Doar cu Torje ne-am ales!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Torje, un fotbalist în mare formă
Torje, un fotbalist în mare formă

Singurul câştig cert al acestei campanii de calificare este micuţul mijlocaş de la Udinese, care s-a impus ca titular la naţională.

România a încheiat semi-ruşinos preliminariile pentru Euro 2012, însă printre multele nemulţumiri legate de evoluţia tricolorilor se regăseşte şi o bilă albă. Aceasta este dată de titularizarea unor fotbalişti, care fie erau ignoraţi în trecut, fie n-au fost promovaţi mai repede, din lipsa de curaj a selecţionerilor.

Cel mai mare câştig al preliminariilor este Gabriel Torje. Fotbalistul, care va împlini 22 de ani luna viitoare, a început campania de calificare ca titular, dar după primul meci a fost trimis de Răzvan Lucescu la tineret, pentru a încerca să ajute echipa lui Săndoi să se califice la turneul final. N-a reuşit asta şi a revenit la naţionala mare, unde a avut evoluţii care l-au făcut greu de clintit din primul unsprezece, indiferent că antrenor a fost Lucescu sau Piţurcă.

Ascensiunea lui Gabriel Torje, care anul acesta a făcut pasul de la Dinamo către Serie A, l-a ridicat pe fotbalistul de numai 1,67 metri în postura de posibil viitor lider al naţionalei. „Torje poate fi conducătorul noii generaţii", a admis şi Piţi, care însă la meciul cu Albania l-a ţinut pe banca de rezerve, preferându-l pe eternul alergător Bănel Nicoliţă. Asta după ce selecţionerul îl „curentase" pe fotbalistul lui Udinese cu câteva zile înainte când a declarat: „Văd că de Torje se vorbeşte ca fiind dorit de Barcelona, dar el trebuie să demonstreze întâi în Italia, unde deocamdată joacă maximum 70 de minute".

În Italia joacă pe postul lui Mutu

Interesant este că la naţională Torje evoluează pe un post, iar la echipa de club pe altul. Pentru tricolori, fostul dinamovist n-a apărut decât ca mijlocaş dreapta, poziţie pe care nu are concurent serios. În Italia însă, „Piticul" e al doilea vârf într-un sistem 4-4-1-1, el ocupând postul pe care joacă de obicei Mutu. De aici şi varianta avansată de unii specialişti, conform căreia Piţurcă ar trebui să renunţe la „Briliant",
care va face 33 de ani în ianuarie, şi să mizeze mai mult pe Torje, fotbalist ce reprezintă viitorul „tricolorilor". 

Alte posibile câştiguri

În ultima campanie de calificare, România pare să mai fi câştigat câţiva fotbalişti, care ar putea deveni certitudini pe viitor. Este vorba de Tătăruşanu (25 de ani), Luchin (25), Chiricheş (22) şi Bourceanu (26).

8 meciuri a jucat Torje în preliminariile Euro 2012, marcând două goluri. În meciul cu Franţa, de pe „Arena Naţională", a fost suspendat.

Răzvan Cociş, eterna deziluzie

- „Adevărul" îţi dezvăluie cum au jucat fotbaliştii lui Victor Piţurcă împotriva naţionalei Albaniei
- Lung junior: Nesigur. A avut partea lui de vină la golul albanezilor pentru că n-a ieşit la centrare. În alte câteva rânduri a respins mingea în faţă.
- Luchin: E vinovat la golul primit pentru că l-a scăpat din marcaj pe Salihi. S-a revanşat însă prin golul egalizator. În atac n-a avut nicio contribuţie.
- Tamaş: Nu s-a sincronizat bine cu Goian. N-a făcut un meci strălucit, dar nici n-a greşit.
- Goian: Imbatabil la duelurile aeriene, dar lent şi greoi când a fost prins în combinaţii la firul ierbii.
- Latovlevic: Slab. A greşit foarte multe pase şi a pierdut clar duelul cu Roshi, adversarul său direct. Nu s-a înţeles deloc cu Mutu pe faza ofensivă.
- Lazăr: A început foarte bine meciul, a recuperat, a driblat, a pasat şi şi-a luat în serios rolul de play maker. S-a stins însă treptat pe parcursul jocului.
- Bourceanu: A fost din alt film, alunecând mereu de parcă juca încălţat cu patine. A recuperat foarte puţine mingi şi a fost depăşit uşor la mijlocul terenului, iar în atac nici n-a contat.
- Cociş: A atins mingea de maximum 10 ori tot meciul şi atunci a pasat înapoi, în lateral sau greşit.  A fost jucătorul în minus
al României.
- Nicoliţă: A alergat cât a putut, dar fără vreo realizare. Toate centrările au fost greşite, iar despre mingi furnizate atacanţilor nu se poate vorbi.
- Marica: N-a avut nicio ocazie în timpul cât a jucat, dar asta şi din cauza faptului că la el au ajuns foarte puţine mingi utile. A stat mai mereu cu spatele la poarta adversă şi s-a mai şi accidentat stupid în minutul 50.
- Mutu: A fost de departe cel mai bun jucător de pe teren, amintind de zilele lui bune. A alergat foarte mult, a făcut presing, a şutat de la distanţă foarte aproape de ţintă şi a pasat decisiv o dată pentru Bogdan Stancu, care a ratat.
- B. Stancu: L-a înlocuit pe Marica în minutul 50, a intrat foarte bine în meci şi a lăsat impresia că a fost mai util decât atacantul lui Schalke. A ratat şi o mare ocazie creată de Mutu.
- Torje: Ar trebui să fie titular incontestabil în banda dreaptă. A avut multe incursiuni în cele 30 de minute cât a jucat după momentul intrării în locul lui Nicoliţă. A centrat bine la golul lui Luchin.
- G. Bucur: L-a schimbat pe Lazăr în minutul 88 şi
în două minute n-a făcut mare lucru.

Albania 1
Ujkani - Dallku, Teli, Lorik Cana, Lila - Bakaj (Hyka 67), Lala, Lilaj, Roshi (Muzaka 78) - Salihi, Bogdani (Ianuzi 46).

Antrenor: Josip Kuže
România 1
S. Lung jr - Luchin, Tamaş, D. Goian, Latovlevici - Lazăr (G. Bucur 87), Bourceanu, Cociş - Nicoliţă (Torje 63), Marica (Stancu 50), Mutu.
Antrenor: Victor Piţurcă
Goluri: Salihi 27 / Luchin 78
Stadion „Qemal Stafa" (Tirana): 3000
Arbitru: Gediminas Mažeika

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite