Din nou în Brazilia, după 37 de ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tricolorii au mai jucat o singură dată în cea mai mare ţară din America de Sud, amicalul din 1974 fiind câştigat de „seleçao“ cu 2-0. Fără Mutu sau Răzvan Lucescu, dar cu Ţucudean şi Emil Săndoi, naţionala va ajunge astăzi în Brazilia, după 17 ore de drum, pe ruta Bucureşti-Frankfurt-Sao Paolo.

La 10.500 kilometri de Bucureşti, Sao Paolo se vede prin geamul avionului ca un gigant cenuşiu, cu clădiri înalte şi o arie metropolitană despre care nu poţi să spui cu certitudine unde începe şi unde se termină. Delegaţia noastră urmează a se caza la hotelul Sheraton WTC, dintr-un cartier select al oraşului cu 19 milioane de locuitori.

Prima reprezentativă nu se va afla pentru prima oară la Sao Paolo, în 1974, tricolorii mai jucând un amical cu Brazilia, pierdut cu 0-2. Meciul s-a disputat pe stadionul  „Cicero Pompeu de Toledo", în faţa a 35.000 de spectatori, iar brazilienii s-au impus în faţa unei echipei antrenate de Valentin Stănescu şi în care au jucat, printre alţii, Dinu, Lucescu, Sameş, Iordănescu, Anghelini şi Dudu Georgescu. Ilie Balaci, unul dintre puştii de atunci, aflat abia la al doilea meci sub tricolor, nu-şi aminteşte mare lucru despre întâlnirea cu „seleçao". „A fost un turneu pe fugă.

Am stat puţin la Sao Paolo, n-am avut timp să ieşim în oraş, pentru că după meciul cu Brazilia a urmat un alt amical în Argentina. Ţin minte că oficialii federaţiei ne-au dat voie atunci să facem schimb de tricouri cu brazilienii. Am avut şi noi nişte ocazii, dar le-am ratat. Mitică Marcu a dat şi gol, însă arbitrii l-au anulat. Brazilienii aveau echipă tare, cu Leao, Rivelino, Jairzinho, Edu, Paolo Cesar. Era campioana mondială en-titre", şi-a amintit „Marele Blond".

Rogerio Ceni, idolul paulistanilor

Stadionul pe care s-a jucat partida a cam ieşit din circuitul naţionalei, dar a devenit gazda perfectă pentru concertele care au loc în Sao Paolo. Numai anul acesta pe scenă au urcat aici Shakira, Iron Maiden şi U2, care au cântat în faţa a 60.000 de spectatori. Pe arena „Morumbi", cum mai e numit stadionul, îşi joacă meciurile de acasă formaţia Sao Paolo, unde evoluează celebrii Rivaldo, Luis Fabiano, dar şi portarul Rogerio Ceni.

Acesta din urmă este idolul întregului oraş, el apărând poarta paulistanilor, din 1992, în 977 de meciuri oficiale, în care a înscris, atenţie, 101 goluri! Ceni este unul dintre cei mai buni executanţi ai loviturilor libere, din campionatul brazilian şi la 38 de ani e cotat, ca valoare de piaţă, la 900.000 de euro. Ceni nu face însă parte din lotul Braziliei pentru partida cu România, cariera lui la echipa naţională fiind destul de săracă, cu doar 17 selecţii pentru „seleçao".

Brazilia: Gilmar - Zé Maria, Luis Edmundo, Piazza, Marinho - Paulo Cesar, Leivinha - Clodoaldo (Carbone 46), Rivelino, Jairzinho (Valdomiro 75),
Americo Edu Antrenor: Mario Zagalo
România: S. Iorgulescu - Anghelini, Sameş, D. Antonescu, Cristache - Iordănescu (Balaci 72), Dinu, D. Marcu - D. Georgescu, Kun, M. Lucescu Antrenor: Valentin Stănescu
Goluri: Leivinha 9, Valdomiro 76
Data: 17 aprilie 1974
Stadion „Cicero Pompeu de Toledo" (Sao Paolo): 35.000
Arbitru: Robert Wurz (Franţa)

Ronaldo se alătură azi lotului vedetă

Brazilienii au jucat aseară târziu contra Olandei, la Goiania, şi vor ajunge astăzi la Sao Paolo. Ca loc de cazare, şi-au ales un complex de lux din afara oraşului, în lot urmând a se integra şi grăsuţul Ronaldo, cel care va juca 10-15 minute în finalul primei reprize, pentru a pune capăt într-un mod fastuos carierei de fotbalist. Interesul din jurul partidei cu România nu este extraordinar, sud-americanii fiind interesaţi doar de naţionala lor, care luna viitoare va juca în Copa America, programată în Argentina, ţara eternei rivale. „Seleçao" face parte dintr-o grupă în care mai sunt Paraguay, Ecuador şi Venezuela şi are ca obiectiv câştigarea pentru a 9-a oară a acestei competiţii.

Biletele au costat între 60 şi 350 de euro

Un bilet la meciul cu România programat marţi seară aici (miercuri dimineaţa, ora 3.50 la Bucureşti) a costat între 60 şi 350 de euro, dar tichetele s-au epuizat, în prima zi vânzându-se 5.000 de bilete în numai câteva ore. Gazdele n-au nicio emoţie că stadionul „Municipal Paulo Machado de Carvalho" nu se va umple până la refuz, mai ales că are o capacitate destul de restrânsă, doar 37.952, într-o ţară în care naţionala a strâns pe vechiul „Maracana" şi 200.000 de spectatori. Pe stadionul pe care va evolua contra României, Brazilia n-a mai jucat din 2004, când a bătut 3-0 reprezentativa Guatemalei, într-un meci în care a intrat pentru 10 minute şi rapidistul Glauber, singurul brazilian din Liga I care a îmbrăcat tricoul galben.

Citiţi mâine în „Adevărul Sport"!

„Adevărul" va transmite zilnic de la faţa locului amănunte de la turneul tricolorilor peste Ocean. Citiţi mâine un reportaj inedit din Sao Paolo, cea mai mare metropolă a Americii de Sud.

INFOGRAFIE
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite