ANALIZĂ „ADEVĂRUL“. De la Generaţia de Aur la Generaţia Sânge de Taur. Vezi cum s-a degradat naţionala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hagi şi compania au obişnuit publicul cu victorii şi calificări. Actualii tricolori au avut rezultate dezastruoase şi s-au remarcat prin scandaluri bahice, fuga din cantonament şi o viaţă dezordonată

Vremurile în care tricolorii obţineau calificări pe bandă rulantă şi scoteau lumea pe stradă sunt istorie. Par dintr-un alt film, dintr-o altă viaţă. În zilele noastre, România trăieşte prin „fotbalul vorbit", şi nu prin „fotbalul jucat pe teren", dacă ar fi să-l cităm pe Hagi. Dacă înainte doar campionatul intern era măcinat de scandaluri, de câţiva ani şi naţionala s-a scufundat în aceeaşi mocirlă. Practic, în 2011, în lipsa rezultatelor, fiecare meci al primei reprezentative a fost precedat sau urmat de un scandal monstru. „Adevărul" face o trecere în revistă a momentelor tensionate care au zguduit naţionala.

Iancu, dezlănţuit după „Cyprus Cup"
Răzvan Lucescu i-a dus pe tricolori într-un turneu de pregătire în Cipru, în luna februarie. Partidele cu Ucraina şi cu ţara gazdă trebuia să pregătească naţionala pentru „dubla" cu Bosnia şi Luxemburg, din martie, din preliminariile pentru Euro 2012. Stagiul din Insula Afroditei s-a încheiat însă cu un fiasco, mai ales că trupa pregătită de Lucescu jr s-a chinuit pentru două egaluri. „Răzvan a convocat nişte neica-nimeni. Nu înţeleg de ce Dragoş Grigore, un fundaş necunoscut, e chemat, iar Luchin şi Scutaru, fotbalişti crescuţi de Poli, nu. De ce a fost convocat Sburlea, iar Goga, care a dat gol cu Ajax, a fost ignorat? Sburlea a fost luat la lot, fiindcă vine de la o echipă din Bucureşti", a acuzat finanţatorul timişorenilor, Marian Iancu.

Mutu a revenit şi l-a făcut praf pe Răzvan

Rezultatele „dublei" din martie cu Bosnia şi cu Luxemburg au făcut ca atmosfera să atingă iarăşi cote explozive. Bosniacii ne-au dominat şi ne-au bătut la Zenica, iar amatorii luxemburgezi ne-au condus, la Piatra Neamţ, cu 1-0. Noroc cu revenirea lui Mutu, care a înscris de două ori şi ne-a scăpat de un dezastru. După partida cu Luxemburg, „Briliantul", care tocmai fusese iertat de Răzvan Lucescu, l-a făcut praf pe selecţioner, fără să-i pomenească numele. „În Bosnia n-am avut niciun sistem. Am jucat ce am ştiut. Oricum pierdeam, fiindcă am stat cu fundul în poartă", s-a plâns atacantul.

„Naşul" l-a desfiinţat pe selecţioner

Declaraţiile lui Mutu au fost blânde pe lângă ce a urmat. La o săptămână după, Mircea Sandu a lansat un atac fără precedent la adresa unui selecţioner aflat încă în funcţie. „Răzvan are un palmares negativ. A folosit jucători fără echipe sau care nu joacă la cluburile lor. Titularii au fost aleşi greşit. Am luat 13 goluri din faze fixe. Cu Bosnia ne tremurau chiloţii pe noi. Nu văd un joc frumos, nu văd perspective. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să încetăm raporturile de muncă", a spus „Naşul". Acesta a încercat să-l forţeze pe Lucescu jr să demisioneze, iar când tehnicianul s-a încăpăţănat să rămână, Sandu a anunţat că, în cazul în care, nu vom bate Bosnia la Bucureşti, atunci Răzvan va fi demis.

Răzbunarea lui Lucescu jr
În această atmosferă ostilă, selecţionerul a pregătit întâlnirea cu Bosnia, din Giuleşti. Timp de trei luni, Răzvan Lucescu n-a mai oferit declaraţii, n-a mai vorbit cu Mircea Sandu, însă, în culise, şi-a pregătit temeinic revanşa. România a zdrobit Bosnia, la Bucureşti, scor 3-0. La câteva ore după meci, tehnicianul şi-a anunţat demisia, refuzând să meargă a doua zi cu naţionala în turneul din America de Sud. În secret, Răzvan se înţelesese cu Rapid, echipa pe care a şi preluat-o imediat.

Stranierii au abandonat naţionala
Jucătorii au profitat din plin de haosul care s-a declanşat după demisia selecţionerului. În afară de Marica, niciun stranier nu a făcut deplasarea pentru meciurile cu Brazilia şi Paraguay. Mutu şi Raţ au preferat vacanţa, iar Tamaş a petrecut până dimineaţa într-un club şi, fără să anunţe pe nimeni, a „driblat" plecarea, neprezentându-se la aeroport.

Tamaş şi Mutu, excluşi în San Marino

Mircea Sandu s-a gândit că prin revenirea lui Victor Piţurcă nu vom mai asista la episoade precum refuzul tricolorilor de a merge în America de Sud. Degeaba! La chiar prima acţiune a lui Piţi, amicalul cu San Marino, primii doi căpitani ai echipei, Mutu şi Tamaş, au fugit din hotel în noaptea dinaintea partidei! Cei doi au fost excluşi de la naţională.

Săpunaru a ameninţat cu retragerea
După victoria din Luxemburg, inaugurarea „Arenei Naţionale" a fost stricată de un gazon execrabil, care ne-a făcut de râs în Europa. În plus, „dezvăluirile" lui Gigi Becali despre Săpunaru l-au scos din sărite pe fundaşul lui Porto: „Săpunaru n-a jucat cu Franţa nu pentru că s-ar fi accidentat la încălzire, ci pentru că are aere şi figuri în cap. O să ajungă la fel ca Mutu şi Tamaş". Fotbalistul a ameninţat că nu va mai veni la lot, iar FRF s-a sesizat, i-a luat apărarea lui „Săpun", confirmând că acesta a ratat întâlnirea cu „cocoşii"din cauza problemelor medicale.

Dinu, căţeaua lui şi Piţurcă

În fine, după cele două remize cu Belarus şi Albania, Cornel Dinu a sărit la gâtul selecţionerului. „Până şi căţeaua mea e mai sinceră decât Piţurcă! E lipsă totală de apreciere a valorii unui fotbalist de naţională dacă îl chemi pe Cociş la lot. E o ruşine pentru tricoul naţionalei. Discursul lui Victor Piţurcă a fost penibil, arogant, sfidător la adresa iubitorilor de fotbal. Cred că a folosit mai multe cuvinte decât de obicei, vreo 54-56", a fost doar o parte a discursului acid al lui Dinu. Replica lui Piţi a fost scurtă, dar la fel de dură: „Dinu a primit 1.000 de euro de la Giovanni! Eu n-am mai pomenit aşa ceva, Dinu să-i pupe mâna lui Giovanni Becali pentru 1.000 de euro. Vă vine să credeţi că acest om mă judecă pe mine?".

Revanşa fanilor: nu mai vin la stadion
Rezultatele slabe şi scandalurile au creat o prăpastie între tricolori şi public. Exceptând partida cu Franţa, în care mulţi au venit pentru a vedea cea mai modernă arenă din ţară, naţionala n-a mai umplut de mult un stadion la un meci în Capitală. În plus, fotbaliştii primei reprezentative sunt criticaţi şi luaţi peste picior. „Generaţia Telecomanda" şi „Generaţia Sânge de Taur" sunt câteva dintre poreclele cu care actuala naţională e ironizată de microbiştii român

image
Piţurcă şi Mutu  s-au împăcat pentru  a readuce România  în a doua urnă valorică  la tragerile la sorţi
Răzvan Lucescu Foto: Marian Vilău
image
image

TABEL
Rezultatele României în 2011

Meci Statut
România - Ucraina 2-2 (2-4 la penalty-uri) Amical
România - Cipru 1-1 (5-4 la penalty-uri) Amical
Bosnia - România 2-1 Preliminarii Euro 2012
România - Luxemburg 3-1 Preliminarii Euro 2012
România - Bosnia 3-0 Preliminarii Euro 2012
Brazilia - România 1-0 Amical
Paraguay - România 2-0 Amical
San Marino - România 0-1 Amical
Luxemburg - România 0-2 Preliminarii Euro 2012
România - Franţa 0-0 Preliminarii Euro 2012
România - Belarus 2-2 Preliminarii Euro 2012
Albania - România 1-1 Preliminarii Euro 2012

Bilanţ: 12 meciuri = 4 victorii, 5 egaluri, 3 înfrângeri

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite