Bosnia-Romania / Ladislau Bölöni, antrenor Lens:„Aş miza pe cei care au meciuri în picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Fostul selecţioner spune că, la Zenica, România ar trebui să folosească fotbaliştii care joacă săptămânal în dauna celor ajunşi rezerve la club. Un dialog cu Bölöni e mereu fascinant. E pus la punct cu ultimele ştiri în ceea ce priveşte situaţia geo-politică a lumii, însă, când vine vorba de România, îţi pune el prima întrebare.

„Adevărul": Voiam să vorbim despre meciul cu Bosnia.

Ladislau Bölöni: Vă ascult. Dar, care sunt ultimele ştiri din ţară?

Păi, acum vorbeşte Mutu. Spune că nu vrea să-i dezamăgească pe suporteri...

Ah! Mutu a fost convocat pentru meciul ăsta? Mă bucur. Era normal să fie chemat fiindcă vorbim de naţionala României, care trebuie să adune tot ce avem mai bun. Mutu va aduce cu el mai mult entuziasm.

Cine e mai puternică, Bosnia sau România?

Sunt două echipe echilibrate, de valori apropiate. Avem şi noi piesele noastre grele, cele care ne-au mai rămas...

Despre bosniaci ce ştiţi?

Sunt în relaţii foarte bune cu selecţionerul Susici, un tip foarte-foarte simpatic. Atunci când ne-a marcat patru goluri la Bucureşti, în acea înfrângere 4-6 în faţa Iugoslaviei, în 1977, nu credeam că o să devenim aşa buni prieteni (râde). Acum, suntem coechipieri într-o echipă de „Old-Boys" la Paris. Jucăm în echipa unui prieten comun, care e stomatolog.

Ca antrenor, cum e?

Foarte bun. L-am văzut la lucru, când era la Caen. E un antrenor ofensiv. La Caen avea şi fotbaliştii potriviţi pentru un sistem construit pe atac, la fel cum îi are şi acum, la naţionala Bosniei.

Atuurile Bosniei?

Atacanţii reprezintă forţa lor. Jucând acasă, ne vor lua tare şi vor ataca în valuri. În plus, caracterul lor şi istoria îi fac să fie luptători, curajoşi.  Vor lua măsuri speciale pentru a-l bloca pe Mutu.

Dinspre FRF se spune că ar fi bun şi un egal...

Ar fi bun, dacă îi batem pe bosnieci acasă. Altfel, dacă remizăm în deplasare, dar nu batem la Bucureşti, n-am făcut nimic.

Tamaş e rezervă la WBA, Ropotan n-a jucat deloc la Dinamo Moscova, Florescu a fost pus pe liber de Alania, Deac nu joacă la Schalke, nici Marica la Stuttgart.

Asta va fi un mare handicap pentru noi! Antrenamentul cel mai bun e jocul. Prin el, obţii tupeul necesar. Acum, întrebarea este dacă aceşti titulari pot fi înlocuiţi de alţi fotbalişti în primul „11", care să aibă meciuri în picioare.

Aţi juca în locul lor cu fotbalişti de la Oţelul şi de la Timişoara, de pildă?

De ce nu? Nu trebuie să ai frică să schimbi! În plus, problemele unor jucători experimentaţi, al aşa-zişilor titulari în echipa naţională, trebuiau anticipate de stafful tehnic. M-am lovit de această problemă în mandatul meu de selecţioner. Brusc, am rămas fără un număr important de fotbalişti consacraţi. Unii nu mai puteau, alţii nu mai voiau. Atunci, am reuşit să găsesc soluţiile potrivite pentru a face schimbările necesare.

România are patru victorii oficiale în ultimii trei ani şi jumătate: cu Luxemburg, Albania, Feroe şi Lituania.

E un bilanţ care vorbeşte de la sine. Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt multiple. Cea mai importantă e instabilitatea care domneşte în fotbalul românesc. Din păcate, nu există o strategie clară în fotbalul românesc. Sau, dacă există, nu o văd eu.

Euro 2012 va fi ultima şansă pentru Mutu şi Chivu de a juca la un turneu final?

Nu. Amândoi mai pot fi utili echipei naţionalei încă doi, trei ani. Din punct de vedere fiziologic sunt genul de fotbalişti „construiţi" să dea randament şi la 33-34 de ani. Din păcate, alţii sunt „terminaţi" la 25 de ani... Un eşec la Zenica ar compromite şansele de calificare la Euro 2012. În acest caz, ar merge aplicat „Modelul francez" şi în România. Ei au promovat masiv tineri, după CM 2010...E o greşeală să facem această comparaţie. Francezii au promovat tinerii pe care i-au crescut. Aici, există un proces vechi de 25 de ani în ceea ce priveşte formarea tinerilor. Noi nu avem aşa ceva. Şi, apoi, tinerii francezi confirmă într-un campionat competitiv, pe când nivelul Ligii I e reflectat de rezultatele noastre în Europa.

În concluzie, nici infuzia tinerilor nu ar resuscita naţionala...

Păi, avem aceşti tineri? Dacă nu au pregătirea necesară, tinerii nu o să câştige meciurile doar pentru că sunt tineri.

"Bosnia, în cazul în care câştigă sâmbătă, devine favorită la locul 2, fiindcă locul 1 va fi luat de Franţa, care e cea mai bună echipă din grupa noastră.''
Ladislau Bölöni
antrenor Lens

Bölöni începuse schimbul de generaţie

Actualul tehnician al celor de la Lens a pregătit prima reprezentativă între august 2000 şi iunie 2001 în 13 partide. În mandatul său, după o înfrângere, 0-3 cu Italia, Bölöni a renunţat la mai mulţi jucători consacraţi precum Belodedici, Dan Petrescu, Lupescu sau Prodan. Apoi, a început procesul de întinerire, organizând trialuri şi convocând, în premieră, nume precum Codrea, Rădoi şi Ghioane.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite