Lucescu jr e fanul lui Van Marwijk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Lucescu a avut un an 2010 foarte greu la cârma naţionalei
Răzvan Lucescu a avut un an 2010 foarte greu la cârma naţionalei

Selecţionerul României ia notiţe de la unul dintre cei mai în vogă antrenori ai momentului, vicecampionul Mondial cu Olanda. După Mourinho şi Guardiola, tehnicianul român învaţă acum de la Bert van Marwijk, selecţionerul Olandei.

Lucescu jr a efectuat stagii de perfecţionare la câteva dintre cele mai mari cluburi din Europa, Inter Milan şi Barcelona. Chiar dacă de fiecare dată sa declarat extrem de mulţumit de ceea ce a învăţat de la Jose Mourinho şi Pep Guardiola, Răzvan şi-a dorit să discute şi cu un tehnician mai familiarizat cu munca de selecţioner.

Cum la Campionatul Mondial a rămas impresionat de jocul Olandei, Lucescu a luat legătura cu tehnicianul "Portocalei Mecanice", Bert van Marwijk.

"E un tactician desăvârşit. Îmi place mult de el. Olanda a fost cea mai compactă şi bine aşezată echipă din Africa de Sud. În plus, van Marwijk le-a imprimat un stil ofensiv care ameţeşte orice adversar. Pasele şi mişcarea din teren a jucătorilor olandezi sunt operele lui", a explicat selecţionerul României.

De altfel, în septembrie, la Madrid, la reuniunea tuturor antrenorilor de echipe naţionale din Europa, Răzvan Lucescu l-a şi întâlnit pe Bert van Marwijk, cu care a stat de vorbă mult despre problemele pe care le întâmpină la prima reprezentativă.

Antrenorul care a eliminat Brazilia şi a pierdut finala Mondialului cu Spania (0-1) are o poveste extrem de interesantă. Mediocru ca jucător, Van Marwijk şi-a petrecut cariera de fotbalist pregătindu-se pentru cea de tehnician.

Urmează modelul lui Ştefan Covaci

Actualul antrenor al batavilor l-a avut ca model în meseria de antrenor pe celebrul Ştefan Covaci. Deşi pe vremea în care „Pişti" câştiga Cupa Campionilor cu Ajax, el juca la modesta Go Ahead Eagles, Van Marwijk îl admira în secret pe român şi visa să ajungă ca el.

"La începutul anilor '70, Ştefan Covaci era modelul tuturor olandezilor care urmăreau fotbalul. Implementase un stil nou prin care acorda libertate fotbaliştilor pe teren", au scris ziariştii olandezi.

Diferenţa dintre Marwijk şi simpli admiratori ai lui Covaci a fost că antrenorul olandez şi-a procurat la începutul carierei lui cam tot ce a mai găsit de la Covaci. Apoi a aplicat acelaşi principiu al "fotbalului total" pe la echipele pe care le-a antrenat, reuşind să câştige Cupa UEFA, dar şi Cupa Olandei cu Feyenoord. La naţională, el a mărturisit că nu crede în sisteme de joc, ci este adeptul oamenilor. Astfel, a construit o echipă în care atacanţii şi mijlocaşii se rotesc între ei şi se completează reciproc. 

"Îl admir foarte mult pe Van Marwijk, am discutat la conferința antrenorilor. Asta nu înseamnă că de mâine vom juca precum Olanda."
Răzvan Lucescu
selecţionerul României

Este socrul lui Van Bommel



Unul dintre atuurile lui Bert van Marwijk (foto) este acela că nu îi este frică să ia decizii majore. El a şocat încă de la instalarea sa pe banca Olandei, când a renunţat la celebrul Clarence Seedorf, pe care l-a înlocuit cu Van Bommel. Mai ales că mijlocaşul lui Bayern München este căsătorit cu Andra, fiica tehnicianului echipei, iar acest lucru ar fi fost în dezavantajul lui dacă lucrurile ar fi mers prost.

Italienii nu s-au antrenat în Austria

Bert van Marwijk

Mario Balotelli și reporterul „Adevărul“ 

Peninsularii au sosit marţi seara la Klagenfurt şi au preferat un program lejer până la ora partidei de aseară cu România, disputată după închiderea ediţiei.

Conştient de programul greu pe care îl au elevii săi, cu meciuri în campionat, cupe şi Europa la fiecare trei zile, Prandelli a preferat să‑i menţină proaspeţi pe jucători, fără a-i mai forţa cu şedinţe de pregătire. Dacă băieţii lui Răzvan Lucescu au efectuat trei antrenamente în Austria, ultimul chiar în ziua partidei, fostul tehnician al Fiorentinei i-a scos pe teren pe fotbalişti doar în Italia, la reunire.

Italienii au venit să fluiere „ţiganii"

Joviali, jucătorii şi selecţionerul au refuzat discuţiile cu presa, însă au acceptat cu amabilitate sa se pozeze cu fanii care i-au aşteptat la hotel, aruncând şi câteva glume către reprezentanţii mass-media din România. „You don't have Mutu, so it will be easier (n.r. Nu-l aveţi pe Mutu, deci ne va fi mai uşor)", a spus, cu zâmbetul pe buze, vedeta Mario Balotelli.

La Klagenfurt, oraşul în care s-a disputat amicalul dintre Italia şi România, şi-au făcut apariţia înaintea partidei şi circa 200 de suporteri italieni extremişti, astfel că organizatorii au sporit măsurile de securitate la stadion.

Mario Balotelli și reporterul „Adevărul“
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite