Echipa lui Piţi: Apărare beton, atac de carton!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Papp este unul  dintre câştigurile naţionalei
Paul Papp este unul dintre câştigurile naţionalei

Ultimul meci al naţionalei României, 0-0 cu Austria, a arătat o formaţie cu plusuri şi minusuri.

Victor Piţurcă a încheiat primul an din cel de-al treilea său mandat la echipa naţională, cu două partide amicale, în care tricolorii nu au pierdut. România n-a impresionat, dar nici n-a dezamăgit, părând o echipă care încă îşi caută identitatea.

Selecţionerul dă impresia că şi-a constituit un nucleu de jucători, chiar dacă la fiecare convocare vorbeşte şi despre 8-9 jucători pe care nu s-a putut baza.

Plusuri

A disciplinat apărarea

Punctul forte al echipei lui Piţurcă este jocul defensiv. Selecţionerul a clădit o apărare sigură pe ea, cu jucători masivi şi puternici, greu de depăşit în duelurile individuale, dar care se şi dublează foarte bine. În acest moment, România primeşte greu gol.

Mizează pe tineri

Un internaţional inventat de Piţurcă în noul mandat este Vlad Chiricheş. Stelistul de 22 de ani s-a impus rapid, demonstrând că selecţionerul a fost inspirat când l-a promovat. Alţi tineri, ca Tătăruşanu, Papp, Chipciu, Grozav sau Găman au confirmat şi ei la naţională.

Îi tratează pe toţi la fel

Fotbalişti care altădată făceau legea la naţională acum nu mai sunt indispensabili. E cazul lui Mutu, Tamaş, Marica  ori Săpunaru, care n-au fost ignoraţi, dar nici chemaţi cu orice preţ la lot. Piţi a renunţat chiar şi la căpitanul Raţ, pentru amicalul cu Uruguay, disputat în luna februarie.

Minusuri

Prea puţin elan ofensiv

Naţionala nu are forţă în atac. Chiar şi în meciurile pe care le-a câştigat, România s-a făcut remarcată în principal prin contraatacuri şi mai puţin prin atacuri. Tricolorii resimt şi lipsa unui marcator veritabil.

Echipa n-are posesie

În sistemul cu doi închizători, naţionala mai mult distruge acţiunile adverse decât construieşte propriile faze. Mijlocaşii ţin prea puţin de minge, posesia din partida cu Austria, puţin peste 30%, fiind jenantă în condiţiile în care adversarul n-a fost nici pe departe Barcelona.

Nu-i găseşte loc lui Radu Ştefan

Un fotbalist foarte valoros şi destul de experimentat, care joacă de cinci ani în Italia, la Lazio, n-ar trebui să lipsească de la naţională. Şi totuşi, Radu Ştefan e inexistent printre tricolori, având o singură apariţie în ultimele zece partide ale României.

"Mi-aş fi dorit ca echipa să aibă o posesie mai bună şi mai multe ocazii contra Austriei, dar trebuie să te lase şi adversarul să faci asta."

Victor Piţurcă selecţioner România

52 este locul ocupat de România în clasamentul FIFA, înregistrând o cădere de şapte poziţii faţă de luna precedentă.

Meciurile lui Piţurcă în al treilea mandat

- 10 august 2011    San Marino - România 0-1
- 2 septembrie 2011    Luxemburg - România 0-2
- 6 septembrie 2011    România - Franţa 0-0
- 7 octombrie 2011    România - Belarus 2-2
- 11 octombrie 2011    Albania - România 1-1
- 11 noiembrie 2011    Belgia - România 2-1
- 15 noiembrie 2011    România - Grecia 3-1
- 27 ianuarie 2012    România - Turkmenistan 4-0
- 29 februarie 2012    România - Uruguay 1-1
- 30 mai 2012    Elveţia - România 0-1
- 5 iunie 2012    Austria - România 0-0
BILANŢ: 11 meciuri 5 victorii 5 egaluri 1 înfrângere golaveraj 17-8

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite