EXCLUSIV "ADEVĂRUL" / Boloni, necruţător cu Mutu şi Tamaş: „Li se rupe de naţională!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Boloni
Ladislau Boloni

Fostul selecţioner a explicat plastic de ce Mutu şi Tamaş au avut mai multe derapaje comportamentale de-a lungul timpului. Boloni a fost primul jucător român care a strâns 100 de selecţii la naţională. Deşi a trăit multe sub tricolor, fostul mijlocaş este indignat de ce se întâmplă acum la prima reprezentativă.

Ne-am săturat de Mutu. Pentru totdeauna!

„Adevărul": Ce reacţie aţi avut când aţi aflat de ce au făcut Mutu şi Tamaş?

Ladislau Boloni: Surprins n-am fost, fiindcă ei nu sunt la primul episod de acest gen. Totul mi-a lăsat însă un gust amar în interior. Când eşti un jucător care reprezintă ceva, nu-ţi mai permiţi asemenea escapade.

Au spus că au stat în oraş peste program fiindcă meciul cu San Marino era unul mai uşor...

Atunci, de ce să nu facă la fel, nu numai Mutu şi Tamaş, ci toată echipa?! Cine e Tamaş? Cine e Mutu? Ah! Ei se consideră jucători importanţi? Mă scuzaţi, dar dacă eşti mai important decât ceilalţi, atunci ai şi responsabilităţi mai mari. Din păcate, Mutu şi Tamaş n-au înţeles asta.

Cazul e intens dezbătut în ţară...

Încercăm să explicăm inexplicabilul! Aceşti băieţi au greşit, pentru nu ştiu a câte oară, faţă de etica sportivă. Aşa ceva nu este permis.

Când eraţi jucător, la naţională se întâmplau asemenea episoade?

Nici noi, cei din generaţia mea nu am fost uşă de biserică. Toţi am fost tineri, toţi am ieşit în oraş, la un dans, la un şpriţ, la gagici. Dar trebuie să fii înţelept şi să găseşti momentul potrivit pentru a te distra. Şi pe vremea noastră, erau unii jucători care exagerau. Dar, vă spun că în toată cariera mea la echipa naţională, şi am jucat multe meciuri, n-am văzut un fotbalist care să aibă ieşiri nocturne în noaptea dinaintea meciului.

Şi Mutu, dar şi Tamaş sunt recidivişti...

Faţă de generaţia mea, aceşti băieţi din ziua de azi au de 1.000 de ori posibilităţi mai mari de a se distra. Din păcate, fotbalistic, nu arată nici măcar o treime din ce au arătat generaţiile anterioare. Au, în schimb, bulanul că s-au născut într-o perioadă în care se câştigă enorm din fotbal. Ei nu înţeleg însă că trebuie să dea înapoi ceva unui sport care le-a oferit lucruri extraordinare.

În România, sunt din ce în ce mai mulţi jucători cu probleme disciplinare. De ce?

Pentru că, de exemplu, lui Tamaş i se rupe! Tot atâţia bani o să câştige şi fără să fie convocat la echipa naţională. Pentru el, naţionala nu contează. Tamaş, Mutu şi alţii ca ei trăiesc în altă lume. Nu depind de banii de calificare, dacă România ajunge la un turneu final. De aceea, îşi permit orice. Pe vremea noastră, nu exista această autonomie financiară.

E şi o problemă de educaţie?

Cu siguranţă! Din păcate, ni se trage de la această educaţie proastă. O educaţie estică. De exemplu, niciodată n-am avut probleme de genul acesta cu un fotbalist francez, să zicem. În schimb, când dădeam de un estic, omul ori voia să stea până târziu în oraş, ori să se culce cu toate fetele din regat.

DORINEL MUNTEANU: „Mutu şi Tamaş n-au nici măcar bun-simţ"

Naţionala din Liga I este praf şi pulbere!

Aţi lucrat cu Mutu la naţională. Cum era atunci?

Un revoluţionar mai tot timpul. Credea că totul trebuie făcut aşa cum voia el. Trebuia să aibă el dreptate tot timpul. Dar, în acelaşi timp, era un tip simpatic. Bun pe teren, cât juca, fiindcă pe vremea mea nu era titular în echipa naţională.

Aţi avut discuţii cu el în particular?

Da. I-am zis că mă aştept că un fotbalist talentat ca el să fie mai responsabil. I-am explicat că a ajuns la Inter Milano datorită impresarului său (n.r. Ioan Becali) fiindcă, la vremea respectivă, nu era un jucător de Inter.

Ce v-a spus?

Mi-a răspuns într-un stil egoist, care e bun la un atacant fiindcă, cei mai mari atacanţi ai lumii erau egoişti. Totul însă până la punct. La Mutu, egoismul depăşeşte bunul-simţ.

Mai trebuie convocaţi Mutu şi Tamaş?

(pauză foarte lungă) Nici nu ştiu ce să spun. Tamaş nu e indispensabil, din ce am văzut la ultimele meciuri. Mutu e unul din 11, nu face cât 11 pe teren. Revenind la întrebare, e o decizie deosebit de grea. Acum, lumea îl aplaudă pe Piţurcă, fiindcă i-a exclus pe cei doi. Pe de altă parte, dacă nu sunt rezultate, antrenorul e primul criticat de presă şi de suporteri. Doar mai ţineţi minte ce a păţit Răzvan Lucescu când l-a exclus pe Mutu? Mutu nu te scapă de 0-5 în Serbia, nu-ţi câştigă toate meciurile, dar dacă ţi-l câştigă pe cel care te califică?

Diferenţa dintre România şi San Marino, ultimul loc în clasamentul FIFA, e de un gol?

Sub nicio formă! Nu e cazul să dramatizăm.

Cu Franţa, în septembrie, va fi alt meci?

Cu siguranţă, fiindcă va fi şi alt adversar, iar noi românii avem capacitatea de a ne mobiliza înaintea meciurilor importante.

Chiar şi fără Mutu?

V-am mai spus, Mutu e un alt jucător, nu înseamnă toată echipa.

Eu nu cred că un chirurg stă toată noaptea în bar înainte de un transplant de inimă a doua zi. Sau, dacă stă şi moare pacientul, atunci este dat în judecată şi dat afară din spital.

Ladislau Boloni, antrenor PAOK

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite