Crăciunescu ameninţă cu pedepse maxime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbitrii au ascultat trei ore discursul lui Crăciunescu (centru, la prezidiu)
Arbitrii au ascultat trei ore discursul lui Crăciunescu (centru, la prezidiu)

Noul şef al CCA i-a anunţat pe arbitri că nu va tolera nicio greşeală până nu se va redobândi credibilitatea „fluieraşilor“. Ion Crăciunescu i-a invitat ieri la Casa Fotbalului pe cei 72 de arbitri care formează noul lot naţional şi le-a ţinut acestora un discurs de trei ore.

În tot acest timp, vâlceanul le-a transmis arbitrilor ce aşteaptă de la ei, pedepsele pe care le vor primi atunci când vor greşi grav şi planul său de viitor.

Vrea să schimbe lista UEFA

Prima mare nemulţumire a lui Ion Crăciunescu, transmisă şi arbitrilor la această întrunire ţine de componenţa listei UEFA. „Sunt foarte nemulţumit de componenţa listei pentru că nu are nimic în comun cu realitatea şi dacă regulamentul UEFA ne va permite, o voi schimba în perioada următoare. Lista s-a dat deja, dar mă voi interesa personal dacă se mai pot efectua modificări până la anul", a afirmat Ion Crăciunescu. În acest moment, cei şapte arbitri români de pe lista UEFA sunt Cristian Balaj, Marius Avram, Alexandru Deaconu, Alexandru Tudor, Ovidiu Haţegan, Istvan Kovacs şi Radu Petrescu.

Fără milă pentru gafeuri

Al doilea aspect decis de Ion Crăciunescu se referă la pedepsele pe care le vor primi arbitrii după greşelile importante comise. „Trebuie să dăm un exemplu pentru că suntem într-o situaţie de criză, şi în situaţii de criză se merge cu pedepsele spre maximum, nu spre minimum. Cel puţin până ajungem din nou la o anumită doză de credibilitate", a afirmat noul şef al CCA. Prima decizie luată se încadrează în acest discurs. Andrei Chivulete a fost suspendat şase luni după greşelile comise la Petrolul - Voinţa Sibiu, 4-1. „Am ajuns la concluzia că din şase faze importante a greşit de cinci ori. Nu se poate aşa ceva!", a încheiat Crăciunescu.

Curaj la „roşii"

Ion Crăciunescu a afirmat că deşi regulamentele FIFA şi UEFA se înăspresc, culmea, arbitrii din România devin mai toleranţi.  În acest sens, le cere acestora să nu mai ezite atunci când trebuie să acorde un penalty sau un cartonaş roşu. „Am văzut arbitri care nu văd un fault în careu, deşi sunt la doi metri distanţă, că nu dau roşu, deşi un jucător îşi calcă adversarul căzut, iar aici este o problemă. Trebuie să aplice regulamentul şi să nu mai treacă nimic cu vederea", spune noul şef al CCA.

Atenţie la observatori

Ion Crăciunescu crede că problemele de arbitraj din fotbalul românesc sunt cauzate de arbitri cu largul concurs al observatorilor de joc. „Avem o problemă la nivelul observatorilor care îi acoperă pe arbitrii şi nu trec toate greşelile acestora în raport. Nu se poate aşa ceva. La primele două ligi avem noroc cu televiziunile, pentru că putem vedea reluările, dar îmi imaginez ce se întâmplă la celelalte niveluri. În viitor vor fi camere şi la Ligiile a III-a şi a IV-a", a afirmat Crăciunescu.

Arbitrii vor să fie apăraţi de FRF

Chiar dacă au stat şi au ascultat docili tot discursul noului preşedinte, câţiva arbitri cu nume, printre care Cristian Balaj, au ridicat mâna şi au avut şi ei la final ceva de spus. Aceştia au cerut ca persoanele din fotbal care îi jignesc să fie judecaţi de comisiile Federaţiei Române de Fotbal, nu de cele ale Ligii Profesioniste. „La Ligă, preşedinţii sunt şefi, iar pedepsele sunt blânde şi influenţate. Ar trebui să-i judece Federaţia", au cerut fluieraşii: „S-a făcut!", a fost răspunul aprobator al lui Crăciunescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite