BRAZILIA - ROMÂNIA 1-0/ Ronaldo: "Îmi cer scuze că nu am dat gol"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilia a învins România, cu scorul de 1-0, într-o partidă amicală care a marcat şi retragerea lui Ronaldo.

Faza golului

Filmul partidei:

MIN. 93 Arbitrul fluieră sfârşitul partidei. Brazilia învinge din nou România cu 1-0.

MIN. 90 Cristi Tănase îşi mai încearcă pentru ultima dată norocul. Şutează din lovitură liberă, dar mingea trece pe lângă poartă!

MIN. 87 Un şut al lui Torje mai scoate din amorţeală. Portarul brazilian, Victor, respinge cu greu!

MIN. 85 Cele două echipe nu mai au acelaşi avânt şi parcă aşteaptă mai repede să se termine partida.

MIN. 81 Alexa intră în locul lui Gabi Mureşan, singurul tricolor care a reuşit să atingă poarta adversă în această seară.

MIN 75. Ultimele schimbări în cele două echipe. Zicu îi ia locul lui Ciprian Marica, în timp ce Neymar este înlocuit cu Thiago Neves

MIN. 73 O centrare în careu pentru Alexe, însă portarul brazilian iese şi reţine de deasupra capului jucătorului nostru

MIN. 72 brazilianul Lucio este înlocuit cu Luizao

MIN. 71 Neymar şutează din afara careului, pe jos, aproape de bara din stânga a porţii

MIN. 68 Încă o mutare în naţionala tricoloră: Tătăruşanu îi lasă locul lui Pantilimon în poartă!

image

MIN. 67 O serie de schimbări: Iese Bourceanu, intră Giurgiu, iar la brazilieni iese Robinho şi intră tânărul Lucas da Silva

MIN. 66 Portarul stelist ne scoate din nou din încurcătură. Nilmar trage pe jos şi  Neymar încearcă să-l păcălească, însă Tătăruşanu e la post!

MIN.58 Cristi Tănase îşi înceacă şutul de la distanţă. Mingea trece departe de poarta brazilienilor.

MIN. 56 Tătăruşanu e la pământ după ce s-a ciocnit cu Papp. Se ridică cu greu!

MIN. 54 Marius Alexe intră în locul lui Sânmărtean

MIN. 50 Brazilienii şi-au mai pierdut din entuziasm odată cu ieşire lui Ronaldo, dar tot domină partida.

Ronaldo îi lasă locul lui Nilmar

Cristi Tănase l-a înlocuit pe Romeo Surdu!

MIN 46. A început repriza a II-a

În pauza dintre cele două reprize se va desfăşura ceremonia de retragere a lui Ronaldo. El a făcut turul de onoare al stadionului împreună cu cei doi băieţi ai lui. S-a aşezat apoi în cetrul terenului şi a vorbit publicului. "Vă mulţumesc că aţi venit azi aici şi îmi cer scuze că nu am dat gol". Ronaldo s-a retras la vestiare. Numărul 9 al Braziliei a devenit legendă!

MIN. 45 Arbitrul fluieră sfârşitul primei reprize!

Ronaldo a jucat prima dată la naţionala Braziliei la 17 ani. După alţi 17, brazilianul joacă meciul de retragere. Are în plus de zeci de kilograme ce îl face să se mişte greoi.

image

MIN. 38 Toate mingile din faţa porţii noastre ajung la Ronaldo. Dar nici Ronaldo nu mai e ce-a fost! Acesta reuşeşte să şuteze din faţa porţii direct în tribună.

MIN 37 Marica primeşte îngrijiri medicale la marginea terenului

MIN. 36 Ronaldo ratează de la 5 metri. Un picior salvator al lui Tătăruşanu ne-a scăpat de la majorarea scorului!

MIN. 32 Gabi Mureşan îşi încearcă din nou norocul cu un şut de la distanţă, însă acum trimite mingea mai departe de bara stângă

image

MIN. 30 RONALDO îşi face apariţia pe teren. Cei 30.050 de spectatori îl primesc în ovaţii! Ronaldo îl înlocuieşte pe marcatorul singurului gol de până acum, Fred! Este pentru ultima dată când idolul milioanelor de microbişti mai intră în teren la un meci oficial.

MIN 24 CE ŞUT REUŞEŞTE Gabi MUREŞAN din afara careului (33 de metri), din lovitură liberă! Mingea loveşte vinclul porţii sud-americanilor! Păcat! Tricolorii prind curaj

image

MIN 22. 1-0 GOOOOOL BRAZILIA!!!!FRED DESCHIDE SCORUL! Neymar îi paseaz lui Fred lângă poarta lui Tătăruşanu, care introduce fără niciun efort mingea în plasă. În semn de respect pentru Ronaldo, care îşi face meciul de retragere în această seară, Fred îi imită gestul de victorie cu degetul

MIN 20 Brazilienii fac spectacol la poarta noastră. Foarfece, voleuri, însă din fericire pentru noi, mingea loveşte plasa laterală.

Ronaldo se încălzeşte alături de fiul său. În tribune spectatorii şi-au cumpărat dinţi "a la Ronaldo" şi şi-au aplicat "chelii" cu breton în faţă.

MIN. 11 Neymar şutează din careu peste poarta lui Tătăruşanu. Prima mare ocazie ratată de brazilieni.

MIN.8 Pătrundere frumoasă a lui Râpă, care îi pasează lui Torje. Şutul lui e respins în corner

MIN. 6 Tătăruşanu scoate cu greu un şut din vole a lui Lucio

min 4 Bourceanu faultează în suprafata de pedeapsă, însă centralul dă lovitură liberă pentru brazilieni de pe linia careului.  Neymr nu şutează pe poartă, ci trimite spre Fred

Ronaldo nu este titular. El va intra în ultimele 15 minute ale primei reprize

MIN. 1 Centralul partidei Sergio Pezzotta din Argentina a fluierat începutul partidei.

UPDATE: 03:51 se intonează cele două imnuri

UPDATE 03: 50 Cele două echipă intră pe teren. Tricolorii joacă în roşu, iar Brazilienii în echipament galben.

UPDATE: 03:48 înainte începerii partidei amicale, o furtună teribilă a rupt mai mulţi palmieri din Sao Paolo. La începutul partidei termometrul arăta maxim 8 grade Celsius

UPDATE: 03:45 Stadionul este aproape plin: Aproape 30.000 de spectatori s-au strâns să vadă spectacolul.  tribuna 1 unde biletele au fost scumpe 350 de euro e cam goala. Încasările au atins 2 milioane de euro.

ECHIPE:

ROMÂNIA: Tătăruşanu - Rîpă, Papp, Gardoş, Latovlevici - Torje, G. Mureşan, Bourceanu, Sînmărtean - Marica, Surdu

BRAZILIA - Victor - Maicon, Andres Santos, Lucio, David Luiz - Sandro, Elias, Jadson - Fred, Neymar, Robinho.

"Tricolorii" au un program lejer înaintea meciului cu Brazilia!
Ştefan Iovan şi Emil Săndoi i-au lăsat liberi pe jucători în această dimineaţă, iar în jurul prînzului au pus la cale o plimbare la un mall din Sao Paulo. Fotbaliştii români au mers la Morumbi Shoping Center într-o plimbare care a durat o oră şi jumătate.

Delegaţia venită de la Bucureşti a fost păzită cu stricteţe de forţele de ordine, care aU dispus 6 motociclete şi două maşini de poliţie să-i insoţească pe "tricolori" peste tot prin oraş.

TOATE CELE 15 GOLURI MARCATE DE RONALDO LA CAMPIONATELE MONDIALE

În mai puţin de 24 de ore, Ronaldo, unul dintre cei mai mari atacanţi ai tuturor timpurilor, va spune adio fotbalului. Pentru români va fi un meci special, fiindcă jucătorul se va retrage oficial tocmai într-o partidă împotriva selecţionatei tricolore, care se va juca mâine, la ora 03:50, la Sao Paulo. Iată zece dintre cele mai importante borne care i-au marcat viaţa şi cariera "Dinţosului".

Golgheterul Cupei Mondiale

Ronaldo a intrat în istoria Cupei Mondiale nu doar pentru cele două finale jucate în 1998 şi 2002, ultima câştigată cu 2-0 în faţa Germaniei, ci şi prin faptul că este jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise la turneele finale: 15. "Dinţosul" devansează nume celebre precum Gerd Muller (14) şi Pele (12), dar poate fi egalat în 2014 de Klose, dacă acesta va juca la Cupa Mondială din Brazilia. Deşi neamţul mai are nevoie de un singur gol, şansele sunt totuşi mici, fiindcă atacantul va avea atunci 36 de ani.

"Trădător" de meserie

 A evoluat la şapte echipe de-a lungul carierei, toate fiind nume grele în fotbalul mondial. Totuşi, în evidenţă ies patru, şi anume cele mai titrate formaţii din Spania şi Italia, la nivel european: Barcelona, Real Madrid, Inter (foto stânga) şi AC Milan (foto dreapta). Ronaldo este singurul jucător din istorie care a evoluat la cele patru echipe, acestea împreună câştigând 23 de Cupe / Ligi ale Campionilor, adică 41% din totalul de 56!

Depăşit cu greu de Messi

În ciuda faptului că a jucat numai un sezon la Barcelona, între 1996 şi 1997, "Il Fenomeno" a marcat 47 de goluri în toate competiţiile, record absolut în istoria clubului în acel moment. Reuşita sa a fost egalată de Messi în 2010, iar la finalul sezonului recent încheiat argentinianul a doborât recordul, înscriind de 53 de ori. Trebuie remarcat că Leo a avut nevoie de 53 de partide pentru a puncta de 47 de ori în stagiunea precedentă, în timp ce lui Ronaldo îi "ajunseseră" 49.

"Aspirator" de femei

 "Mi-am satisfăcut toate fanteziile sexuale. Am fost cu două femei în acelaşi timp şi am făcut sex înainte de meciuri!", mărturisea recent Ronaldo. Fostul atacant nu a dus niciodată lipsă de femei frumoase, prin patul lui trecând de-a lungul timpului modele precum Vivi Bruneri, Susana Werner, Milene Domingues (foto), Mireia Canalda, Daniela Cicarelli şi Raica Oliveira. În prezent, "Dinţosul" este căsătorit cu Maria Beatriz, care i-a dăruit doi, dintre cei patru copii pe care-i are brazilianul. După ce a aflat că este tatăl unui băiat rezultat în urma unei aventuri cu o chelneriţă, a decis să-şi facă operaţie de vasectomie.

Coşmarul Argentinei

A debutat în naţionala Braziliei într-un meci amical împotriva Argentinei, jucat la Recife, cu puţin timp înaintea Cupei Mondiale din 1994. La zece ani după acest eveniment, pe 2 iunie 2004, Ronaldo a marcat un hat-trick împotriva "pumelor", într-o partidă câştigată cu 3-1 în preliminariile Cupei Mondiale din 2006. Toate golurile au fost din penalty, iar la final s-au dovedit decisive, fiindcă Brazilia a terminat pe primul loc, dar la egalitate de puncte cu Argentina, care învinsese în partida retur tot cu 3-1. Diferenţa a făcut-o golaverajul.

Ronaldo sau Ronaldinho?

Nu a jucat la Cupa Mondială din 1994, dar a fost în lotul Braziliei care a devenit campioană mondială. El era cunoscut însă atunci drept Ronaldinho, fiindcă la echipa Selecao fusese selecţionat şi Ronaldo Rodrigues de Jesus, care avea numele oficial de Ronaldo şi era poreclit Ronaldao! "Dinţosul" a jucat cu acest diminutiv pe tricou şi la Olimpiada din 1996, fiindcă la acel turneu evolua pentru Brazilia şi Ronaldo Guiaro! Ulterior, începând cu 1999, cunoscut sub numele de Ronaldinho (foto), a devenit Ronaldo de Asis Moreira.

A jucat cu pamperşi la Copa America!

În 1999, fiindcă începuse să aibă probleme cu greutatea, doctorul echipei Braziliei a încercat să-l ajute să slăbească administrându-i un medicament laxativ. Pentru a evita orice situaţie neplăcută, Ronaldo a fost nevoit să evolueze la Copa America din acel an cu pamperşi pe el! În ciuda faptului că se simţea jenat de situaţie, sud-americanul şi-a respectat blazonul, iar la final a fost golgheterul competiţiei, marcând cinci goluri, la fel ca şi coechipierul Rivaldo.

Nu a jucat în oraşul natal

 Chiar dacă s-a născut la Rio de Janeiro, Ronaldo nu a evoluat niciodată pentru o echipă locală. Fanii lui Botafogo, Flamengo, Fluminense sau Vasco da Gama nu s-au putut bucura de prezenţa atacantului în tricoul echipei lor favorite, fiindcă "Dinţosul" a ales să joace la începutul carierei pentru Cruzeiro Belo Horizonte, iar înainte de retragere a îmbrăcat echipamentul lui Corinthians Sao Paulo. Meciul său de retragere, de mâine, se va juca pe stadionul "Pacaembu", pe care Corinthians îşi dispută meciurile de acasă.

ECHIPELE PROBABILE

Brazilia: Victor-Maicon, Lucio, D. Luiz, A. Santos-Lucas, Sandro, Elano-Robinho, Neymar, Fred

România: Tătăruşanu-Râpă, Papp, Gardoş, Latovlevici-Torje, Bourceanu,Alexa, Sânmărtean-Surdu, Marica

Stelea, în Brazilia după 20 de ani

Stelea (dreapta) are 91 de selecţii pentru echipa naţională 

Stelea (dreapta) are 91 de selecţii pentru echipa naţională

Singurul membru al delegaţiei României care a mai călcat în Brazilia este antrenorul Bogdan Stelea. Acum 20 de ani „Stelică" a luat gol de la Bebeto, iar brazilienii ne-au bătut cu 1-0.

Fostul internaţional a apărat poarta unei selecţionate divizionare, care în 1991 a jucat contra echipei similare a sud-americanilor. La 20 de ani de la acel meci, Stelică a povestit că a fost o experienţă incredibilă. „În primul rând am făcut vreo 27 de ore până aici. Am zburat pe ruta Abu Dhabi - Asuncion-Rio de Janeiro-Londrina, unde a avut loc partida. Tot drumul a fost la clasa economic, am stat cu genunchii la gură, dar astea erau condiţiile, n-avem ce face. Am ajuns în Brazilia rupţi, abia mai puteam merge, iar meciul a fost a doua zi după sosire", şi-a amintit Stelea, care a recunoscut că a greşit la unicul gol al partidei, marcat de Bebeto.

„Plouase şi am alunecat la o centrare, scăpând mingea în faţă. Nu jucasem deloc rău până atunci, deşi publicul crease o atmosferă incredibilă. Noi, care veneam din România, habar nu aveam de Brazilia, eram paraşutaţi din altă lume. Antrenori au fost Florin Halagian şi nea Gicu Dobrin. În lot mai erau Ilie Dumitrescu,  Joe Panait, Marian Pană, Gabi Răduţă, Marius Predatu, nu-i mai ţin minte pe toţi. Brazilienii aveau trupă tare cu Renato, Branco, Ricardo Rocha, Mario Silva", a mai povestit Bogdan.

El nu ştie dacă va mai rămâne sau nu la lot. „Eu am contract până în noiembrie, însă cine ştie ce se întâmplă, cine vine, pe cine vrea. Mi-aş dori să preiau o echipă de club, pentru că am licenţa Pro. Să vedem însă ce va fi", a încheiat fostul portar.

Marica e şeful naţionalei

Ciprian Marica a rămas singurul stranier din lotul României, iar acest lucru se vede. Atacantul lui Stuttgart e acum liderul echipei, Ştefan Iovan şi Emil Săndoi discutând cu el toate problemele echipei. Chiar dacă există fobalişti mai în vârstă decât Ciprian, precum Sânmărtean, Mureşan ori Alexa, aceştia par a-i recunoaşte lui Marica poziţia de „jupân". El va purta banderola de căpitan al echipei şi va fi susţinut din tribună şi de câţiva prieteni veniţi special din România pentru acest meci. În total, se speră ca în jur de 100 de români să asiste la meci, consulatul român de la Rio de Janeiro făcând eforturi pentru a aduce conaţionali la meci. Fără mare succes însă, deoarece comunitatea este extrem de dispersată, iar cei mai mulţi dintre cei socotiţi români sunt de fapt evrei fugiţi din România prin anii 1950, care şi-au pierdut legătura cu ţara.

"Nu ne speriem de Brazilia, nu ne vom apăra. Jucătorii vin după un meci bun contra Bosniei şi au entuziasm. Sper să ne ridicăm la nivelul Braziliei."
Ştefan Iovan
antrenor România

"Vreau să dau gol, nu să schimb tricoul cu Ronaldo. Simt diferenţa de fus orar şi am şi o entorsă, dar voi intra pe teren. Mi-aş fi dorit ca tot lotul să fie aici."
Ciprian Marica
atacant România

Loganul, pe post de taxi

Un lucru care şochează în Sao Paolo este uşurinţa cu care avioanele trec pe deasupra blocurilor. Oraşul are 5 aeroporturi şi, la fiecare 10 minute, cerul este brăzdat de avioane care îţi creează impresia că trec milimetric de ultimele etaje ale clădirilor cu 20-30 de niveluri care înalţă oraşul. Şi totuşi, nu avioanele sunt însă capitolul la care Sao excelează, ci elicopterele.

Dacia Logan e favorita taximetriştilor brazilieni



Naţionala României se află în metropola cu cele mai multe elicoptere din lume , peste 500 la număr, care efectuează cam 70.000 de zboruri pe an. Şi ca spectacolul să fie total, cea mai mare firmă de taxiuri aeriene din Sao Paolo are angajaţi numai femei, incluzând aici chiar şi piloţii de zbor. Cei care n-au bani să se deplaseze prin oraş cu elicopterul fie o fac cu maşina, fie apelează la metrou.

Industria auto se dezvoltă încontinuu

În timpul săptămânii, traficul e criminal în oraş. Nici nu-i de mirare ţinând cont că 7 milioane de maşini sunt înregistrate la poliţie. Industria constructoare de maşini e extrem de înfloritoare în Brazilia. Toate marile firme europene şi asiatice au fabrici aici, iar pe Avenida Europa, unul dintre marile bulevarde ale oraşului, sunt pe o lungime de un kilometru numai reprezentaţi de lux. Paulistanos se zgâiesc curioşi la Mercedes, Lamborghini, BMW, Jaguar, Bentley, Ferrari, Porsche, Aston Martin, dar şi la ultimele modele de Platinuss, Lotus, Pagani ori Spyker, despre care nu ştii dacă sunt maşini ori nave spaţiale.

Revenind la automobilele mulţimii, trebuie spus că Loganul e la loc de cinste aici, mai ales în rândul taxiurilor. Maşina e fabricată la Curitiba, unde 38 de automobile ies la fiecare oră pe poarta uzinei Ayrton Senna. Loganul, Sandero sau Dusterul brazilian sunt mai scumpe cu 50 la sută decât în România din cauză că taxele aplicate de stat sunt imense.

De altfel, toate maşinile din Brazilia sunt scumpe, unele chiar cu preţ dublu faţă de Europa. Inclusiv Trollerul, automobilul lor tradiţional, un fel de jeep Wrangler, are un preţ piperat (între 30 şi 35.000 de dolari). Asta nu împiedică însă ca vânzările în industria automobilelor să crească constat în ultimii ani cu câte 10%, în vreme ce în SUA au scăzut cu 40 %, iar în România, cu 50%.

Cea mai căutată mâncare e cea la kilogram

Dacia Logan e favorita taximetriştilor brazilieni

Pentru cei care n-au bani de restaurante există întotdeauna varianta unui picnic în mijlocul străzii



Până la meciul cu România, Sao Paolo îşi vede însă de treburile unei metropole, care adăposteşte în zona urbană peste zece milioane de locuitori. Aici am aflat că cele mai populare restaurante sunt cele în care se vinde mâncare la kilogram. Intri în cârciumă şi tot ce mănânci ţi se cântăreşte, iar la plecare mergi cu cartonaşul la casă şi achiţi nota.

Localurile cu pricina sunt ca nişte săli de mese, în care încap şi 500 de persoane o dată şi funcţionează după sistemul mănânci şi pleci, adică nu stai la taclale până te plictiseşti. O masă bună la kilogram te costă cam 50 de lei şi poţi servi atât mâncăruri tradiţionale, cât şi clasice. Brazilienii sunt înnebuniţi după churrasco, adică carne de vacă la grătar, cu sos de ceapă şi roşii, ce nu lipseşte din niciun meniu. Mâncarea lor din popor este însă feijoada, fasole cu carne, care pe vremuri era dată sclavilor africani, însă ea a fost asimilată de întreaga populaţie. 

Dacă n-ai chef de mâncare la kilogram şi de o bere Skol, fabricată aici şi vândută cu 5 lei doza de 0,33 l, poţi servi masa la unul dintre multele restaurante selecte din oraş. Sao Paolo e socotit oraşul elitei braziliene: se merge la concerte, se bea cafea la terase şi se poate mânca şi la lumina lumânărilor caruru, crevete cu bame şi ardei iute, şi pato no tucupi, raţă în sos de ierburi. Alt sistem de a servi masa, şi el destul de răspândit, este cel al restaurantelor pe stilul „rodizio", unde plăteşti o taxă, cam între 70 şi 100 de lei, te aşezi la masă şi în jurul tău vin diverşi ospătari cu platouri cu mâncare din care te serveşti. Aici poţi mânca şi bea până cazi jos, neexistând limite din moment ce ai plătit taxa cerută.

Pentru cei care n-au bani de restaurante există întotdeauna varianta unui picnic în mijlocul străzii
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite