Două meciuri, o ocazie, zero goluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valdez (dreapta)  a deschis scorul încă din minutul doi
Valdez (dreapta) a deschis scorul încă din minutul doi

Acesta este bilanţul tricolorilor după cele două meciuri din America de Sud, împotriva Braziliei şi a Paraguay-ului. Valdez şi Santa Cruz au înscris golurile cu care Paraguay a învins România într-un meci în care tricolorii n-au contat, deşi trebuiau să câştige pentru a urca în urna a treia valorică.

Ceva mai cald ca în Brazilia şi un teren mai prost ca la Sao Paolo. Dar o echipă aflată tot în linie dreaptă cu pregătirile pentru Copa America. Cam acestea erau coordonatele de start înaintea meciului Paraguay - România. Şi încă o asemănare. După ce l-am retras pe Ronaldo, acum l-am retras şi pe Acuna. E bun până la urmă şi turneul acesta la ceva. Roberto „Toro" Acuna, fostul căpitan al naţionalei Paraguay-ului, retras din activitate acum doi ani, dar revenit de curând pe gazon parcă special să-şi facă o ieşire din scenă oficială împotriva unei echipe specializate la aşa ceva, a fost protagonistul începutului de meci.

Mijlocaşul de 39 de ani a început să plângă de emoţie la ultima întâlnire cu echipa naţională sau poate de dezamăgire că paraguayenii nu au fost interesaţi să vadă ultima partidă în tricoul alb-roşu a celui care a bifat acum 100 de selecţii, pe stadionul de 37.000 de locuri fiind doar 5.000 de spectatori. Şeful delegaţiei noastre, Adalbert Kassai, i-a făcut cadou un tricou al tricolorilor, după care Acuna i-a salutat pe toţi jucătorii români, fiind îmbrăţişat şi de Stelea, cel pe care-l aruncase în gura fanilor după ce-i  marcase la vinclu în amicalul din 1997.

Apărare găurită, Zicu somnolent

Meciul putea să înceapă. Nici n-apucă Acuna să-şi şteargă lacrimile şi Latovlevici, vrând parcă să-l mai însenineze, pasează aiurea în spate, Valdes interceptează, îl salută din mers pe Papp şi marchează simplu pe lângă Pantilimon. 1-0 pentru Paraguay în minutul 2. Sud-americanii par că n-au auzit de problemele noastre cu urnele valorice. Până ca „bătrânul" Acuna să fie schimbat, în minutul 9, gazdele mai ajung de două ori la poarta noastră, dar scăpăm cu faţa curată. Urletele lui Iovan se aud până la masa presei. „Corneleeee, stai în linie cu stoperii!". Râpă nu le-aude însă şi Samudio se plimbă pe flancul nostru drept. „Papp, pasează pe jos!", mai strigă Iovan. N-aude nici fundaşul Vasluiului, care bubuie o minge în faţă. Recuperează imediat Samudio. Cursă pe stânga, Râpă încă visează la Liga Campionilor, centrare în careu şi Santa Cruz înscrie cu capul dintre Gardoş şi Papp şi pe lângă un Pantilimon amorţit pe linia porţii. Linia noastră de fund, importată in-corpore de la naţionala de tineret, e groggy. Gardoş şi Papp îl mai scapă o dată pe Valdes, dar doar preluarea greşită a vârfului lui Hercules Alicante face ca scorul să nu devină 3-0.

În atac, doar Torje încearcă să facă ceva. Micuţul mijlocaş dă din coate, se zbate, dar când ajunge să-i paseze decisiv lui Tănase, trimite total imprecis. Alexe vârf împins pare o domnişoară printre puternicii stoperi paraguayeni, în timp ce Zicu parcă e chiar un jucător de la o echipă retrogradată. Tănase e Tănase, aşa că singura ocazie a primei reprize îi aparţine lui Giurgiu, mijlocaşul Oţelului întinzându-l cu un lob din careu pe portarul Villar.

Am dat un gol. Dar din ofsaid

La pauză, Iovan schimbă. Intră Bourceanu, Sânmărtean şi Oros, ies Papp, Giurgiu şi Zicu. Jocul se echilibrează, poate din cauza schimbărilor, poate pentru că paraguayenii au lăsat-o moale. Aşa că mai atacăm şi noi. Începem să tragem la poartă, Torje, Alexe şi Latovlevici sunt însă imprecişi. „Mai repede chelule!", se aude din nou urletul lui Iovan. Cum Mureşan tocmai fusese schimbat cu Alexa, chelul e Latovlevici, care încearcă să accelereze jocul. Aşa ajunge mingea la Tănase, la marginea careului, dar Dodel strică faza cu preluarea. Tot Tănase cade în careu, cerem penalty, dar nu ne aude nimeni. Intră şi Antal, aflat la primul meci la naţională, la fel ca şi Oros, dar nu se mai poate schimba nimic. Surdu, care l-a schimbat pe Tănase, marchează în minutele de prelungire din centrarea lui Râpă, dar din ofsaid, iar meciul se încheie 2-0.

O bară în două jocuri

Cu ce rămânem după acest turneu? Echipa României formată din cei mai buni jucători din Liga I n-a reuşit să înscrie niciun gol în cele două meciuri America de Sud, ba, mai mult, a avut o singură ocazie clară de a înscrie, bara lui Mureşan din lovitură liberă în partida cu Brazilia. Fără „vedetele" Mutu, Săpunaru, Tamaş şi Raţ, România divizionară a câştigat experienţă, oboseală, i-a retras pe Ronaldo şi Acuna şi a plecat acasă cu tricourile lui Neymar sau Robinho. Puţin sau mult, vom vedea în toamnă în ultimele meciuri din preliminarii sau, şi mai curând, luna viitoare, la tragerea la sorţi pentru calificarea la CM 2014, acolo unde n-am reuşit să scăpăm de urna a patra.

Mureşan, căpitan în premieră



Mijlocaşul lui CFR Cluj a început meciul cu Paraguay cu banderola pe braţ. El a fost pentru prima oară căpitanul tricolorilor. În minutul 60, când a ieşit de pe teren, Gabi Mureşan i-a dat banderola lui Alexa.

Iovan: „Am fost net inferiori"

Tricolorii au recunoscut in corpore că au făcut un meci slab în Paraguay. „Am întâlnit o echipă mult mai motivată. Chiar dacă ne aşteptam la acest lucru, am fost net inferiori. Ne-au blocat până şi în puţinele momente în care am mai avut sclipiri. S-a văzut diferenţa de ritm, de pregătire. Din păcate, n-am reuşit să ne revenim după eroarea lui Latovlevici din debutul întâlnirii", a declarat selecţionerul interimar Ştefan Iovan.

Mureşan, căpitan în premieră

Ştefan Iovan a condus echipa în America de Sud    Foto: Reuters



Jucătorii păreau şi ei destul de afectaţi de rezultatul final, însă unii dintre ei au îndrăznit să afirme că România ar fi putut învinge în Paraguay dacă i-ar fi avut pe teren pe toţi cei care au umilit Bosnia în urmă cu două săptămâni. „A fost un meci care nu ne onorează. Speram la mai mult, dar acel gol luat în minutul 2 ne-a înmuiat. Nu se poate spune că ne-a lipsit motivaţia. La orice meci la naţională trebuie să fii motivat sută la sută, joci pentru ţara ta. Dacă erau şi cei patru jucători care au făcut un meci mare cu Bosnia, probabil câştigam. Importante sunt acum cele patru meciuri pe care le mai avem în preliminarii", a spus mijlocaşul Gabriel Torje.

Bourceanu a dat vina pe oboseală

Au fost însă şi jucători care au pus eşecul pe seama oboselii. "Noi am dat tot ce am putut, ne-am dorit mai mult, am avut şi câteva ocazii, dar ei au avut mai multe şi au şi marcat. Atât am putut! Ne pare rău că n-am reuşit să obţinem mai mult de la acest meci. Credeţi-ne, a fost o mare oboseală", a explicat Alexandru Bourceanu.

Concluzia a tras-o fundaşul lui FC Vaslui, Paul Papp, cel care a fost titular în partida de la Asuncion: „Ei au fost mai agresivi şi asta s-a văzut. E dureros că suntem în urna a patra, vom avea adversari foarte dificili, o să ne fie greu, depinde doar de noi să trecem peste hopul ăsta".

"Ne-an înmuiat după golul din minutul 2. Dacă erau şi cei patru jucători care au făcut un meci mare cu Bosnia, probabil că am fi câştigat."
Gabriel Torje
mijlocaş naţională

2-0

Paraguay: Villar - Cardozo, Da Silva, Benegas, Samudio - Barreto (Marecos 77), Riveros, Acuna (Molinas 9), Martinez (Benitez 77) - Santa Cruz (Zeballos 62), Valdez (Perez 45). Antrenor: Gerardo Martino.

România: Pantilimon - Râpă, Gardoş, Papp (Bourceanu 46), Latovlevici - Torje (Antal 84), Mureşan (Alexa 61), Giurgiu (Sânmărtean 46), Tănase (Surdu 73) - Zicu (Oros 46), Alexe. Antrenor: Ştefan Iovan.

Goluri: Valdez 2, Santa Cruz 29
Stadionul „Defensores del Chaco" (Asuncion): 7.000
Arbitru: Jorge Luis Larrionda (Uruguay)

Ştefan Iovan a condus echipa în America de Sud    Foto: Reuters
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite