 1998.

- Adio şi JO 2012. Ratând calificarea la turneul final european, România nu va putea ajunge nici la Jocurile Olimpice de la Londra. Ultima dată când tricolorii au participat la o asemenea competiţie a fost în 1964, la Tokyo.

- Gardoş crede că Anglia a avut noroc. „Am ratat câteva ocazii, iar pe final am apelat la mingile lungi. Este o tristeţe enormă, speram să ajungem la Campionatul European. Anglia a avut noroc", a spus Gardoş.

- Mircea Sandu plânge după generaţia lui Torje. Preşedintele FRF este de părere că echipa antrenată de Săndoi ar fi meritat calificarea la turneul final din 2011. „Este un păcat că nu am reuşit să obţinem un egal acolo, pentru că aici ar fi fost alt meci. Această generaţie merita o calificare, şi au făcut tot ce a fost posibil", a spus Sandu.

- Victor Becali susţine antrenorul. „Emil Săndoi s-a descurcat foarte bine, a făcut o muncă excelentă la naţională. Trebuie să fim realişti, nu ne-a bătut ultima echipă din Europa", a afirmat Victor Becali.

- Următoarea campanie în 2011. Tineretul va lua din nou startul într-o competiţie oficială în toamna anului viitor. Atunci vor debuta calificările pentru CE 2013, la care vor avea drept de joc fotbaliştii născuţi după 1 ianuarie 1990. Din lotul actual doar Alexe, Onicaş şi Râpă îndeplinesc această condiţie.

- Găman spune că va rămâne marcat. „A fost primul nostru examen de maximă importanţă şi pe mine mă va urmări mult timp această ratare", a afirmat Găman. De aceeaşi părere a fost şi Torje, chiar dacă la finalul meciului, Ionuţ Lupescu s-a dus în vestiarul tricolorilor pentru a-i încuraja.

s
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite