„Grăsuţul“ a pus gând rău României!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronaldo (centru) nu s-a antrenat decât  o singură dată înaintea meciului cu România
Ronaldo (centru) nu s-a antrenat decât o singură dată înaintea meciului cu România

La ultimul său meci oficial, atacantul brazilian Ronaldo, care „bate“ suta de kilograme, are gânduri mari: să joace 20-30 de minute şi să înscrie în poarta lui Tătăruşanu. Retragerea lui Ronaldo e tratată cum se cuvine de toată mass-media braziliană, televiziunile difuzând des imagini cu „Grăsuţul“ de pe vremea când era doar un pic durduliu, dar dădea gol după gol.

Cu 97 de meciuri la naţională şi 62 de goluri marcate , de trei ori mai mult decât au înscris toţi componenţii actualei naţionale a României, Ronaldo Luis Nazario de Lima e şi acum un personaj extrem de iubit de brazilieni, chiar dacă de vreo câţiva ani a făcut doar figuraţie pe teren. În contextul în care Brazilia fotbalistică se desparte de unul dintre cei mai buni jucători din istoria ei, amicalul cu România e învelit în straie de sărbătoare.

FOTO EXCLUSIV Brazilienii mănâncă la kilogram

EXCLUSIV DIN BRAZILIA / Conferinţă de presă Ştefan Iovan şi Ciprian Marica: "Nu trebuie să ne speriem de Brazilia"

EXCLUSIV DIN BRAZILIA / Ciprian Marica: "Nu vreau tricoul lui Ronaldo"


Participanţi la fiesta sunt şi românii, chiar dacă selecţionata care a ajuns la Sao Paolo pare mai degrabă una divizionară, decât una naţională. Ziariştii localnici s-au minunat să vadă că nici Mutu, nici Chivu, singurii de care auziseră, nu fac parte din lot şi au strâmbat din nas atunci când au auzit numele lui Râpă, Surdu, Papp sau Gardoş, ultimii doi urmând a-i sta în faţă lui Ronaldo, în cele 20-30 de minute pe care acesta le va juca contra României. „Vreau să dau gol", a spus „Grăsuţul", în vreme ce Papp şi Gardoş au recunoscut că neam de neamul lor nu visa să joace la retragerea unui dintre cei mai mari fotbalişti ai planetei.

Ronaldinho face show în campionat

Duminică, brazilienii au fost ocupaţi însă cu derbyul Flamengo-Corinthians, echipele fanion din Rio de Janeiro şi Sao Paolo, o rivalitate istorică. Meciul s-a încheiat 1-1, iar Ronaldinho a făcut spectacol pentru gazde, în faţa a 37.000 de oameni.

„Ronaldinho n-are voie să lipsească de la naţională", spun jurnaliştii brazilieni, care par a avea un dinte împotriva selecţionerului Mano Menezes, după ce acesta a început să închidă antrenamentele, ca pe vremea lui Dunga. Meciul de la Rio a prilejuit şi retragerea lui Dejan Petkovici, un sârb, fost coleg cu Belodedici la Steaua Roşie Belgrad, care a agăţat ghetele în cui la 38 de ani.

În semn de respect şi apreciere, toată echipa Flamengo a jucat cu tricouri pe care scria pe spate numele fostului internaţional iugoslav. „Dacă pentru un străin au făcut atâta show, vă daţi seama ce va fi la Ronaldo", spuneau fotbaliştii români.

Interesantă mi s-a părut şi modalitatea prin care arbitrul împiedica jucătorii să fure distanţa la loviturile libere. El scotea un spray din buzunar şi făcea un cerc unde trebuia aşezată mingea, astfel că jucătorul nu mai putea să „taie din caşcaval" şi să avanseze spre poartă.

15 goluri a marcat Ronaldo pentru Brazilia în cele patru Campionate Mondiale la care a participat.

Alte articole despre echipa nationala

Ne ajută şi Albania?

Iordănescu, pe post de controlor al „Regelui"



Stelea, în Brazilia după 20 de ani

info

Stelea (dreapta) are 91 de selecţii pentru echipa naţională 

Stelea (dreapta) are 91 de selecţii pentru echipa naţională

Singurul membru al delegaţiei României care a mai călcat în Brazilia este antrenorul Bogdan Stelea. Acum 20 de ani „Stelică" a luat gol de la Bebeto, iar brazilienii ne-au bătut cu 1-0.

Fostul internaţional a apărat poarta unei selecţionate divizionare, care în 1991 a jucat contra echipei similare a sud-americanilor. La 20 de ani de la acel meci, Stelică a povestit că a fost o experienţă incredibilă. „În primul rând am făcut vreo 27 de ore până aici. Am zburat pe ruta Abu Dhabi - Asuncion-Rio de Janeiro-Londrina, unde a avut loc partida. Tot drumul a fost la clasa economic, am stat cu genunchii la gură, dar astea erau condiţiile, n-avem ce face. Am ajuns în Brazilia rupţi, abia mai puteam merge, iar meciul a fost a doua zi după sosire", şi-a amintit Stelea, care a recunoscut că a greşit la unicul gol al partidei, marcat de Bebeto.

„Plouase şi am alunecat la o centrare, scăpând mingea în faţă. Nu jucasem deloc rău până atunci, deşi publicul crease o atmosferă incredibilă. Noi, care veneam din România, habar nu aveam de Brazilia, eram paraşutaţi din altă lume. Antrenori au fost Florin Halagian şi nea Gicu Dobrin. În lot mai erau Ilie Dumitrescu,  Joe Panait, Marian Pană, Gabi Răduţă, Marius Predatu, nu-i mai ţin minte pe toţi. Brazilienii aveau trupă tare cu Renato, Branco, Ricardo Rocha, Mario Silva", a mai povestit Bogdan.

El nu ştie dacă va mai rămâne sau nu la lot. „Eu am contract până în noiembrie, însă cine ştie ce se întâmplă, cine vine, pe cine vrea. Mi-aş dori să preiau o echipă de club, pentru că am licenţa Pro. Să vedem însă ce va fi", a încheiat fostul portar.

Marica e şeful naţionalei

Ciprian Marica a rămas singurul stranier din lotul României, iar acest lucru se vede. Atacantul lui Stuttgart e acum liderul echipei, Ştefan Iovan şi Emil Săndoi discutând cu el toate problemele echipei. Chiar dacă există fobalişti mai în vârstă decât Ciprian, precum Sânmărtean, Mureşan ori Alexa, aceştia par a-i recunoaşte lui Marica poziţia de „jupân". El va purta banderola de căpitan al echipei şi va fi susţinut din tribună şi de câţiva prieteni veniţi special din România pentru acest meci. În total, se speră ca în jur de 100 de români să asiste la meci, consulatul român de la Rio de Janeiro făcând eforturi pentru a aduce conaţionali la meci. Fără mare succes însă, deoarece comunitatea este extrem de dispersată, iar cei mai mulţi dintre cei socotiţi români sunt de fapt evrei fugiţi din România prin anii 1950, care şi-au pierdut legătura cu ţara.

"Nu ne speriem de Brazilia, nu ne vom apăra. Jucătorii vin după un meci bun contra Bosniei şi au entuziasm. Sper să ne ridicăm la nivelul Braziliei."
Ştefan Iovan
antrenor România

"Vreau să dau gol, nu să schimb tricoul cu Ronaldo. Simt diferenţa de fus orar şi am şi o entorsă, dar voi intra pe teren. Mi-aş fi dorit ca tot lotul să fie aici."
Ciprian Marica
atacant România

Loganul, pe post de taxi

Un lucru care şochează în Sao Paolo este uşurinţa cu care avioanele trec pe deasupra blocurilor. Oraşul are 5 aeroporturi şi, la fiecare 10 minute, cerul este brăzdat de avioane care îţi creează impresia că trec milimetric de ultimele etaje ale clădirilor cu 20-30 de niveluri care înalţă oraşul. Şi totuşi, nu avioanele sunt însă capitolul la care Sao excelează, ci elicopterele.

Dacia Logan e favorita taximetriştilor brazilieni



Naţionala României se află în metropola cu cele mai multe elicoptere din lume , peste 500 la număr, care efectuează cam 70.000 de zboruri pe an. Şi ca spectacolul să fie total, cea mai mare firmă de taxiuri aeriene din Sao Paolo are angajaţi numai femei, incluzând aici chiar şi piloţii de zbor. Cei care n-au bani să se deplaseze prin oraş cu elicopterul fie o fac cu maşina, fie apelează la metrou.

Industria auto se dezvoltă încontinuu

În timpul săptămânii, traficul e criminal în oraş. Nici nu-i de mirare ţinând cont că 7 milioane de maşini sunt înregistrate la poliţie. Industria constructoare de maşini e extrem de înfloritoare în Brazilia. Toate marile firme europene şi asiatice au fabrici aici, iar pe Avenida Europa, unul dintre marile bulevarde ale oraşului, sunt pe o lungime de un kilometru numai reprezentaţi de lux. Paulistanos se zgâiesc curioşi la Mercedes, Lamborghini, BMW, Jaguar, Bentley, Ferrari, Porsche, Aston Martin, dar şi la ultimele modele de Platinuss, Lotus, Pagani ori Spyker, despre care nu ştii dacă sunt maşini ori nave spaţiale.

Revenind la automobilele mulţimii, trebuie spus că Loganul e la loc de cinste aici, mai ales în rândul taxiurilor. Maşina e fabricată la Curitiba, unde 38 de automobile ies la fiecare oră pe poarta uzinei Ayrton Senna. Loganul, Sandero sau Dusterul brazilian sunt mai scumpe cu 50 la sută decât în România din cauză că taxele aplicate de stat sunt imense.

De altfel, toate maşinile din Brazilia sunt scumpe, unele chiar cu preţ dublu faţă de Europa. Inclusiv Trollerul, automobilul lor tradiţional, un fel de jeep Wrangler, are un preţ piperat (între 30 şi 35.000 de dolari). Asta nu împiedică însă ca vânzările în industria automobilelor să crească constat în ultimii ani cu câte 10%, în vreme ce în SUA au scăzut cu 40 %, iar în România, cu 50%.

Cea mai căutată mâncare e cea la kilogram

Dacia Logan e favorita taximetriştilor brazilieni

Pentru cei care n-au bani de restaurante există întotdeauna varianta unui picnic în mijlocul străzii



Până la meciul cu România, Sao Paolo îşi vede însă de treburile unei metropole, care adăposteşte în zona urbană peste zece milioane de locuitori. Aici am aflat că cele mai populare restaurante sunt cele în care se vinde mâncare la kilogram. Intri în cârciumă şi tot ce mănânci ţi se cântăreşte, iar la plecare mergi cu cartonaşul la casă şi achiţi nota.

Localurile cu pricina sunt ca nişte săli de mese, în care încap şi 500 de persoane o dată şi funcţionează după sistemul mănânci şi pleci, adică nu stai la taclale până te plictiseşti. O masă bună la kilogram te costă cam 50 de lei şi poţi servi atât mâncăruri tradiţionale, cât şi clasice. Brazilienii sunt înnebuniţi după churrasco, adică carne de vacă la grătar, cu sos de ceapă şi roşii, ce nu lipseşte din niciun meniu. Mâncarea lor din popor este însă feijoada, fasole cu carne, care pe vremuri era dată sclavilor africani, însă ea a fost asimilată de întreaga populaţie. 

Dacă n-ai chef de mâncare la kilogram şi de o bere Skol, fabricată aici şi vândută cu 5 lei doza de 0,33 l, poţi servi masa la unul dintre multele restaurante selecte din oraş. Sao Paolo e socotit oraşul elitei braziliene: se merge la concerte, se bea cafea la terase şi se poate mânca şi la lumina lumânărilor caruru, crevete cu bame şi ardei iute, şi pato no tucupi, raţă în sos de ierburi. Alt sistem de a servi masa, şi el destul de răspândit, este cel al restaurantelor pe stilul „rodizio", unde plăteşti o taxă, cam între 70 şi 100 de lei, te aşezi la masă şi în jurul tău vin diverşi ospătari cu platouri cu mâncare din care te serveşti. Aici poţi mânca şi bea până cazi jos, neexistând limite din moment ce ai plătit taxa cerută.

Pentru cei care n-au bani de restaurante există întotdeauna varianta unui picnic în mijlocul străzii
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite